「連登連小篆都有得睇」嶧山刻石

26 回覆
22 Like 1 Dislike

嶧山刻石

是咁的,世間真係無奇不有。有個以色列女人send 左個花瓶畀我,話係佢老豆喺六零年代臺灣買,話好想知個花瓶上面啲字講咩。

個女人send 左哩張圖畀我,我第一時間係留意到佢後面個月餅

然後呢大佬
Hi auntie, 就算係讀中文都唔代表識睇小篆架

不過唔緊要,皇帝立國哩四隻字實在太易認。單憑哩四隻字,全能既google 幫到我
好快我就重新整理成篇野,再用中學程度既英文譯 (唔好恥笑, 唔該 )

全文:

皇帝立國,維初在昔,嗣世稱王。
討伐亂逆,威動四極,武義直方。
戎臣奉詔,經時不久,滅六暴強。
廿有六年,上薦高號,孝道顯明。
既獻泰成,乃降專惠,寴𨊩遠方。
登於繹山,羣臣從者,咸思攸長。
追念亂世,分土建邦,以開爭理。
功戰日作,流血於野。
自泰古始,世無萬數。
陀及五帝,莫能禁止。
廼今皇帝,壹家天下。
兵不復起,𤉣害滅除。
黔首康定,利澤長久。
羣臣誦畧,刻此樂石,以著經紀。
強貼留名

btw you made some typo:

uprest --> unrest

everwhere --> everywhere
啲圖電腦睇好似好細張,唔好屌得咁打力

用手機睇好似好啲
留個靚名先
強貼留名

btw you made some typo:

uprest --> unrest

everwhere --> everywhere

多謝巴打指正,我果然係柒左
lm
Lm
大家千祈唔好問我小篆問題,因為我唔會識答

想睇啲易明既,可以睇古人筆記
https://lihkg.com/thread/298740/page/1

用手機睇好似好啲

手機睇仲細

用手機睇好似好啲

手機睇仲細

咁點算,唔識出圖
漢達文庫?
漢達文庫?

喺連登做下9upper 唔洗玩咁大既
呢隻字體流派有冇名?
平時見啲小篆孿弓蝦米咁,呢隻正氣沉實好多
呢隻字體流派有冇名?
平時見啲小篆孿弓蝦米咁,呢隻正氣沉實好多

哩位巴打有眼光呀

真正既碑文,已經無左。而家睇到既,係宋代既摹本,隻字既味道自然係打左幾個折。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞