重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
Medium acc

https://medium.com/@lihkgheavytaste

將會慢慢整理已有既,同時會有其他野。
請多多支持

加油巴打
好多謝睇到哩個post既各位,尤其係由頭追到落尾既十幾位。

出哩個post既時候好抑鬱,工搵唔到,錢又無。當時諗起黃子華話:佢人生最失意嗰期,買左架跑車。 而我就用左銀行最後既二千蚊,買左北京機票探朋友,同時出左哩個post, 當時根本無諗住繼續寫落去。

點知哩個世界真係咩人都有。去到哩刻,個post有成千個正皮,咁我諗都至少有一千個人睇過我寫既野。哩樣係我當初唔會想像到既,亦都畀左好大既鼓舞我。

更加多謝課金支持我既幾位巴絲,我曾經參加過某台灣創作者既課金計劃,但只係課左三個月就覺得肉赤,停左。我覺得你地真係好癡線。

我等緊嗰兩份正苦工,一份應該收左皮架啦,另一份就入左waiting list, 應該都係收皮。而家份半職過完年會轉全職。將來更新應該會更慢。但我相信只要我仲有手有腳就唔會中斷。

我諗哩個post算完架啦。下一年開個post 2 啦。多謝你地。
好多謝睇到哩個post既各位,尤其係由頭追到落尾既十幾位。

出哩個post既時候好抑鬱,工搵唔到,錢又無。當時諗起黃子華話:佢人生最失意嗰期,買左架跑車。 而我就用左銀行最後既二千蚊,買左北京機票探朋友,同時出左哩個post, 當時根本無諗住繼續寫落去。

點知哩個世界真係咩人都有。去到哩刻,個post有成千個正皮,咁我諗都至少有一千個人睇過我寫既野。哩樣係我當初唔會想像到既,亦都畀左好大既鼓舞我。

更加多謝課金支持我既幾位巴絲,我曾經參加過某台灣創作者既課金計劃,但只係課左三個月就覺得肉赤,停左。我覺得你地真係好癡線。

我等緊嗰兩份正苦工,一份應該收左皮架啦,另一份就入左waiting list, 應該都係收皮。而家份半職過完年會轉全職。將來更新應該會更慢。但我相信只要我仲有手有腳就唔會中斷。

我諗哩個post算完架啦。下一年開個post 2 啦。多謝你地。

期待你開post 2
加油呀壽桃
下個post再J
祝福樓主事事順利!
樓主加油!會繼續支持
記得有人覆過話搵唔到壽桃牌喇沙麵。

希望你可以喺2017 年完結前食到。

Lm
我驚大家睇唔到,p. 38 嗰篇譯左,記住拉返上去睇
紀曉嵐
壽桃加油。我諗學術台最多正皮既係你
樓主加油

工作唔係人生一切

成就感唔一定要喺工作到搵

切記
天無絕人之路呀巴打

都唔殘忍既

啱啱wiki到少少資料 想再殘忍d可以睇下呢度
第一次譯古文 如果有錯唔好見怪

取至: 《池北偶談·卷二十·談異一》

陳玉笥
濟寧陳益修,字玉笥,恂恂君子也。明崇禎末,濟寧有回回楊生花等,素豪猾,武斷鄉里。一旦欲毀關壯繆祠廟,拓其居廛。陳號召諸生,鳴於官,懲首事者,廟得以存。及鼎革之際,生花挾舊憾,帥其黨,邀陳於天井閘,箠之瀕死,仍以刀刓其睛啖之,以礦灰實目眶,棄諸野外。家人舁歸,謂必無生理矣。至夜,陳昏憒中見綠衣神人強之以酒,外青內白,痛稍差。次夜,復見一神人,以手擊其腦後,目中血出如注,痛良已。又次夜,見一老嫗,食以杏李,又以羊眼盈把,令口吸之。比覺,雙瞳炯然矣。生花及其姪樸,乘亂為盜,族誅,去陳事纔八月也。陳乙酉與弟尚謙同舉省試,丙戌登第,官貴池知縣,仕至戶部主事,予在京師見之。

箠: <動詞>用木棍毆打
刓: 削去, 挖
啖: 食也 (三國演義, 夏侯惇拔矢啖睛。)
礦灰: 石灰 (取自本草綱目第一卷, 石灰【釋名】也稱石堊、堊灰、希灰、鍛石、白虎、礦灰。)
睇黎我都係太純情太正經

軌場波係咪好悶?
係,瞓咗一轉添
樓主食少啲支那垃圾啦
樓主食少啲支那垃圾啦

新加坡喇沙太貴
好奇一問,哩度有無人學過 烏都/ 印度語
樓主加油! post 2見

(我搵到喇沙麵啦~)
好奇一問,哩度有無人學過 烏都/ 印度語
你搵到我請你食壽桃牌又點話

由第一頁追到依家真係氣都咳, 睇得慢d 因為要慢慢品嚐d 古味

btw 送呢句俾你
[天將降大任於 斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚]

我覺得樓豬你係有料既, 但時機未到, 每一個成功既人都一定會經歷過最低潮既時候, 我好明白呢個道理, 因為我經歷既正正就係你經歷既野,捱過就得啦

多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞