Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
或者DMZ起Speedtest server
屋企個路由器壞咗 上網睇有好多推介
但我唔想用返支那牌子
我想問究竟要去旺角定係深水埗買?
同埋大家有冇推薦嘅牌子???
對路由器零知識 唔該大家
想問問大家, 嚟緊會整smart home, 主要係智能燈, 所以想set個vlan放晒Iot入去
現有router用咗5+年想順手換埋, 同埋有隻ap lapn600用緊
500尺 budget $1500 左右有邊隻router推介?
modem直出都只係得300mb
Modem > MX4200 > switch >
小弟路過問一問
屋企用緊mesh wifi
一部放modem 格離 , 另一部放房
但發現用房部router 連電腦好唔穩定
日日都會斷線 ,所以決定拉番條lan入房

如果我拉條線 條lan線應該直插電腦/插房既router
(房router依家連住 ps5同電腦)
定由modem插落房既mesh router到?

199999 sorry
modem to 主機 to 分機
個plan 係300?
2x1000

upload就正常,7-8xx
咁咪即係正常
download得300
觀察多一排 每日都run下test 盡量係唔同時段
長期咁慢屌9 isp 俾唔足1000先
睇下排唔排除到係isp問題先
萬分感謝
過來人表示pccw 1000mb慢過hkbn
利申:有可能我棟大廈多人用
如果Budget 係消費劵個$5000
想要埋Mesh
諗緊Asus AX86U 配個Zen 定Linksys MX4200
Linksys MX4200 係咪可以mesh AC1300?
可以
大家用1000 定1000*2多
叫人上黎整啦, 1000m test 本地 server 就算慢都無理由咁離譜得 300m ..
其實6e先係過渡,而家吹緊WiFi 7
加上頻道問題,香港6e冇得買水貨同閹割制式黎
另外香港科技零舍落後過人,唔係絕對穩陣都唔推出
所以有巴打嗰錯覺,btw有銀彈絕對可以6e
聽日打去先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞