重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
部腦壞左主版,今日拎入廠,唔知幾時攞得返
輕輕一推
推咗兩個月都未一〇〇一
大家唔好屌,聽日攞得返部機
推咗兩個月都未一〇〇一

係囉,你都要幫手推下嘛
樓主譯得好正
同埋文言文果part加多d注釋俾大家學下就更好
好似加d時代背景就易明好多
樓主譯得好正
同埋文言文果part加多d注釋俾大家學下就更好
好似加d時代背景就易明好多

謝謝你。

我都係初學階段,有啲位唔肯定就寧願話唔識,廢事譯錯害人
重新追左一次post,原來積左5 條數未還,我會好好努力找數

B747-400 : 有冇d講唔同體位嘅
Cesc_Fàbregas : sheshe文
Jack 13 : 講唔同酒嘅
飛機 : 醫古文
明日晴れるかな : 兇案啊,殺人過程
〈計中計中計中計〉[1]

濯纓亭雜記 [2]。正德間,都下王某家甚富。其子聘孫氏女為婦,將婚,子病,癔 [3] 死。恐孫氏匿其聘,則秘不發䘮,詐令媒㚬請期。女家覺其詐,佯許之。

至親迎日,王以其女僞作男子徃 [4] 迎。孫氏亦令其姪僞作女子隨行成禮。王意兩女共一室,了無他疑。不意少女與少男相悅,而私成配偶矣。

都下民俗,成婚三日,婿與婦同歸父母家。孫氏遂留王氏女於家,王某方悟反受其欺,已無及矣。訟於官,兩家各當坐詐罪。王氏女旣爲孫姪之婦,而以孫氏之女亦歸王氏之婦。一時盛誆,以爲奇事。

[1] 原標題為〈天緣〉
[2] 濯纓亭雜記:明代 戴冠著。你睇下,抄人地啲野落自己本書度,咁又出到本書啦。
[3] 癔:即係歇斯底里,即係癡線。明顯係老豆逼個hehe仔娶老婆而癡線。
[4] 徃:你覺得喱個字似咩字?異體字黎,估下啦,讀書要進步嘛。

---清 褚人穫《堅瓠集》秘集卷四
喱件事係我睇《濯纓亭雜記》知既。正德年間,首都有家人姓王,好撚有錢。王家個仔準備娶孫家個女,咁準備娶啦,個仔病,癡線死埋,就咁成世做處男。王家又仆街呀,死左個仔,就即刻擔心自己啲聘禮會被孫家食埋,所以唔搞喪事,廢事被孫家知,依舊叫媒人問孫家幾時行禮結婚。孫家消息靈通,知道有古惑,咪同你玩大佢囉,婚照結。

結婚當日,王家叫個女去扮男人迎親,孫家亦叫個姪仔去扮男人行禮。王家諗住,兩個女仔,最多都係磨下豆腐姐。點知個女見到人地個姪仔,就把人家「那個」了唷,唔明就去問錦戶亮

首都既俗例,就係結婚三日,夫婦同歸夫家。所以王家個女就成為了孫家既人了。搞左咁耐,王生先知自己係被昆嗰個,不過隻豬都畀人食左啦。嫁女仲要送埋聘禮,王生始終條氣唔順,咪報官囉。最後兩家都係罰詐騙罪,各打五十大板,SUPER~。王家個女做左孫家新抱,咁咪叫孫家個女嫁返去王家囉。喺老千古仔之中,哩單都算新奇有趣難度高,所以要記低佢。
喺fb見到有人public share哩個post, 好滾動
正呀 頭先先見到呢個post 由開始睇到尾 停唔到落黎 最鐘意睇以前d奇聞異事多甜 等新文!
喱件事係我睇《濯纓亭雜記》知既。正德年間,首都有家人姓王,好撚有錢。王家個仔準備娶孫家個女,咁準備娶啦,個仔病,癡線死埋,就咁成世做處男。王家又仆街呀,死左個仔,就即刻擔心自己啲聘禮會被孫家食埋,所以唔搞喪事,廢事被孫家知,依舊叫媒人問孫家幾時行禮結婚。孫家消息靈通,知道有古惑,咪同你玩大佢囉,婚照結。

結婚當日,王家叫個女去扮男人迎親,孫家亦叫個姪仔去扮男人行禮。王家諗住,兩個女仔,最多都係磨下豆腐姐。點知個女見到人地個姪仔,就把人家「那個」了唷,唔明就去問錦戶亮

首都既俗例,就係結婚三日,夫婦同歸夫家。所以王家個女就成為了孫家既人了。搞左咁耐,王生先知自己係被昆嗰個,不過隻豬都畀人食左啦。嫁女仲要送埋聘禮,王生始終條氣唔順,咪報官囉。最後兩家都係罰詐騙罪,各打五十大板,SUPER~。王家個女做左孫家新抱,咁咪叫孫家個女嫁返去王家囉。喺老千古仔之中,哩單都算新奇有趣難度高,所以要記低佢。

其實點解唔求其搵個男

又打錯字

結婚當日,王家叫個女去扮男人迎親,孫家亦叫個姪仔去扮人行禮。王家諗住,兩個女仔,最多都係磨下豆腐姐。點知個女見到人地個姪仔,就把人家「那個」了唷,唔明就去問錦戶亮
無人答我注4 問題
無人答我注4 問題

牲?
無人答我注4 問題

牲?

往?
連登應該多啲呢類高質post
無人答我注4 問題

牲?

往?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞