Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
好搞笑,佢連iphone都顯示住係lan接連住
用緊1000m光纖
冇特別用途
主要都係部電腦用嚟上網
而router個位置同部電腦好近
依家用緊netgear r7000
都用咗五年
呢排又開始唔係好掂
想問下咁多位巴打如果我繼續用netgear
budget二千幾左右啦
係咪得第一頁所講嘅RAX80 / RAX120可以揀
呢兩個又邊個好啲呢
唔該晒咁多位
無限budget ,宜家買邊隻6e router好?
啱啱六百幾買左asus rt-ax55,點知轉頭發現俾多百幾蚊就有56u
linksys MX5400 CA之後wifi 有冇話點set比較好?
定手機裝apps睇下咩channel 少人用就set死嗰條頻道?
抑話就咁WPA2 + 全auto
有問題想請教下各位巴打

我屋企準備升級做hkbn 2000mb plan,以我了解應該就係2000x1 咁樣行嘅,跟住我上網睇咗佢附送嗰個modem +router 2合一係相當垃圾,然後冇得就咁熄咗Wi-Fi功能然後當係Modem輸出,會令到輸出router只係得1gb 因為佢個輸出只係得1gb bandwidth

跟住我上網了解呢,應該係會有兩個解決方法,第一個就係買過一個Modem就得,但2.5gb 有啲難買,同埋都要買個sfp或者係拆咗佢比我個Modem嗰個去用

第二個就係買一個有sfp插頭嘅router,咁就可以做到直接輸出入去,都係當係Modem router二合一,但都係要買一個sfp轉插

咁我想問吓兩個方案係咪都係要買一個sfp轉插,然後就睇只係買一個router定係買一個Modem去處理?

有冇巴打有攻略可以比我或者係應該買咩產品去處理好
我隻MR7350放一個2.4G一個5G,電話電腦可以搵到晒兩個,但係google nest doorbell淨係搵到5G嗰個,而連咗5G嘅話一出門口就斷線,想請教吓各位知唔知咩事&可以點攪
你肯定係 2000x1? 係就唔會得1Giga port,通常都係1000x2
你肯定係跟pon stick? 印象中係SC fiber 直入”modem”
同埋真係有需要?係嘅不如直上2.5G,自己搞唔太可行/麻煩
試吓轉channel

Linksys得自動轉channel,唔俾我手動轉
web ui
右下角禁ca先
然後去返wifi setting就有
app 係冇的
mesh wifi 好似多講linksys同Netgear

asus無人用
就咁Aimesh 唔算太穩定上到三頻 XT8 之前都有人買 uk amazon 特價既

冇厚牆一隻過啦 問題仲少啲
6嚟 6e 香港行貨暫時得 tplink
其他牌子未批 用水貨會有機會用到未經批準頻率 後果自負

要6e 行自己問 asus/linksys/ netgear 代理幾時有
20呎 6.1米既CAT6 cable有冇邊到有得賣

好似見賣8M 26呎先有
港共零透明 無一個網站睇到有咩等批同批左

咁佢玩野唔批都得架啦
共碩應該唔會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞