Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
屋企1000mb上網但係speed test得1xx Mbps可以點搞
未用過 business model 唔知會唔會有咩困難
照計就好過852嘅
夠唔夠用好睇你自己需求 我都仲係用緊ac
752 最大分別係lan port 少d 同 backhaul link慢d 睇自己筆值買囉
lan or wifi?
752平852一半
我擔心覆蓋力同穿牆既滲透力
木板定石屎定磚呀
木板

BTW Asus ZenWifi XT8 3千零有交易 好似抵D?
如果差唔多價位梗係XT8 好過買752
Wifi
用緊asus ac66u
傳輸地區set 美國
之後都冇乜可以做了
不過近router 都得100幾就唔太正常
換router有冇用?隻router都用咗好耐房又成日收唔到
轉左美國睇下會唔會收得好左先
平時用feel到lag?
試下熄埋 priority, QoS, WPS, mu-mimo佢
換隻4x4 嘅ax router速度上會好d嘅
XT8貴7舊水左右
Feel到lag
之前成隻router reset過都係咁
睇緊換linksys MR7350定MX4200
如果ac66u 都收得唔好估計mr7350都係類似
除非你買2部mesh啦
不過都可以睇定d 買住1部睇下解決到個覆蓋未
至於速度方面 如果部66u 係壞壞地咁就一定改善到
都係3x3 嘅話好似得ax68u?
不過都留意返以上幾部都有人講過斷線
至於之後有冇好返或者換左邊部就唔知
想問Asus RT-AX3000 同TUF-AX3000 有咩分別
咁抵加啦,香港買差起碼$2000就話姐
多左gaming feature
優先port 果d 入面散熱好似好dd 好似係
Tuf 冇 原版merlin 得koolshare/ swrt port
Rt 先有原版
咁點揀好 sorry 睇完都唔係好識

最終跟巴買咗Netgear RAX20
想問下係要點入setting搞搞佢?
入左 手上有rt6600ax rt2600ac ax86u

用左幾日rt6600ax

有幾個感受

1. 重點vpn plus ssl vpn 跑極都係100Mbps (10~15MB/s) 同上一部冇乜分別 有少少失望 明明已經係4核 再快唔知係咪要換x86 軟路由 openvpn 反而快左 但我如果用openvpn 唔使用佢

2. 都係一慣s 記簡約作風 易用 但如果唔使block 兒童之類 冇乜作用 block 廣告又唔夠adguard home 強

3. 對比ax86u 刷merlin 改美區 wifi 唔夠勁 加上setting 唔夠佢細致

4. ax86u 有2.5gbe 同usb 可以加多隻usb 2.5gbe 成為雙2.5 呢部cut cost cut 到得一個usb 3.0 真係唔知插左usb 定4g lte 手指好

5. 連基本既lan agg 都冇 唔知s 記想點 又話要配合佢啲nas
連取基本既lan agg 都冇 你叫我買左dual lan nas啲人冇2.5 點玩?比單飯2.5gbe 插又想點

6. 3頻但佢又未支援舊機做mesh 冇乜用 加上第二條band 只有80hmz 主band 又冇得鎖住160hmz (merlin 可以鎖5g 做160hz)
不如佢加多個usb 比我仲實際

7.價錢上如果你之前冇機 唔覺得貴 因為淨係vpn plus 已經值錢 但對比之前rt2600ac 真係進步唔算大

感覺成部野都為左s 粉而買
岩岩叫朋友係大陸試vpn 又真係ok 但同rt2600ac 分別唔大
可能多人登入就有分別 但如果一兩個人 rt2600ac 絕對夠用
wifi 強度 ax86u 刷merlin 轉美區 > rt6600ax 轉美或香港區(個人感覺)
專業介面 細緻setting merlin 好啲
如果要用ssl vpn vpn plus 就買s 記
(成千蚊就係買佢個vpn plus 軟件)
但效能上去覺得同上部差唔多 唔知係咪未調好 明明已經係四核 但openvpn 就快過ax86u
內置有block 廣告 但唔夠adguard home 咁強 感覺有d 雞勒
merlin+adguard home+skylet firewall 先係強度
鐘意簡單原裝野請用s 記
最失望係連lan aggregation 都冇
又話配合佢dual lan nas
又唔出2.5gbe 唔知想點

感覺呢部野比兩千幾係s 記忠粉價+ wifi 6 + 單頭2.5gbe + vpn plus server 呢個軟件用ssl vpn site to site vpn
但舊機其實唔係慢佢好多 唔要求高不如用番rt2600ac
我用lan 接電腦, 上去佢貼紙寫既routerlogin.com
去wifi setting 度,佢default 係低左速度上限,改番高佢就正常番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞