Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
點解時區要轉USA ?
睇d人話轉時區個發射功率會唔同,USA果邊會勁d

btw唔記得係咪叫時區
唔同時區法例限制功率有高低,好次話澳洲 us 最強
想問下我用緊隻ax3000由netvigator 光纖轉翻做電話線寬頻 如果想幫隻router 由dhcp轉翻做ppoe係咪最好嘅方法係咪hardware reset?
有時間係但就咁喺 setting dhcp轉pppoe 問題都唔大
有冇人改到AC86U做160Mhz
AC??!!
Google 咗好似主要都係鄰國改如果唔用鄰國 firmware 可能要自己 compile
係呀, AC86U=RT-AC2900
https://urouter.ru/lab/crossflash-rt-ac86u-to-gt-ac2900.html#x-7
俄仔都有, 就係唔想用鄰國firmware

有少少離題
圖一已經駁咗光纖>modem>router
因為我電腦係放圖二間房度
如果我電腦想行lan 線
可唔可以router 出lan 線入圖一個位
然後圖二再出lan 線去電腦

定係一定要行明線
見有新制式買新,唔洗幾年換一次。如果無乜分別 咁買翻6
想問下ac68u 2手仲值幾錢
2百幾
cxxxxxxx 放250 ja
打開兩個蓋睇吓走線
試吓拉下另一邊識唔識郁
識嘅話線拉線, 換條LAN線入去
買返塊rj45製面
AC86U 只support 80MHz
唔該哂,我係驚整到佢個光纖
冇你想像中咁脆弱
希望巴打們比個意見
屋企人搬左新屋一次過換埋router
join左HKBN 2x1000M
因為新屋手機信號收得差 想全屋都收得好wifi同穩定 所以想行mesh 三頻
因為我唔係同住再加上之前用Velop信號 速度唔算好好同有間唔中reboot需要 所以個心有少少抗拒Linksys Velop
HKBN 2x1000M 需求 係咪最好選Netgear Orbi RBK852
但之前聽過有人話Orbi都經常斷線 想問下係咪真
如果唔係我有d咩選擇
Synology AX6600*2 / Asus XT12
頭盔:無一隻包100% 穩定唔斷線
Btw 其實2x1Gbps 冇乜用,轉HKT 1x 2.5Gbps 好過
唔該巴打先
可唔可問下點解無推Orbi
居然係S記 Synology NAS就用緊 router真係未聽過
仆街 原來2x 1Gbps 無用架咩 我係咪要冷靜期cut左去好d
岩簽左HKBN 1000M 屋企400尺
如果用mesh Wi-Fi 揀RBK352定asus xd4好?
400呎都用mesh
hkbn 出兩條 1000 定係用佢隻垃圾 wifi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞