重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
屌,點解學校唔拎呢 d課文黎教
當然係巴打譯得好棧鬼啦
但係 d內容,又幾得意,生活化 d 同見到古人以前做乜同佢既睇法,睇下影評咁幾撚得意
好撚過睇埋 d打杖呀皇宮生活啦屌
當然係巴打譯得好棧鬼啦
但係 d內容,又幾得意,生活化 d 同見到古人以前做乜同佢既睇法,睇下影評咁幾撚得意

btw巴打係讀中文? 好撚勁
Pish
當然係巴打譯得好棧鬼啦

中學教哩啲,會唔會被人投訴?

btw巴打係讀中文? 好撚勁

讀完中文,一畢業就等於失業,頹到喺度出post,
追 post 追到我都心癢癢....
既然鮑魚麵巴打話今晚同聽晚都出唔文,咁我就鵲巢鳩佔,騎劫個post 黎出下文
希望樓主唔好介意
戴定頭盔先,可能冇樓主語譯得咁盞風,希望各位屌得細力啲

講少少背景先,第一篇講《牡丹亭》入面嘅一段,係戲曲劇本黎。主角杜麗娘係個成日思春叫春嘅千金小姐。

明 湯顯祖《牡丹亭 ‧ 驚夢》

杜麗娘:(念)默地遊春轉,小試宜春面,春呵春,得和你兩留連,春去如何遣?咳,恁般天氣,好困人也!
(唱)【山坡羊】沒亂裏春情難遣,驀地裏懷人幽怨。則為俺生小嬋娟,揀名門一例一例裡神仙眷。甚良緣,把青春拋的遠。俺的睡情誰見?則索因循靦腆。想幽夢誰邊?和春光暗流轉。遷延,這衷懷那處言?淹煎,潑殘生除問天。
(念)身子困乏了,且自隱几而眠。[睡介]

----------------------------------------------------------------
杜麗娘:突然又到春天,春天就好似本小姐嘅容貌咁靚,春呀春[叫春mode],希望我嘅春天都快啲黎啦!唉,呢啲咁嘅死人天氣,真係令人好鬼眼訓。

(唱) 一諗起我仲未有拖拍我就心煩意亂啦,滿腹幽怨。我自細已經係人生贏家,屋企有錢又生得靚,所以老母老豆幫我揀老公都好高要求,要李嘉誠咁有錢,又要金城武咁靚仔,要係名符其實嘅男神先襯得起我。點知揀下揀下,我嘅青春小鳥就黎飛走啦!我訓覺嘅美態咁靚又有乜用?有邊個見到?哎呀,講到我紅都面曬添。究竟幾時有人可以實現我嘅春夢?唉,我一顆寂寞的心可以同邊個傾訴?我受夠啦!到底幾時先可以脫離單身狗行列呀?真係要問下個天先知!

(念) 唉,唱完歌好眼訓,就伏喺度訓個晏覺先!
既然鮑魚麵巴打話今晚同聽晚都出唔文,咁我就鵲巢鳩佔,騎劫個post 黎出下文
希望樓主唔好介意

講少少背景先,第一篇講《牡丹亭》入面嘅一段,係戲曲劇本黎。主角杜麗娘係個成日思春叫春嘅千金小姐。

杜麗娘:(念)默地遊春轉,小試宜春面,春呵春,得和你兩留連,春去如何遣?咳,恁般天氣,好困人也!
(唱)【山坡羊】沒亂裏春情難遣,驀地裏懷人幽怨。則為俺生小嬋娟,揀名門一例一例裡神仙眷。甚良緣,把青春拋的遠。俺的睡情誰見?則索因循靦腆。想幽夢誰邊?和春光暗流轉。遷延,這衷懷那處言?淹煎,潑殘生除問天。

----------------------------------------------------------------
杜麗娘:突然又到春天,春天就好似本小姐嘅容貌咁靚,春呀春[叫春mode],希望我嘅春天都快啲黎啦!唉,呢啲咁嘅死人天氣,真係令人好鬼眼訓。

(唱) 一諗起我仲未有拖拍我就心煩意亂啦,滿腹幽怨。我自細已經係人生贏家,屋企有錢又生得靚,所以老母老豆幫我揀老公都好高要求,要李嘉誠咁有錢,又要金城武咁靚仔,要係名符其實嘅男神先襯得起我。點知揀下揀下,我嘅青春小鳥就黎飛走啦!我訓覺嘅美態咁靚又有乜用?有邊個見到?哎呀,講到我紅都面曬添。究竟幾時有人可以實現我嘅春夢?唉,我一顆寂寞的心可以同邊個傾訴?我受夠啦!到底幾時先可以脫離單身狗行列呀?真係要問下個天先知!

隨便隨便

我最驚睇雜劇,有次present做牡丹亭,被人插到上天花板,自此有陰影
希望快啲有人造肉既出現
諗起動物俾人殺就好心酸

回錯

無事既,順便幫你條雞巴拉長一頁
希望樓主唔好介意

隨便隨便

我最驚睇雜劇,有次present做牡丹亭,被人插到上天花板,自此有陰影

我係自細鍾意睇戲,所以對戲曲有些少研究咋,冇巴打咁專業
今晚提早開火。
聊齋王二喜
今晚提早開火。

〈火候須知〉     

熟物之法,最重火候。有須武火者,煎、炒是也。火弱則物疲矣。有須文火者,煨、煮是也。火猛則物枯矣。有先用武火,而後用文火者,收湯之物是也。性急則皮焦,而裏不熟矣。

有愈煮愈嫩者,腰子、雞蛋之類是也。有畧煮卽不嫩者,鮮魚、蚶蛤之類是也。肉起遲則紅色變黑,魚起遲則活肉變死。屢開鍋葢,則多沬而少香。火息再燒,則走油而味失。道人以丹成九轉爲仙,儒家以無過不及爲中。司厨者能知火候,而謹伺之,則幾于道矣。

魚臨食時,色白如玉,凝而不散者,活肉也。色白如粉,不相膠粘者,死肉也。明明鮮魚而使之不鮮,可恨已極。

---清 袁枚《隨園食單》卷一
〈火候須知〉     

熟物之法,最重火候。有須武火者,煎、炒是也。火弱則物疲矣。有須文火者,煨、煮是也。火猛則物枯矣。有先用武火,而後用文火者,收湯之物是也。性急則皮焦,而裏不熟矣。

有愈煮愈嫩者,腰子、雞蛋之類是也。有畧煮卽不嫩者,鮮魚、蚶蛤之類是也。肉起遲則紅色變黑,魚起遲則活肉變死。屢開鍋葢,則多沬而少香。火息再燒,則走油而味失。道人以丹成九轉爲仙,儒家以無過不及爲中。司厨者能知火候,而謹伺之,則幾于道矣。

魚臨食時,色白如玉,凝而不散者,活肉也。色白如粉,不相膠粘者,死肉也。明明鮮魚而使之不鮮,可恨已極。

---清 袁枚《隨園食單》卷一

煮野食呢,就最緊要睇火。有用武火既,煎同炒囉,火太細,就煮到老哂。又有用文火既,煨同煮囉,太大火就會乾啦。又有啲先用文火,再用武火既,即係煲湯囉。你太心急煮,就會出面憨鳩鳩,裡面生歐歐。

有啲餸,愈煮愈嫩,腰子同雞蛋囉。又有啲,煮多左就唔嫩,鮮魚同蚶蛤囉。啲肉煮多左就會變黑,同阿嬌一樣,道理你明我明陳冠希都明。魚又係,煮得耐就變死魚,你唔明就去感情台問下其他巴打。太心急,煮一陣就揭煲蓋睇,就會多泡同唔香。熄左火之後翻煮,就油乾無味道。道士煉丹要煉九次,孔夫子叫你做野做到岩岩好,好撚難架。你煮飯,知火候,又有心機等,就可以做下一個史提芬周啦。

嗱,你食魚(女)嗰陣,睇落白白滑滑,夾落唔會散既(揸上手唔墜既),咪新鮮野囉。有啲白到成個粉樣,啲肉(對波)跌到落肚臍既,哩啲死魚就留畀狗公食就岩喇。有啲人(港女),有鮮魚唔做,做死魚,畀人食完,唔洗旨意有人同你埋單。
大家畀我刷下存在感

推到第10 頁,會同大家講,天地君親師,都唔及扑野重要
大家畀我刷下存在感

你要去扑野咩
古人甜古幾好笑,支持你
正呀巴打 你明我明
大家畀我刷下存在感

你要去扑野咩
古人甜古幾好笑,支持你

雖然我知哩啲筆記都係齋睇,好少話會有咩感想

不過三百幾個正皮,得百幾個回,好似自己同自己講野咁
好精彩
好精彩

多謝你呀巴打,成日推post

返阿妓啦好嗎 ?
大家畀我刷下存在感

你要去扑野咩
古人甜古幾好笑,支持你

雖然我知哩啲筆記都係齋睇,好少話會有咩感想

不過三百幾個正皮,得百幾個回,好似自己同自己講野咁

你想可以傾下計
推一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞