重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
3A 8B
3A 8B

B+1
B
星期三前找人奶數
有無人有特定主題想睇?
有無人有特定主題想睇?

你寫乜,我睇乜
有無人有特定主題想睇?

你寫乜,我睇乜

咩都支持
〈陰丹訣〉

取首生男子之乳,父母皆無疾恙者,并養其子,善飮食之。日取其乳一升,少只半升亦可。

以硃砂銀作鼎與匙,如無硃砂銀,山澤銀亦得。慢火熬煉,不住手攪令如淡金色,可卽丸如桐子大,空心酒呑下,亦不限丸數。

此名陰丹陽煉。世人亦知服秋石[1],然皆非淸淨所結。又此陽物也,須復經火。經火之餘,皆其糟粕,與燒鹽無異色。世人亦知服乳。乳,陰物,不經火煉,則冷滑而漏精氣也。此陽丹陰煉、陰丹陽煉,蓋道士靈智妙用,沉機捷法,非其人不可輕泄。愼之愼之。

[1] 秋石:傳說中既腎者之石。唔明就自己Google下。

--- 蘇軾《東坡志林》 卷一。又見於《蘇沈良方》。
〈陰丹訣〉

取首生男子之乳,父母皆無疾恙者,并養其子,善飮食之。日取其乳一升,少只半升亦可。

以硃砂銀作鼎與匙,如無硃砂銀,山澤銀亦得。慢火熬煉,不住手攪令如淡金色,可卽丸如桐子大,空心酒呑下,亦不限丸數。

此名陰丹陽煉。世人亦知服秋石[1],然皆非淸淨所結。又此陽物也,須復經火。經火之餘,皆其糟粕,與燒鹽無異色。世人亦知服乳。乳,陰物,不經火煉,則冷滑而漏精氣也。此陽丹陰煉、陰丹陽煉,蓋道士靈智妙用,沉機捷法,非其人不可輕泄。愼之愼之。

練陰丹,要用第一胎生仔,初體驗人妻既奶。 (林嘉欣生左兩個女所以唔得、鍾嘉欣生女又係唔得、唐寧生到第二胎又係唔得。我仲未諗到邊個得,大家學術討論,集思廣益。 ) 兩公婆又唔可以有病,順便仲要幫人養埋個便宜仔。點解,因為每日要攞人一升人奶,唔夠都起碼要半升。

煉丹要用硃砂銀制既鼎,無硃砂銀就用山澤銀頂住先。慢火熬煉,係咁攪,攪到鍋人奶變成淡金色。搞掂之後,粒丸應該好似桐子咁大,空肚用酒送黎食,缺乏母愛既可以食多幾粒。

嗱,學野啦,喱啲叫陰丹陽煉。其他人都識食秋石,不過就唔係幾乾淨囉……況且哩啲上火燥熱既野,都要用火煉既。用火煉完嗰啲渣滓,垃圾黎,同燒左既鹽差唔多顏色。啲人又識飲奶呀,奶,寒涼野黎,唔用火煉一煉,飲左就會洩左道氣。喱啲道士既野,你睇過神雕就知啦,尹志平都係想玩哩味姐。

不過你班仆街要飲就中出自己條女,千祈唔好偷女同事啲奶飲呀。
〈陰丹訣〉

練陰丹,要用第一胎生仔,初體驗人妻既奶。 (林嘉欣生左兩個女所以唔得、鍾嘉欣生女又係唔得、唐寧生到第二胎又係唔得。我仲未諗到邊個得,大家學術討論,集思廣益。 ) 兩公婆又唔可以有病,順便仲要幫人養埋個便宜仔。點解,因為每日要攞人一升人奶,唔夠都起碼要半升。

煉丹要用硃砂銀制既鼎,無硃砂銀就用山澤銀頂住先。慢火熬煉,係咁攪,攪到鍋人奶變成淡金色。搞掂之後,粒丸應該好似桐子咁大,空肚用酒送黎食,缺乏母愛既可以食多幾粒。

嗱,學野啦,喱啲叫陰丹陽煉。其他人都識食秋石,不過就唔係幾乾淨囉……況且哩啲上火燥熱既野,都要用火煉既。用火煉完嗰啲渣滓,垃圾黎,同燒左既鹽差唔多顏色。啲人又識飲奶呀,奶,寒涼野黎,唔用火煉一煉,飲左就會洩左道氣。喱啲道士既野,你睇過神雕就知啦,尹志平都係想玩哩味姐。

不過你班仆街要飲就中出自己條女,千祈唔好偷女同事啲奶飲呀。

人奶竟然無人理
尿煉係咪就係腎者之石?
尿煉係咪就係腎者之石?

〈陽丹訣〉

冬至後齋居,嘗吸鼻液,漱煉令甘,乃嚥下丹田。

以三十磁器,皆有蓋,溺其中。已,隨手蓋之。書識其上,自一至三十。置淨室,選謹樸者守之。滿三十日,開視其上,當結細砂,如浮蟻狀,或黃或赤,密絹帕濾。取新汲水淨,淘澄無數,以穢氣盡爲度,淨瓷瓶合貯之。

夏至後,取細研棗肉丸如桐子大,空心酒呑下,不限丸數,三五日後取盡。夏至後,仍依前法,採取却候冬至後服。此名陽丹陰煉,須淸淨絕慾。若不絕慾,真砂不結。

--- 蘇軾《東坡志林》 卷一。
〈陽丹訣〉

以三十磁器,皆有蓋,溺其中。已,隨手蓋之。書識其上,自一至三十。置淨室,選謹樸者守之。滿三十日,開視其上,當結細砂,如浮蟻狀,或黃或赤,密絹帕濾。取新汲水淨,淘澄無數,以穢氣盡爲度,淨瓷瓶合貯之。

夏至後,取細研棗肉丸如桐子大,空心酒呑下,不限丸數,三五日後取盡。夏至後,仍依前法,採取却候冬至後服。此名陽丹陰煉,須淸淨絕慾。若不絕慾,真砂不結。

冬至之後,自己一個住,清心寡慾,唔好打丁。試下吸返自己既鼻涕,用黎「朗」口,「朗」到有甜味出,再吞返落肚。

之後搵三十個有蓋磁桶,痾尿落去。痾完就掩蓋,寫返低邊日痾,一至三十。再搵間乾淨房,叫個憨鳩幫你守住啲尿。等夠三十日,正呀喂,間房應該同陳寶珊一樣咁香。 到時,你開磁桶蓋睇,應該會有層細砂浮下浮下,可能色,可能色,視乎你有幾重口味,再搵條黑絲做filtration。過濾之後,用新打返黎既水,沖乾淨啲尿砂,要沖到無尿味先得,再搵個瓷瓶儲埋佢。

夏至之後攞出来,磨成粉,加啲枣泥整到桐子咁大,空肚送酒吞,中意可以食多幾粒,總之就要三五日內食哂佢。夏至既時候,都可以用同方法整,等到冬至再食。哩啲叫陽丹陰煉,煉既時候,唔打得飛機,你一打啲尿就唔起砂架啦。
咁樣食法,蘇軾其實都算好命,大家覺唔覺
〈陽丹訣〉

有少少似「人中黃」
咁樣食法,蘇軾其實都算好命,大家覺唔覺

有少少似「人中黃」

嘩屌,玩埋屎

有少少似「人中黃」

嘩屌,玩埋屎

Sorry,我係想講人中白

有少少似「人中黃」

嘩屌,玩埋屎

Sorry,我係想講人中白

萬幸生於現代
女友老母曾經整過一次禾蟲蒸蛋畀我食。

雖然知道好撚貴,不過味道畢生難忘。

完全想像唔到哩啲屎尿製品擺落口會點
有冇文章係講下d古人生活上既事
例如用咩刷牙,點樣沖涼同去廁所之類
因為呢類係學校都唔會講到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞