重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
pish
結局
十卜
〈雙縊廟.下集.結局上〉[0]

時女已聞父决絕之言,飮泣數日矣。母知其意,反加詈[1]也。得雲書,慟絶復蘓[2]。

覆書曰:頃接銀圅,深叨錦注。第君家柯使,徒抱空言,老父以跡涉嫌疑,遽爾决絕。雲郎其未之知耶?從此機雲池館,鶴唳空聞[3]。王謝樓臺,燕巢靡托[4]。此日青閨已經蝶散,當年紅粉將屬烟銷。是固妾之命也。想雲郎才是子桓,徒懷絳樹[5]。情同穆滿,空憶赤烏[6]。諒必同此悲憤耶。然以馬卿之才,不患無文君之配[7],而妾則已非完璧,豈可二夫。故夜寝偶思,則涕泗被面。晨興忽感,則爪指亂爬。嗟嗟,失此于歸,終成隨落。如不棄糞土,敬訂逾垣,面訢離忱,以表永訣耳。臨風鳴咽,㧞筆酸辛。雲郎采覽。

雲得書,心亂於麻,淚零如雨,細問其母,猶含糊答應,知事之决無濟也。俟蟾[8]明之候,踏梯逾牆,女已於簷頭接入,相持對泣,淚繼以血。
[0]:我唔係拉布,真係好難譯。
[1] 詈:似咩字?試下加個「刂」落去「詈」度。
[2] 蘓:又似咩字?試下將個「禾」同「魚」字掉位。
[3] 機雲池館,鶴唳空聞:「機、雲」,即係晉代陸機、陸雲。「池館」,唔知咩典故。「鶴唳空聞」,八王之亂時,陸機兵敗被執,臨終時嘆道:「華亭鶴唳,豈可復聞乎!」。用於故事意思,大概係表達舊情不再。
[4] 王謝樓臺,燕巢靡托:典出「舊時王謝堂前燕,飛入尋常百姓家。」同樣表達美好光景不再。
[5] 想雲郎才是子桓,徒懷絳樹:「子桓」,即係曹丕,即係話男主同曹丕一樣有才華。絳樹,借指美女,即係宜男妹妹。見曹丕《答繁欽書》:「今之妙舞莫巧於絳樹。」
[6] 情同穆滿,空憶赤烏:「穆滿」,即係西周穆王。關於佢既傳說有好多,《穆天子傳》、「穆天王劍」唔知大家有無喺小說讀過。傳說穆天王設宴於瑤池,屌過西王母,屌完之後就天人相隔,好似故事主角咁。詳情自己search。「空憶赤烏」,「赤烏」借指太陽。係呀,穆天王屌完西王母,日日望天,希望再有得屌。
[7]馬卿之才,不患無文君之配:「馬卿」、「文君」,即係司馬相如 同 卓文君。佢地最出名既野係私奔。
[8] 蟾:借指月亮,唔好問我點解。蟾明之候,月光既時候。
當時個女聽到個老豆拒絕哩門親事,已經喊左幾日了。老母知佢春心動想嫁人,咪鬧佢係雞係淫婦囉。宜男收到MK雲封信,喊到暈左又醒返呀。覆信話:

頃接銀圅,深叨錦注。 (收到你封信,我真係多撚謝哂)
第君家柯使,徒抱空言,(個媒人都無撚用)
老父以跡涉嫌疑,遽爾决絕。雲郎其未之知耶?(老豆話要避嫌,唔嫁得,你仲未知咩)
從此機雲池館,鶴唳空聞。王謝樓臺,燕巢靡托。(無架啦,之後無得再見。我祝你好似陸機陸雲咁誅三族,又好似王謝兩家咁,家道中落)
此日青閨已經蝶散,當年紅粉將屬烟銷。是固妾之命也。(我好快死架啦,識左你,真係命苦)
想雲郎才是子桓,徒懷絳樹[5]。情同穆滿,空憶赤烏[6]。諒必同此悲憤耶。(如果你唔好似曹丕周穆咁掛住我,你就仆街啦)
然以馬卿之才,不患無文君之配[7],而妾則已非完璧,豈可二夫。(你好野呀,去搵下一隻雞啦。我被你屌左啦,無得嫁第二個啦)
故夜寝偶思,則涕泗被面。晨興忽感,則爪指亂爬。(嗚嗚嗚,我嫁唔出啦)
嗟嗟,失此于歸,終成隨落。(嗚嗚嗚,最衰都係你,我隻豬無左啦 )
如不棄糞土,敬訂逾垣,面訢離忱,以表永訣耳。(我唔理呀,我而家要你過黎我屋企,我話之你爬牆,唔係我就死)
臨風鳴咽,㧞筆酸辛。雲郎采覽。(我好唔開心呀,屌你老母)

MK雲收得書,被個港女嚇到仆街。問老母結婚單野點,老母9UP話搞緊,佢就知件事收皮了。等到夜晚月光光,真係學人爬牆,淫婦已經準備好接應佢,兩個人仲喊哂口……
梗係有睇哂啦

以前D書信
連扑野用乜野招式都可以寫得好含蓄, 好靚

唔係呀,原文完全無講過用狗仔式架,唔好誤會

「連鑣並軫」 = 並駕齊驅,嗰句正確意思係兩個人讀書差唔多叻,係我語譯曲解咋

屌,發覺自己唔識寫信
lm
巴打啲翻譯好好笑
星期三/ 四會出埋佢
星期三/ 四會出埋佢

〈雙縊廟.下集.結局中〉

女曰:「妾生不逄辰,之[1]死靡他。既不能續前緣,當以魂依左右耳,惟願郎君新不忘故,時以盃羹呼名而奠,則九原[2]如在矣。今邀郎來,知我死所,遂指其床,已細絲結扣,懸於頂格。」

雲曰:「生不同衾,死當同域,奚忍舍我。」搶先人扣,女往牽救,則抱女同登,䨇䨇畢命。

次日,婢媪喚女不應,掇户而入,瞥覩[3]䨇懸,驚呼翁至,撫之俱僵,且兩屍互抱不解。喚白翁來,共鳴諸官。
[1] 之:「之」字可以作動詞解。意思係「前往」。例如我話:之旺角,就係去旺角。之死,就係去死。
[2] 九原:九原主要借指黃泉/ 墓地,同時係地名。題外話,呂布係九原人。
[3] 覩:又係異體字時間,試下將兩邊左加掉轉,再估咩字。
女話:我生不逢時呀,而家除左死無第二條路。既然無辦法活在一起,就唯有做鬼同你一齊。只係希望你有左新女之後,會掛住我,得閒用啲冷飯菜汁祭奠下我,咁我九泉之下都安慰。今晚叫你黎,係想你知我死喺喱張床。我已經打好個結,準備吊頸啦。

MK:嗚哇,既然無得做夫妻,至少要一齊落黃泉,你點可以離我而去。MK雲搶住吊頸,又到天真妹救佢。最後兩個攬住一齊吊,一齊死。

第二日,啲丫環叫天真妹起身唔應,咪入房睇咩事囉。一望就望到兩條屍吊喺度,就拿拿臨叫老爺黎。摸條屍,僵哂,兩個仲攬實分唔開。之後兩家人就一齊認屍報官……
女話:我生不逢時呀,而家除左死無第二條路。既然無辦法活在一起,就唯有做鬼同你一齊。只係希望你有左新女之後,會掛住我,得閒用啲冷飯菜汁祭奠下我,咁我九泉之下都安慰。今晚叫你黎,係想你知我死喺喱張床。我已經打好個結,準備吊頸啦。

MK:嗚哇,既然無得做夫妻,至少要一齊落黃泉,你點可以離我而去。MK雲搶住吊頸,又到天真妹救佢。最後兩個攬住一齊吊,一齊死。

第二日,啲丫環叫天真妹起身唔應,咪入房睇咩事囉。一望就望到兩條屍吊喺度,就拿拿臨叫老爺黎。摸條屍,僵哂,兩個仲攬實分唔開。之後兩家人就一齊認屍報官……

等到你啦巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞