重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
屌,又唔見我上堂識到啲咁嘅有錢女
甜故FF居多

事在人為架姐。我大學師兄教中學,教到個畢業學生做佢老婆
有無巴絲打有老母生日禮物既提議?

有牌子既銀包
壽桃牌鮑魚麵
好睇 追撚晒
正呀喂!
壽桃牌鮑魚麵

壽桃牌喇沙麵
金枝玉葉 哈哈哈
上一篇有少少斷錯句,而家以哩篇為準

〈雙縊廟.上集〉

任迀叟,淅右儒生,富而無子,惟一女,名之曰宜男,餙[1]雌為雄,聊娛膝下,延師[2]教讀以充石麟[3]。時有東鄰之子,白雲娥者,其父耄年所得。慮其嬌柔,難育爲之貫耳。披鬟呼為雲姐,附任氏之學,與宜男為窗友。時女年十三,男年十四,兩小無猜,二情相洽,校書賭誦,互角[4]總明,女或勝之,則劃雲之面,相與嘲笑。適師外出,女之母與姑入塾,不識雲之為男也,視其柳眉叠翠,杏臉舒紅,與其女壁合珠聯,爭輝並燿,嘆曰:「使宜男而果男也,使配雲姐,眞一對好姻緣。」姑曰:「儂合為謀,問雲姐願不?」母笑曰:「以待來生。」雲始知宜男之為女也。益比昵之。

一曰,師講易,至男女搆精句[4],草草讀過。女請問搆精之義。師嗔之曰:「是非兒女子之所宜問。」女曰:「聖經賢傳,豈有不可對人言者哉?」師莞爾他顧。雲凝睇流盻 [5],悄喚:「阿獃女。」更狐疑莫釋矣。值師之女來約湖山之游,聯袂而去。女問雲曰:「姐縱慧悟,未必能通易理,何哂我為?」雲曰:「難言也,秘密之旨,非效其形狀,終不明晰。」女笑從之,擕手入師臥室,共坐榻上,雲擁女於懷,探手於袴撫。其琦葩初綻,蓮瓣微開,女笑却之曰:「與姐等耳,毋徒相擾。」雲曰:「人各且休笑能相同。」乃推女横陳,急卸其袴曰:「我教汝搆精。」女拒之曰:「昭昭白日,姐不羞耶?」回手撫雲,則紅霞仙子,觸指翹然。女訝曰:「是何物也,我何無之?」雲笑曰:「以有補無,斯謂之搆,請嘗試之。」於是牡丹露滴,巫峽雲停。女整衣起笑曰:「搆精如是,無怪師之秘而不宣也。」從此師或不在,則玉山相並霧斯磨,搶韵聯吟,遞相贈答。
任迀叟,淅江讀書人,有錢但係生唔出仔,得一個女,所以就幫個女改名做宜男,仲當個女係男仔咁養,呃下自己,再請老師教佢讀書。當時鄰居有個仔,叫做白雲娥。白雲娥老豆老來得子,驚養唔大,就將個仔當係女咁養,叫佢做雲姐,仲去任家一齊上堂,同宜男做同學。

當時女既十三,男既十四,兩小無猜,二情相悅,仲喺校對書籍、睇書朗誦方面,互鬥聰明,如果女既贏左,個男既就要被劃花塊面了,總之就細路仔鬥串嘴咁囉。咁岩有次,老師出左去,叫宜男老母同姑姐睇住兩個細路。兩個大人唔知白雲娥係男仔黎,見佢眉清目秀,鵝蛋臉兒紅扑扑,同宜男好襯,就話啦:「如果宜男真係男仔,將佢同雲姐湊成一對就好了。」姑姐話:「我地不如一齊問雲姐肯唔肯啦。」老母笑話:「下世啦。」直至哩刻,白雲娥先知任宜男係女仔,呵呵呵呵

有一日,老師講易經,去到男女搆精哩句,草草帶過。宜男就問咩係搆精。老師就話:「哩啲唔係你地小朋友應該問既。」宜男死要問:「聖賢傳落黎既經典,邊會有野係唔講得架,我唔信。」老師苦笑一下,唔理佢。雲娥凝望宜男,隻眼哨左幾下,細細聲講句:「傻女。」宜男就更加唔明白了。

咁岩老師個女約老師出去行山,宜男就問雲娥:「姐姐就算聰明,都未必明易經既道理,笑我做咩。」雲娥就話:「易經既野,是不能說的秘密,唔同你親身經歷下係講你唔明既。」

宜男話好,兩個就拖住手仔入老師房,上老師床了 。雲娥攬住宜男,立即向兩腿之間探索,呵呵,果然係天真處女,只係袖珍雲耳,唔係大塊黑木耳。宜男就抗拒話啦:「我同你一樣姐,咪搞啦。」雲娥話:「人人唔同既。」拿拿臨推倒宜男,除埋條褲話:「而家要溝精啦,條撚準備。」( 紅霞仙子,觸指翹然。請欣賞古人意境。) 宜男又抗拒話:「日光日白,你怕唔怕羞架。」再回頭望雲娥,見到碌撚紅扑扑,扯到衡哂。宜男嘴到大埋:「咩黎架,點解我無。」雲娥就話啦:「搆既野,即係將我多左既野,擺落你少左既地方度,我地而家學術探討姐。」 (雲娥肯定唔係處男,無女既巴打唔洗葡萄啦 )

啪啪啪啪啪啪啪啪啪啪啪,就咁就中出了。 ( 於是牡丹露滴,巫峽雲停。請再次欣賞古人意境 。)

扑完野,宜男著返件衫就話啦:「原來搆精係咁,唔怪得老師唔教我啦。」自此以後,只要老師唔喺度,佢地就姦夫淫婦,啪啪啪啪 ,仲會互相寫下淫詩情詞咁囉,
注:

[1]餙雌為雄:「餙」,「飾」既異體字。即係將女仔打扮做男仔。
[2]延師教讀:「延」,可以解作「邀請」。請老師教讀書。
[3]石麟:借指男仔。
[4]互角:互相比較。
[5]男女搆精:《易經.繫辭下》:「男女構精,萬物化生。」唔好要我解易經。我淨係識扑野,同埋知中出會做爸爸
[6]凝睇流盻:好靚既四個字。「凝睇」,即係凝望。「盻」,粵音讀「盼」,都係解睇。「流盻」,即係眼仔碌碌,哨下哨下。
注:

[1]餙雌為雄:「餙」,「飾」既異體字。即係將女仔打扮做男仔。
[2]延師教讀:「延」,可以解作「邀請」。請老師教讀書。
[3]石麟:借指男仔。
[4]互角:互相比較。
[5]男女搆精:《易經.繫辭下》:「男女構精,萬物化生。」唔好要我解易經。我淨係識扑野,同埋知中出會做爸爸
[6]凝睇流盻:好靚既四個字。「凝睇」,即係凝望。「盻」,粵音讀「盼」,都係解睇。「流盻」,即係眼仔碌碌,哨下哨下。

贏唔到雲爺爺嬲到瞓唔著?
重新追左一次post,原來積左5 條數未還,我會好好努力找數

B747-400 : 有冇d講唔同體位嘅
Cesc_Fàbregas : sheshe文
Jack 13 : 講唔同酒嘅
飛機 : 醫古文
明日晴れるかな : 兇案啊,殺人過程

法比仔,將就下,哩篇我當還左sheshe架啦
壽桃牌鮑魚麵

壽桃牌喇沙麵

仆街壽桃牌隻喇沙米線更好食,$7 一包好快破產

有牌子既銀包

唔夠勇氣走入啲牌子舖度揀,點算
古代現代MK一齊死全家

有牌子既銀包

唔夠勇氣走入啲牌子舖度揀,點算

為咗老母 GOGOGO
有冇古代啲菜譜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞