重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
買左新書,今晚出課金報告
買左新書,今晚出課金報告

〈陽丹訣〉

冬至後齋居,嘗吸鼻液,漱煉令甘,乃嚥下丹田。

以三十磁器,皆有蓋,溺其中。已,隨手蓋之。書識其上,自一至三十。置淨室,選謹樸者守之。滿三十日,開視其上,當結細砂,如浮蟻狀,或黃或赤,密絹帕濾。取新汲水淨,淘澄無數,以穢氣盡爲度,淨瓷瓶合貯之。

夏至後,取細研棗肉丸如桐子大,空心酒呑下,不限丸數,三五日後取盡。夏至後,仍依前法,採取却候冬至後服。此名陽丹陰煉,須淸淨絕慾。若不絕慾,真砂不結。

--- 蘇軾《東坡志林》 卷一。

冬至之後,自己一個住,清心寡慾,唔好打丁。試下吸返自己既鼻涕,用黎「朗」口,「朗」到有甜味出,再吞返落肚。

之後搵三十個有蓋磁桶,痾尿落去。痾完就掩蓋,寫返低邊日痾,一至三十。再搵間乾淨房,叫個憨鳩幫你守住啲尿。等夠三十日,正呀喂,間房應該同陳寶珊一樣咁香。 到時,你開磁桶蓋睇,應該會有層細砂浮下浮下,可能色,可能色,視乎你有幾重口味,再搵條黑絲做filtration。過濾之後,用新打返黎既水,沖乾淨啲尿砂,要沖到無尿味先得,再搵個瓷瓶儲埋佢。

夏至之後攞出来,磨成粉,加啲枣泥整到桐子咁大,空肚送酒吞,中意可以食多幾粒,總之就要三五日內食哂佢。夏至既時候,都可以用同方法整,等到冬至再食。哩啲叫陽丹陰煉,煉既時候,唔打得飛機,你一打啲尿就唔起砂架啦。

ching ho ball

喺二手書店買的書。大家有咩就多謝飛機巴打
簡介: 以下全copy自四庫總目提要。睇下我唔譯既情況下,大家文言文有無進步到?

《閩小紀》•四卷

國朝周亮工撰。亮工字元亮,號櫟園,祥符人。前明崇禎庚辰進士,授濰縣知縣。入國朝,官至戶部右侍郎,以事革職,終於江南督糧道。

是編乃其官福建布政使時所作。多述其地物產民風,亦兼及遺聞瑣事與詩話之類。敘述頗為雅令,時時參以議論,亦有名俊之風,多可以為談助。其中如辨李騏、馬鐸無同母事,倒掛鳥非桐花鳳,金鳳傳為明末徐熥偽託,考亭乃黃氏亭名,非朱子之號,蠻鼓洋為鞔鼓之訛,李白僧伽歌與神僧傳李邕碑打錢以為徒手相搏,未免強作解事耳。其中閩酒朱竹諸條,與所作因樹屋書影彼此複出。蓋興到即書,偶然未檢。

然在近代說部之中,固為雅馴可觀矣。書中所記,不名一格,宜入之於雜家;而自始至末,皆談閩事,究為方志之支流,故附書地理類焉。乾隆五十年十月恭校上。
正皮留名
正皮留名
純粹好奇,有幾多人真係追到哩頁既,就正皮哩個留言,唔該

喺二手書店買的書。大家有咩就多謝飛機巴打

你真客氣
哩兩三日哩度會停一停,我會開個極短post講一塊秦代碑文
哩兩三日哩度會停一停,我會開個極短post講一塊秦代碑文

正皮左冇得再正
小弟中文差,
學文言文最好教材
以前讀啲篇章太悶啦..
留明
正喎
得閒無事做,可以過去睇小篆。但係千祈唔好問文字學問題,因為我唔會識答

https://lihkg.com/thread/334505/page/1
加油,好正
喱篇同樣係承接#319 〈兔兒神〉既

〈傲嬌受.齊景公〉[4]

景公蓋姣,有羽人視景公僭者。
公謂左右曰:「問之,何視寡人之僭也?」
羽人對曰:「言亦死,而不言亦死,竊姣公也。」
公曰:「合色寡人也?殺之!」
晏子不時而入,見曰:「蓋聞君有所怒羽人。」
公曰:「然。色寡人,故將殺之。」
晏子對曰:「嬰聞拒欲不道,惡愛不祥,雖使色君,于法不宜殺也。」
公曰:「惡然乎!若使沐浴,寡人將使抱背。」

[1] 姣:樣靚。所以話人姣,即係話人靚。如果聽到港女鬧人姣,即係佢妒忌人靚。
[2] 羽人:官名。字典話:周代設置,掌按時徵鳥羽的事。斷估係收集羽毛既官,唔肯定。
[3] 僭:不敬。何視寡人之僭也:做咩望我望得咁不敬。
[4] 實在太欣賞自己喱個標題,忍唔住想話畀大家知

--- 晏子春秋.外篇下.景公欲誅羽人晏子以為法不宜殺

齊景公好靚仔,某日有個羽人小官,兜口兜面望住景公,咁係不敬之罪黎。
景公就港女上身,同啲跟班講:「挑那媽,問條仆街做咩望我!」

羽人答:「講又死,唔講又死。其實,我,丁,緊,你。」
景公話:「J寡人?9527,殺佢!」
晏子咁岩到,就話:「聽講大佬你發緊火喎。」
景公話:「岩呀,鹹濕到連我都夠膽敢丁,喱啲變態一定要殺。」
晏子就答:「我聽講唔畀打丁 (抗拒慾望) 不人道,請人食檸檬 (拒絕人示愛) 就唔老黎。雖然佢係J 緊你,但係J 下人唔洗死既。」
景公就突然小受上身話:「好衰架,既然殺佢唔到,就罰佢同我一齊沖涼,幫我刷背啦 ~

巴打可唔可以解詳細d li句,就咁睇以為佢驚俾人執番梘
巴打有無講腳ge文,聽聞以前好多腳膠,好想知佢地點描述
無乜重口野喎

公曰:「惡!然乎!若使沐浴,寡人將使抱背。」

巴打可唔可以解詳細d li句,就咁睇以為佢驚俾人執番梘

討厭,原來係咁。那麼在我沐浴的時候,就讓他來給我刷背好了

個惡字,其實應該唔係厭惡既意思。

應該係用黎表示驚訝。「惡!然乎!」正統咁翻譯應該係「哦,原來係咁。」

參:
http://dict.revised.moe.edu.tw/cgi-bin/cbdic/gsweb.cgi?ccd=SF9NZI&o=e0&sec=sec1&op=v&view=1-3
無乜重口野喎

又唔能夠日日都屌鬼飲尿咁充實既
巴打有無講腳ge文,聽聞以前好多腳膠,好想知佢地點描述

嘗試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞