Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我估係散熱需要
好似放幾舊冬瓜件咁 屋企細都真係難擺
諗嚟曬時間有網絡知識既又唔會買
無限 budget 又未到頂
真係留番比叻雞 fans 買啦
理論上唔會好熱既大 heat sink 應該搞得掂
如果真係好熱既 整active cooling 仲好過加大佢
廣告雜誌就咪撚share出嚟啦
我想問一下..
如果用raxe500 暫時未發牌 美國野會點..?
本身用緊R7000幾年,請問美森買紅渣版AX86U $1900左右算唔算抵?AX86U 穿牆應該唔會差過R7000?

原則上管有非法無線電器材
都係罸錢
第一次一定係罪錢

屋企平面圖係咁
Router同hkbn 1000mb就放係橙色位
藍色點就放咗電腦同拉咗一條線駁。

而家大房成日都收得好差下
咁係咪換一隻mx4200放返橙色位,定係放入細房等兩邊都收到
藍色嗰部係咪寧願近門口都唔好搏穿牆呢?
覺得自己好柒
藍色嗰到我係desktop 嚟。LAN直插入電腦
我諗到嘅係2個options
1. 新嗰隻放返橙位,一隻頂盡就算。但大房唔知收得好唔好
2. 放入藍位,睇下會唔會房收好咗。但就要穿牆

如果用mesh放哂橙同藍位好似好多餘咁
放入藍位,全屋都收到
有問題請教樓主

我用緊Asus RT-AC68U, 都係時候換router
用緊1Gb 光纖入屋
我屋企廳同三個房都駁晒Lan, NAS喺間細房用AP router, 屋企大約千三尺,但係有個後欄,router 去到後欄成一百尺,收得唔好
另外最大問題係光纖入口喺主人房,主router距離我牀頭只有1.5m
我成日驚幅射好勁, 用個 radiation meter度router 幅射,見到太近(30cm以內)E-field 同H-field 會爆錶, 所以自己都有D驚儘可能放遠D個router

Desktop connection 全部行Lan 我唔擔心,最麻煩係iPhone. 我想行mesh連埋個舊router佢,可以自動跳router唔使轉ID

問題:
(1)主router買Asus AX89X 定AX11000好?
(2)會唔會主人房放個Switch駁去主Router放廳一個無線router好D?廳喺屋中心,去邊個方向都係三四十尺到,屋企冇石屎牆
(3)定係買個 Asus Zen XT8 方便?
(4)有冇更加好既idea?

我屋企仲有四個舊Giga Lan AC router,一個係Asus, 三個Sagemcom, 唔想做咁多電子垃圾
抵,加hsbc red card仲抵,平過支網
唔急可以等prime day,唔知有冇再平
why not buy in Amazon
無睇清楚就買咗 等多陣換6e算
MR7350定 RAX20
ax56u
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞