重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
〈真.勇武〉[0]
錢東平,名江,吳興奇士也。少從官粵東,英人據香港,君草檄集壯士三萬人,訂期往襲之。洋商大懼,迫督撫拘囚之,以滋事發新疆。林文忠在戍所深賞之,賜環[1]時,屬將軍免其罪,同入關。在都遨遊公卿間,跅弛[2]好大言,黃樹齋司寇[3]引為同志。

咸豐三年,賊陷金陵,江北震動。雷鶴皋星使奉命防河,君慫恿起義師於裏下河,駐仙女廟,數日間得勇數千人,餉數十萬,軍威甚振。其戚沈姓,君薦之入幕,屢以文字被譙讓[4],心銜[5]之,讒於雷,謂君將奪主其軍,左右細人復萌蘖之。雷乃設伏邀君至,語小不合,群刃交至,遂被害。乃以謀叛入告,亦沈所作也。

君揮金如土,以布衣名動海內,然處事多疏。余於廣座中,每誚其無才,特以氣蓋一世而已。死後人皆咎雷之忍,余則曰:「雷之有德於錢至矣。以錢之疏誕,不出一月,非為賊擒,必為下所殺,一生底裏盡矣。今雖冤死,而天下惜之,此其為德乎?為怨乎?」眾無以難。

沈姓後亦落拓無生理,臨終時,自齧其舌至數十段,人皆謂錢之陰報也。

--- [清] 歐陽兆熊,金安清《水窗春囈.卷下》
[0] 原標題〈奇士被害〉
[1] 賜環:召還被放逐臣子的象徵。見《荀子.大略》:「絶人以玦,反絶以環。」 楊倞 注:「古者臣有罪待放於境,三年不敢去,與之環則還,與之玦則絶,皆所以見意也。」
[2] 跅弛:粵音讀「拖池」。即係不羈。
[3] 司寇:官名。管刑法。
[4] 譙讓:責罵。
[5] 心銜之:懷恨在心。
錢江,字東平,浙江湖州人。後生時喺廣東做官,當時香港被英國佬割左,錢江就召集左三萬件蛋散,諗住去搞咩六七暴動,做大紫荊勳賢。鬼佬聽見就驚啦,迫當時兩廣總督同廣東巡撫捉佢入監獄通櫃,罪名係尋釁滋事,後果係發配新疆。中國人哩味野真係成一百年都無咩進步,大家都見到啦。

燒鴉片英雄林則除當時都係發配新疆,見到佢仲非常欣賞。到林則除獲召回既時候,林則除就叫伊犁將軍 (清朝新疆地區最高軍政長官) 順便免埋佢罪,一齊返北京。錢江跟住林則除同人吹水,仲昆左個叫黃樹齋既人,大家稱兄做弟做巴打。

咸豐三年,太平天國攻陷南京。有個叫雷鶴既人就奉命駐守秦淮河。錢江又昆左幾千個傻西,學人講咩驅逐蝗蟲,都幾浩蕩下。錢江有個親戚姓沈,係錢江推薦佢入軍中既,但係錢江又成日串佢唔識字,係巴基斯坦博士,咁阿沈咪懷恨在心囉。阿沈作個故仔同雷鶴講,話錢江將會做低佢,自己做大佬,其他仆街仔又加鹽加醋食花生,咁雷鶴就信啦。求求其叫錢江黎,講兩句就殺左佢,順便屈佢謀反,哩啲野都係阿沈諗出黎。

錢江講到底咪又係敗家仔,佢唔做官都搞左幾壇大野出黎,係勁既,但係諗野就差啲囉。我同佢食過飯,仲串佢成日得個講字,keyboard fighter。錢江死左之後,個個都話雷鶴殘忍,不過我就覺得,雷鶴對錢江都真係無得頂。哩啲9upper,唔係被敵人殺,就係自己友頂佢唔順。今次雖然係冤死,但係全天下都覺得可惜,咁仲唔係雷鶴對佢好? 嗱,錢江死左,今次無人夠我講啦,YEAH。

順猜一提,錢江死左,小氣鬼廢柴阿沈都無得撈。佢臨死前,咬碎左自己條脷,啲人話係咩報應囉,信不信由你。
追曬!!
巴打真心勁 尤其雙縊廟 真係好難
想睇多啲特別既情情愛愛故事

1. Carousell acc : el0120 (主要賣野畀賓妹)
2. Sparktake acc : el0120 (主要擺啲無用既書)
3. tg : el150120 (如果係靚女就唔好搵我啦 )
從頭睇一次post 見到有啲巴絲改左名,等我仲以為你地已經走左
輕輕一推
好耐無見巴打 啱啱追返唒d post
哩篇或者唔太精彩,但係筆記講香港我都係第一次見,純粹畀大家都長長知識
lm
新讀者輕力一推
〈運輸兵.董將軍〉[0]

唐廣明[1]中,黃巢犯闕[2],大駕幸蜀,衣冠蕩析,寇盜縱橫。有西班[3]李將軍女奔波隨人,迤邐達興元[4],骨肉分散,無所依托,適值鳳翔奏將軍董司馬者[5],乃晦[6]其門閥,以身托之。

而性甚明敏,善於承奉,得至於蜀,尋訪親眷,知在行朝,始謂董生曰:「喪亂之中,女弱不能自濟,幸蒙提挈,以至於此。失身之事非不幸也,人各有偶,難為偕老,請自此辭。」

董生驚愕,遂下其山矣。識者謂女子之智亦足稱也。見劉山甫《閑談》

--- [北宋] 孫光憲:《北夢瑣言.卷九》
[0] 原標題〈李氏女〉。
[1] 廣明:唐僖宗的年號。廢柴一條。
[2] 黃巢:《滿城盡帶黃金甲》有無睇過?就係黃巢既詩句。黃巢無咩特別,都係做下廢青,反下政府嗰啲。自己睇 - https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%BB%84%E5%B7%A2
[3] 西班:企喺西面既武官。自己睇 - https://baike.baidu.com/item/%E8%A5%BF%E7%8F%AD
[4] 興元:即係南鄭,即係漢中。唔明?玩過三國志就明。長安去成都一定經漢中。
[5] 適值鳳翔奏將軍董司馬者:其實哩句唔多識解。我估「鳳翔」係鄭畋,奏將軍董司馬係講反攻。見https://kknews.cc/zh-hk/history/n5kvnm2.html
唐代廣明年間,黃巢進逼長安,唐僖宗走佬入四川,周地都係死人,賊又多。當時有個武官既女跟住大隊走,去到漢中,就唔見左屋企人,無依無靠。咁岩鳳翔嗰邊,有人寫封信畀個董姓將軍,咁阿女就上門問董將軍,搵唔搵ptgf ,一單生意就咁傾成了。

阿女醒呀,咩口爆顏射毒龍腳膠乳膠菊花坐蓮掛鼓都識玩,咁董生就一路帶埋佢入四川做肉便器了。去到四川,阿女周圍搵屋企人,知老豆仲喺朝中做野,未死得,就同董生講:「出面打仗呢,我一個女人仔搞唔掂,好彩收左你做兵,等我一路黐飲黐食。其實同你扑野都幾爽啦,我又唔會話不幸既。我本身有老公,你又有老婆,姦夫淫婦又好難做成世,我走啦,bye。」

董將軍到哩刻先知自己係運輸兵,呆左,而阿女就已經走左佬了。後來女權主義者話哩啲叫女性身體自主,抗拒父權思想壓迫,你又識條鐵咩。哩單野我喺劉山甫本《閑談》抄出黎。
好感激"我愛劉偉健"絲打

另祝劉偉健粗壯持久強硬

另祝劉偉健粗壯持久強硬

打到好似啲性藥copy咁
黃巢 賣飛佛
LM
想問人各有偶個到係象徵式咁講話大家都會有真正ge伴侶定係好似巴打咁講大家已經各有老公老婆?
想問人各有偶個到係象徵式咁講話大家都會有真正ge伴侶定係好似巴打咁講大家已經各有老公老婆?

人各有偶 算係典故黎,夜d講。

另祝劉偉健粗壯持久強硬

打到好似啲性藥copy咁

我諗我都適合做哩啲
而家先發現仲有繼續更新
追po先
頭先喺地鐵追緊post既情侶,多謝你話我搞笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞