Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
咩手機?
冇linked aggregation
咁就差啲
如果我屋企有個放係廳既ax3000 (有880mb)
我間房收得唔好(得返500mb)
咁我應該買個Asus ZenWifi XD6 (2p) - AX5400
定還是買多個ax3000做mesh已經去得返880?
Iphone 13
500 其實已經算收得好好
你要買三頻機 或者拉線先可以改善
我見如果係個router 附近 可以去到880
所以想睇下買個野會唔會可以扯返高間房既Wi-Fi到880
因為要玩vr 用wifi 同電腦連接 所以想睇下買多個做mesh 得唔得
今日買左asus ax 56u,
滿心歡喜諗住返到屋企一插即用

點知整極都唔得,router著到機,
電話電腦都連到router

但係router一直都紅燈,冇網絡到
我係用香港寬頻

咁我用返舊router就正常既
舊router係 airport extreme

但我用舊router 駁線去新router,
新router又用到,冇出紅燈

想問下香港寬頻係未有d咩特別setting for asus既router呢?

請指教
所以而且router出既速度都過唔到100mb
多唔多人用緊大陸版ASUS?
岩岩入手ROG AX6000
刷咗merlin
睇咗好多網站終於開返晒gui全部語言同整走個uu加速器
係 原來冇 我都打左突
佢啲nas 又唔出單頭2.5 出dual lan
但又唔出lan agg
唔知想點
點整走個uu ?
我早幾日買ax3000都係咁,down左個app比佢自己setup完就正常
我有down app
點為之自己setup
裝左1000m hkt
想問1000內 router有咩推薦
另外想問lan 線係咪要cat 6 可以係邊買
第一次自己搞上網野
變磚風險自己負責
試吓打上寬頻公司叫佢reset
通常係認咗部舊機
AX3000 刷merlin
再平啲可以淘
買 tuf 係咪都ok
Price.com見最平86x
除非你有有線行mesh, 否則其實唔會差好遠
Btw 500Mbps 唔夠用VR?!
你寬頻係DHCP 定pppoe?
搵到有貨就ok
Ching 而家Merlin set Vlan 係咪仲要用shell?
用緊R7000 Merlin 好多年 諗緊upgrade ax86 定 rt6600 或者直接上pfsense + unifi 6
原來係咁….咁唔買了
係呀..因為我玩flight simulator..所以難搞啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞