重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
〈唔好信北京〉
(A)人情狙詐,無過於京師。余嘗買羅小華墨十六鋌,漆匣黯敝,真舊物也。試之,乃摶泥而染以黑色,其上白霜,亦盦於濕地所生。
又丁卯鄉試,在小寓買燭,爇之不燃。乃泥質而冪以羊脂。

(B)又燈下有唱賣爐鴨者,從兄萬周買之。乃盡食其肉,而完其全骨,內傅以泥,外糊以紙,染為炙爆之色,塗以油,惟兩掌頭頸為真。

(C)又奴子趙平以二千錢買得皮靴,甚自喜。一日驟雨,著以出,徒跣而歸。蓋靿則烏油高麗紙揉作縐紋,底則糊黏敗絮緣之以布。其他作偽多類此,然猶小物也。

(D)有選人見對門少婦甚端麗,問之,乃其夫游幕,寄家於京師,與母同居。越數月,忽白紙糊門,全家號哭,則其夫訃音至矣。設位祭奠,誦經追薦,亦頗有弔者。既而漸鬻衣物,云乏食且議嫁。選人因贅其家。

又數月,突其夫生還,始知為誤傳凶問。夫怒甚,將訟官。母女哀吁,乃盡留其囊篋,驅選人出。越半載,選人在巡城御史處,見此婦對簿。則先歸者乃婦所歡,合謀挾取選人財,後其夫真歸而敗也。黎丘之技,不愈出愈奇乎?

(E)又西城有一宅,約四五十楹,月租二十餘金。有一人住半載餘,恒先期納租,因不過問。一日,忽閉門去,不告主人。主人往視,則縱橫瓦礫,無復寸椽,惟前後臨街屋僅在。蓋是宅前後有門,居者於後門設木肆,販鬻屋材,而陰拆宅內之梁柱門窗,間雜賣之。各居一巷,故人不能覺。累棟連甍,搬運無跡,尤神乎技矣。

(F)然是五六事,或以取賤值,或以取便易,因貪受餌,其咎亦不盡在人。錢文敏公曰:「與京師人作緣,斤斤自守,不入陷阱已幸矣。稍見便宜,必藏機械,神奸巨蠹,百怪千奇,豈有便宜到我輩。」誠哉是言也。

---閱微草堂筆記 卷十七

[1] 羅小華:https://baike.baidu.com/item/%E7%BD%97%E5%B0%8F%E5%8D%8E/47687
[2] 燈下: 唔知點解
[3] 楹:計屋大細既單位
(A-D)法比巴打譯
(E)自卑爛面兔巴打譯

橙字係由我所改

(A) 嗱,咪話我唔教精你班友。北京嘅人呢,就好撚古惑嘅。我就曾經買過十六塊「羅小華」[1] 牌嘅墨,咁裝墨個盒呢,睇落黑過阿嬌隻鮑魚,又爛過我條底褲。咁應該係 (古董) 野啦,點知一磨,先發覺塊墨原來係用泥整岀嚟,然後再染黑佢。塊墨上面嘅白霜,原來係發咗霉。
又有一年,我去準備考鄉試。諗住 (去間鋪仔) 買定蠟燭,等考完試就燒撚曬所有野佢啦。點知支蠟燭,就好似牛皮燈籠咁,點極都點唔著。後來發現支蠟燭原來又係用泥做嘅,泥上面再用羊脂嚟覆蓋住。

(B) 仲有盞燈下面賣掛爐鴨嗰條冚家拎,又係伏味濃郁㗎喎。我 (堂哥) 大佬萬周就瀨過佢野喇,佢買返嚟嗰隻鴨呢,原來係隻二手鴨嚟嘅。乜撚野叫二手鴨?原來嗰隻鴨嘅骨,就好似菠蘿炒飯個菠蘿一樣,係重用嘅。條冚家拎用泥塞滿咗隻鴨,再用紙嚟扮係隻鴨嘅皮。最後染到張紙好似燒鴨皮嘅顏色咁,掃埋層油上去,咁就似到十足十喇。成隻鴨呢,就只有兩隻鴨掌同個頭係真嘅。諗諗吓,條冚家拎又幾好手功喎!

(C) 話說我屋企個家丁,趙平都曾經中過伏。有一次佢用咗二千蚊買咗對(喺西域嚟嘅)皮(靴),有少少沾沾,打算用嚟yo女啦。有一日落(大)雨,佢照樣著住對皮(靴)岀街啦。點知返嚟嗰陣,條粉腸竟然鞋都無著就返嚟。問佢做乜yo女yo到連鞋都無埋,佢先同我講對鞋原來又係黑心貨,個鞋筒係用烏油高麗紙,捽到好似皮嘅縐紋咁。而個鞋底就係用黑心棉,再包一層爛布咁樣整岀嚟。基本上,北京城嘅造假呢,都係咁上下㗎喇。所以本地人根本就唔會當係乜野一回事。(然而哩啲都只係小事。)
(D) 有個選人睇中咗對面屋個人妻,後來先知人妻個老公長期岀咗埠,人妻就同老母一齊住。如是者過咗幾個月,有一日人妻屋企度門黐曬白紙,冚家喊到豬頭咁,原來人妻個老公死鬼咗。因為搞白事又起壇又作法又無乜人去接濟佢地,所以人妻已經山窮水盡。人妻淪落到要賣佢自已嘅胸圍底褲,而且想即刻搵人返頭嫁。選人見有咁好機會,就入贅咗人妻屋企。希望有機會玩母女丼。
跟住又過咗幾個月,突然人妻老公生勾勾咁返咗嚟,先知原來之前係誤傳死訊。老公慶過火屎,就去咗報官。人妻同老母就同老公求情,老公叫選人乜野都唔準攞就趕走咗佢。
過咗半年後,個選人喺巡城御史度,見到人妻喺度同人對簿公堂,先發現原來人妻搵人係打籠通,夾埋呃選人嘅錢。後來人妻個真老公(真係返北京)先至事敗。喺北京呢個地方,騙徒嘅手法真係層岀不窮呀!
(E) 話說西城有筍盤出租,四五十楹 [3] 都係月租廿幾兩銀子左右。有條友租咗落嚟住一段時間,主人家見佢次次喺收數之前就已經交晒租金咁,就列咗佢入白名單,話撚之佢係裡面做乜柒。點不之有日條友屁都唔放就走撚咗去,主人家覺得有古惑,就走去𥄫下啲屋啦。嘩屌!啲屋好似唐山大地震咁,有幾碎得幾碎,一碌木都無得淨,得番前後近街嗰兩間無事。原來條濕鳩係間屋前門扮無嘢,係後門呢就拆屋賣木,陰啲陰啲咁拆,逐件分開夾雜賣,最後拆到無晒貨咪走囉。(大家各住一條巷,所以無人發覺。) 咁撚大間屋都可以唔聲唔聲咁拆撚晒,條仆街真係無得頂。
(F) 喱五六件事,有啲就搵你幾蚊著數,有啲就搵你方便。講到底都係貪心先中伏,唔可以剩係話一邊錯既。長輩錢維城教過我:「同北京人相處,處處留神,不中伏就已經當中頭獎啦。畀你見到有著數攞,就實有古惑,阿嬌係處女,譚順生無借個女上位,千奇百趣,總之就唔會輪到你搵到著數。」
(A-D)法比巴打譯
(E)自卑爛面兔巴打譯

橙字係由我所改

(A) 嗱,咪話我唔教精你班友。北京嘅人呢,就好撚古惑嘅。我就曾經買過十六塊「羅小華」[1] 牌嘅墨,咁裝墨個盒呢,睇落黑過阿嬌隻鮑魚,又爛過我條底褲。咁應該係 (古董) 野啦,點知一磨,先發覺塊墨原來係用泥整岀嚟,然後再染黑佢。塊墨上面嘅白霜,原來係發咗霉。
又有一年,我去準備考鄉試。諗住 (去間鋪仔) 買定蠟燭,等考完試就燒撚曬所有野佢啦。點知支蠟燭,就好似牛皮燈籠咁,點極都點唔著。後來發現支蠟燭原來又係用泥做嘅,泥上面再用羊脂嚟覆蓋住。

(B) 仲有盞燈下面賣掛爐鴨嗰條冚家拎,又係伏味濃郁㗎喎。我 (堂哥) 大佬萬周就瀨過佢野喇,佢買返嚟嗰隻鴨呢,原來係隻二手鴨嚟嘅。乜撚野叫二手鴨?原來嗰隻鴨嘅骨,就好似菠蘿炒飯個菠蘿一樣,係重用嘅。條冚家拎用泥塞滿咗隻鴨,再用紙嚟扮係隻鴨嘅皮。最後染到張紙好似燒鴨皮嘅顏色咁,掃埋層油上去,咁就似到十足十喇。成隻鴨呢,就只有兩隻鴨掌同個頭係真嘅。諗諗吓,條冚家拎又幾好手功喎!

(C) 話說我屋企個家丁,趙平都曾經中過伏。有一次佢用咗二千蚊買咗對(喺西域嚟嘅)皮(靴),有少少沾沾,打算用嚟yo女啦。有一日落(大)雨,佢照樣著住對皮(靴)岀街啦。點知返嚟嗰陣,條粉腸竟然鞋都無著就返嚟。問佢做乜yo女yo到連鞋都無埋,佢先同我講對鞋原來又係黑心貨,個鞋筒係用烏油高麗紙,捽到好似皮嘅縐紋咁。而個鞋底就係用黑心棉,再包一層爛布咁樣整岀嚟。基本上,北京城嘅造假呢,都係咁上下㗎喇。所以本地人根本就唔會當係乜野一回事。(然而哩啲都只係小事。)
(D) 有個選人睇中咗對面屋個人妻,後來先知人妻個老公長期岀咗埠,人妻就同老母一齊住。如是者過咗幾個月,有一日人妻屋企度門黐曬白紙,冚家喊到豬頭咁,原來人妻個老公死鬼咗。因為搞白事又起壇又作法又無乜人去接濟佢地,所以人妻已經山窮水盡。人妻淪落到要賣佢自已嘅胸圍底褲,而且想即刻搵人返頭嫁。選人見有咁好機會,就入贅咗人妻屋企。希望有機會玩母女丼。
跟住又過咗幾個月,突然人妻老公生勾勾咁返咗嚟,先知原來之前係誤傳死訊。老公慶過火屎,就去咗報官。人妻同老母就同老公求情,老公叫選人乜野都唔準攞就趕走咗佢。
過咗半年後,個選人喺巡城御史度,見到人妻喺度同人對簿公堂,先發現原來人妻搵人係打籠通,夾埋呃選人嘅錢。後來人妻個真老公(真係返北京)先至事敗。喺北京呢個地方,騙徒嘅手法真係層岀不窮呀!
(E) 話說西城有筍盤出租,四五十楹 [3] 都係月租廿幾兩銀子左右。有條友租咗落嚟住一段時間,主人家見佢次次喺收數之前就已經交晒租金咁,就列咗佢入白名單,話撚之佢係裡面做乜柒。點不之有日條友屁都唔放就走撚咗去,主人家覺得有古惑,就走去𥄫下啲屋啦。嘩屌!啲屋好似唐山大地震咁,有幾碎得幾碎,一碌木都無得淨,得番前後近街嗰兩間無事。原來條濕鳩係間屋前門扮無嘢,係後門呢就拆屋賣木,陰啲陰啲咁拆,逐件分開夾雜賣,最後拆到無晒貨咪走囉。(大家各住一條巷,所以無人發覺。) 咁撚大間屋都可以唔聲唔聲咁拆撚晒,條仆街真係無得頂。
(F) 喱五六件事,有啲就搵你幾蚊著數,有啲就搵你方便。講到底都係貪心先中伏,唔可以剩係話一邊錯既。長輩錢維城教過我:「同北京人相處,處處留神,不中伏就已經當中頭獎啦。畀你見到有著數攞,就實有古惑,阿嬌係處女,譚順生無借個女上位,千奇百趣,總之就唔會輪到你搵到著數。」

又學到野
(A-D)法比巴打譯
(E)自卑爛面兔巴打譯

橙字係由我所改

又學到野

各住一條巷嗰到真係唔識譯
大家都睇得開心就好,多謝兩位幫手撐場
巴打有無講腳ge文,聽聞以前好多腳膠,好想知佢地點描述

畀篇美腿文你

〈論腿爪第八〉

腿者,如屋之柱,如樹之根,亦爲最要。若腿爪不佳,仍諸䖏雖好,㮣爲平常,萬不能到十足之羙。

腿根以下肘粗大、不長、不短、不粗、不細,圓而周正,不露骨節,指甲不長,肘小鱗細,状如魚之細鱗敷骨者爲上。其色必鮮明爲上,如去皮之葱白,上有硃砂班粒者爲硃砂腿,爲第一種也。其次葱白腿,純白無斑光亮。又其次銀細腿,其色如銀母 [1] 之色。又有白腿、暗金腿、臘腿、色亮者爲金色,暗者爲臘,皆爲平常。最下者肘大鱗粗、鈍峰腿、三楞腿、毛腿、臘腿、帶油黄色、紅鱗雀斑、烏鱗黒斑者,此種皆不堪畜養。

爪者亦喜鱗細,圓而周正,不露骨節。中長一指卧而勾者,爲蝦爪。三指盡勾爲蟠香爪。皆爲下等。三指内有向上曲者,爲拱指。後指向前者,為抿登。抿登、拱指,無忌。

[1] 銀母:即係雲母。自己google 睇顏色。

---清 佚名《鷄譜》

嗱,古語有云:廣東人做雞有好多方法。喱篇《鷄譜》就好可能係廣東人寫既。

腳呢,好似屋柱,又好似樹根,好重要架,簡直係支撐住成個人既靈魂。如果對腳唔靚,即使你樣靚腰細大波,都只係普通料,永世都做唔到女神。

真正既美腿,下肘要有肉、不長、不短、不粗、不細,圓得黎整齊,唔會瘦到凸哂骨,指甲唔長,肘細皮滑,好似條魚咁,摸落無骨先係好野。喱啲腳,顏色一定亮麗有光澤,好似去皮既葱咁白,如果摸落有少少起砂,我就真係恭喜你呀,你揀到條頂級純天然美腿,可以返屋企慢慢玩。

第二級既就係葱白美腿,純白無斑光亮。再低一級就係銀細腿,好似雲母咁既色。仲有白腿、暗金腿、臘腿。顏色亮麗就係金色,暗既就臘色,都係普通料,成個MK都係,唔多講。

最低賤既腳,肘大皮粗,圓碌碌、三角形、多毛、暗啞臘、油黄、紅皮起斑、黑皮起斑,哩啲睇見就唔開胃,做免費雞都無人食。

嗱,我地做腳膠要做得專業啲,睇埋腳趾。腳趾都係要皮薄,圓得黎整潔,唔好凸舊骨出黎。如果中間有一隻腳趾特別長,仲勾起既,我地叫蝦爪。又有一種,三隻腳趾勾起既,叫做蟠香爪,唯兩種係最低賤既。至於腳趾有向上曲既,叫做拱指。又有啲倒後生既,叫抿登。喱兩種腳係特別啲,但係啜起上黎係無問題既,可以安心食用

腳膠哩篇正
lm
〈尼庵〉

省中向多尼庵,其尼雖亦落髮,然賣笑售歡與青樓無異。每鄉試年,並有南台土娼假之以罔利者,俗謂士子宿尼,利於科第也。

道光癸卯,南海吳荷屋[1] 方伯[2] 送主試入簾,過麗文坊口,見數士人擁兩少年尼歡笑坐觀,詢知此俗,乃檄府縣,盡驅還俗,並毀其庵,示禁婦女未逾五十歲者不准為尼,且限立庵所,不准遷徙增加。由是舊俗頓革,故至今省中尼庵寥寥也。惟興、泉等處,尚沿惡習。

予在泉州,聞東門一庵,尼皆少年,可陪飲侍寢,並可加假髻作婦女妝。又聞仙游縣西門外一庵最著名,尼四五人,分房而居,游者聽擇一房,款留宴宿,清規穢行,安得如方伯者遍禁之哉!

---施鴻保《閩雜記》卷七

[1] 吳荷屋:https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%90%B3%E6%A6%AE%E5%85%89

[2] 方伯:即布政使。https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%89%BF%E5%AE%A3%E5%B8%83%E6%94%BF%E4%BD%BF%E5%8F%B8%E5%B8%83%E6%94%BF%E4%BD%BF
福建浙江地區好多尼姑庵,啲尼姑雖然剃左頭,但係仲日日含腸、被人屌西,同雞完全無分別。每逢鄉試年,仲有好多南台島既本地雞過黎玩角色扮演,客串做尼姑,乘機再賣貴啲。點解咁做呀?原來啲人話屌過尼姑就會幫助中舉喎。我屌,幫助不舉就話姐。

道光癸卯年鄉試,南海人湖廣布政使吳榮光送主試官入試場。

途中經過麗文坊口,見到幾個讀書人攬住兩個嫩口尼姑喺度睇熱鬧,問左先知有喱樣咁既習俗。嘩屌,吳榮光都唔怕燒春袋,竟然通知各個府縣,逼哂啲尼姑還俗,又拆人尼姑庵,話咩唔過五十歲唔准做尼姑,仲要限制尼姑庵既數量,唔准搬唔准加。就係咁,而家無得屌尼姑嚕,尼姑庵都係剩返幾間。不過天無絕雞蟲之路,興化、泉州仲有好多尼姑,大家可以去試下舉唔舉到?

我喺泉州,聽聞東門有間尼姑庵,入面啲尼姑全部未夠十八歲,可以陪飲陪瞓,佢地仲會加個髮髻、化個靚妝。我又聽聞仙游縣西門外有間尼姑庵好出名,入面四五隻尼姑,一人一間房,啲雞蟲就自己揀間入,又食又屌,享受背德亂常既快感,你估布政使真係禁到咁多咩?
呢個帖仲未推完?
呢個帖仲未推完?

你可以喺度試下玩10連
我又推吓先
我又推吓先

車仔聽日夠唔夠人踢波?
我又推吓先

車仔聽日夠唔夠人踢波?

一向夠人踢波

係唔夠人換
有無巴打熟電腦維修?
由於尋晚垃圾阿妓豬波

下一篇文係會關於老而不,廢老

如果我搵到既話
由於尋晚垃圾阿妓豬波

下一篇文係會關於老而不,廢老

如果我搵到既話

期待
真係好好睇
請問有無d兇案啊,殺人過程嗰d古文
例如戚家13口冚家剷嗰d
或者係連環殺人事件嗰d古文
多謝咁多位文言文巴打嘅翻譯,真係好羨慕你地可以睇得明咁多有趣故仔
真係好好睇
請問有無d兇案啊,殺人過程嗰d古文
例如戚家13口冚家剷嗰d
或者係連環殺人事件嗰d古文
多謝咁多位文言文巴打嘅翻譯,真係好羨慕你地可以睇得明咁多有趣故仔

每次睇完大家既要求,我先覺得原來自己好純情

尋晚打打下機,部電腦收左皮,今日攞入廠整,希望入面d野救得返…

尋晚打打下機,部電腦收左皮,今日攞入廠整,希望入面d野救得返…

payday 2?

payday 2?

打場mayhem就收左皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞