Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我由orbi 轉xt8 反而覺得好左,之前orbi 有時wire client 扯d 大file 會無喇喇reboot, 試過factory reset,又試過轉firmware,連牛都換過都係死死地

同埋orbi 無得無得拆開個SSID 又煩少少
巴打xt8買左幾錢
amazon uk 買,2千尾咁上下,等緊promo 想入多set
300呎駛撚mesh咩
我都知,我本身用緊TUF-AX3000(留返比屋企人用), 其實覺得唔錯, 問mesh (XD4 mini),因為佢一來細隻好多,又無外露天線,二來怕新屋越來越多devices, 2隻都可以分散下,我諗到唔好就係LAN port 少,同埋見台仔評測100M都好似用唔盡,唔係好夠力咁

可能你話,到時頂唔順先買多隻做aimesh ,但唔係咁想,都係個句,望落唔靚仔
Mesh未必分散到仲會多咗兩隻中間 roaming 問題 一隻搞得掂我會揀一隻優先 keep it simple
多謝意見,但要揀都要揀d天線無咁長
睇中Linksys哩兩部2揀1

HKBN 1000M
單位400尺左右
個Modem同Router會set喺近大門口位
係咪其實MR7350都好夠

(P.S. 會插線上網打FIFA)
唔好意思 想請教如果買左個 ax58u
用自己舊既router ac86u 行mesh
會唔會降速落返去變返wifi 5同降速
一步到位 ax86u
比咁既價錢我寧願分開左佢地
呢部雖然有天線,但唔太長都ok,睇下入伙時可唔可以遲買平幾舊
直接jd 或淘啦再刷rom
jd即係咩?淘真係平好多可以刷返香港rom? 有冇好似香港行貨咁配哂幾款電源頭,連埋3腳頭?
唔建議買支水
就算冇後門都好,個殘體字介面,刷rom冇分別,轉區麻煩,而且非永久
買水去森林啦
唔建議支水,殘體介面難改
美森?都成250USD
屋企得800尺買xt12會唔會overkill ? 定買xt8就算
用緊linksys 日日斷好煩
已經平過HK
hsbc red card不時有5%回增(自己研究下)
咁一定係但上面咁問得 都唔似係玩router +ap
淨係話6e 無限 budget 咁咪俾最簡單 solution

好多時美馬會特價~$230
router 有鎖地區不了 真係唔建議支水
Unmanged switch 都仲話可以諗淘
230×7.9(amazon匯率)×0.95=1726.15
睇 budget xt8 同 xt12 用落未必太大分別
好似 orbi 咁 752/852 測速852 可能係靚仔啲
但實際用未必感覺到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞