重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
〈兩個賤人〉[0]

晉撫[1]題[2]賈根應兒,先被韓幅有哄誘雞姦,乗隙續姦,不記次數。僅與酒食,並未給過銀錢。後經賈根應兒之母——賈段氏聞人談論,向伊子盤出姦情、毆詈[3],賈根應兒卽愧悔拒絶。

嗣[4]韓幅有往找賈根應兒外出,經賈段氏回覆,韓幅有卽向賈段氏調戲、被罵逃避。賈段氏欲控,經郭根勸住令韓幅有搕頭陪禮。賈段氏聲稱韓幅有以後不許再與伊母子(氵柔)繞[5]。

各散迨後,韓幅有因見賈根應兒在鋪前經過,邀令進鋪飲酒,欲行續姦。賈根應兒嚷罵韓幅,有取刀撲砍,賈根應兒閃避奪刀,砍傷韓幅有,額顱倒地。韓幅有聲言傷痊定行設法强姦,賈根應兒氣忿起意致死,將韓幅有疊砍致斃。

該撫將賈根應兒依「男子拒姦殺人」。死者雖無生供,而年長兇手十歲以外,確係拒姦起釁。兇犯年在十六歲以上,無論登時[6]與否,照「擅殺罪人」律,擬「絞監候[7]」,聲明入於「可矜」等[8]。

因臣等查「男子拒姦殺人」,分别年歲,照「擅殺罪人」擬「絞監候」之條,係指未被姦汚之男子,拒斃圖姦未成罪人而言。若已被姦在先,後經悔過,拒絶復被逼姦,將姦匪殺死,卽不得與「未被姦汚之男子拒姦致斃者」並論。

第[9]既悔過自新,若仍依「謀故鬬[10]殺」本律問擬,則與未經悔過拒絶,恬不知恥者,無所區别。衡情定讞,自應照「擅殺罪人」律科,斷以昭平。允至「擅殺」雖包「謀故」,而秋審[11]時,「擅殺」中則「謀故」殺之案例,不擬「矜」,止應入「緩」。

今該撫將該犯依「男子拒姦殺人」例,問擬罪名。雖無出入引斷,究未允協。應將賈根應兒改依「罪人不拒捕而擅殺」,以「鬬殺」論。「鬬殺」者「絞監候」律,擬「絞監候」。所有該撫聲明,將該犯入於「可矜」之處,應毋庸議[12]。

臣等再查「男子悔過拒姦」例,無治罪專條,各省辦理,難免兩歧。應俟命下,卽於例内,添纂明晰,以資引用,等因題准。

道光四年通行巳纂例。

--- 清 祝慶祺《刑案匯覽》卷二十七
[0] 原本擬定題目係〈你以為屌完後悔就可以告人強姦?〉。一念之差無用到。
[1] 晉撫:山西巡撫
[2] 題:通「提」
[3] 詈:加個「刂」就知咩字
[4] 嗣: 解作後續、承繼。如:「嗣位」、「嗣業」
[5] (氵柔)繞:即騷擾。(氵柔),有興趣就望下:http://dict.variants.moe.edu.tw/variants/rbt/word_attribute.rbt?quote_code=QzA2MjY0
[6] 登時:當時、立即。無論登時與否:無論當時夠唔夠十六歲
[7] 絞監候:「絞監」,死刑。「候」,緩期執行。有興趣就望下:https://baike.baidu.com/item/%E6%96%A9%E7%9B%91%E4%BE%AF
[8] 聲明入於可矜等:「可矜」,即係值得同情。講明哩單案係值得同情既級別。有興趣就再望下:https://baike.baidu.com/item/%E7%A7%8B%E5%AE%A1
[9] 第:作副詞解「儘管」
[10] 鬬:通「鬥」
[11]秋審:見注8 link
[12] 應毋庸議:不必再討論、不准所請。
山西巡撫上奏:賈根應兒,先被韓幅有呃左菊花,後來又不斷乘機再屌。韓幅有正仆街仔,屌完唔畀錢,求其請人食餐飯就算數。後來,賈根應兒老母聽人講哩單野,咪審個仔囉,鬧佢做鴨唔收錢正憨鳩。個仔又衰呀,被老母鬧兩鬧,就話咩好後悔,以後唔敢,唔再做ptbf,你明明有份爽架,臭鴨。

後來某日,韓幅有又諗住搵賈根應兒出去爆房,老母梗係話唔得啦,要屌就畀錢先。韓幅有見賈母都幾索下,就索性邀請埋老母,諗住食親子丼。佢地梗係傾唔岩價啦,韓幅有被賈老母罵死,仲想話報官。後來隔壁老王郭根黎勸交,叫韓幅有搕頭謝罪先無搞大件事,賈母就叫韓幅有以後唔準黎騷擾佢兩母子。

又有一日,韓幅有見賈根應兒行過自己間舖,就以為賈根應兒菊花深處痕癢,所以邀請佢入舖飲酒,順便止痕。嘩屌,賈根應兒竟然大鬧韓幅有,仲想追返過夜數。韓幅有體內可憐的血液,不斷來回穿梭上下兩個頭。正所謂:我得唔到既,其他人都唔可以得到。韓幅有就攞刀斬人,點知賈根應兒訓練有素,打得丁多雙手敏捷,一閃搶刀,再反砍韓幅有。韓幅有話我一定會再屌你。賈根應兒聽到就火起,索性斬死韓幅有。

山西巡撫將哩單野依「男子拒姦殺人」既律例處理。死者雖然死左,無得供認,不過佢大過兇手十年以上,件事又的確係因拒姦而起。至於兇手已經年滿十六歲,無論佢當時夠唔夠啦,都係計佢「擅殺罪人」。按法律就判佢「絞監候」,歸入「可矜」級別,再等候處理。

我地刑部就查過,「男子拒姦殺人」哩條罪,就有分年歲既,而哩單「擅殺罪人」判死緩既條例呢,就係指未被屌既男人,抗拒之中殺強姦犯。如果一早已經屌左,之後又話咩後悔,唔肯被人屌,仲將人殺死。咁樣係唔可以同「未被屌既男人,抗拒之中殺強姦犯」既案情相提並論。

儘管罪犯改過自新,唔再hehe,若果再依「謀故鬬殺」律例擬罪,就同死不悔改既無恥hehe 無分別。不過,根據案情定罪,就應該按照「擅殺罪人」律例審判。講到「擅殺」罪,雖然包含謀殺,但係根據秋審案例,「擅殺罪人」律入面,「謀故鬬殺」係唔會納入「可矜」既級別,只會歸入「緩刑」級。

今次山西巡撫以「男子拒姦殺人」既律例處理。雖然審判上無問題,但始終唔多妥當。應該將賈根應兒改依「罪人不拒捕而擅殺」,以「鬬殺」論罪。而「鬬殺」罪犯,就判以「絞監候」。所有山西巡撫將犯人列入「可矜」級別既論點,都予以駁回。我地刑部再查「男子悔過拒姦」既案例,係無相應既刑罰。各省辦理,難免會有出入。而家等皇上下旨,就將哩單野列入案例,以後大家都清晰,可以引用。

後來道光四年,哩單野就成為案例。
留名慢慢睇

聞西你條仆街,好彩我8連達成

聞西你條仆街,好彩我8連達成

差小小就會有十連,我唔會俾佢出現
好感激"我愛劉偉健"絲打

另祝劉偉健粗壯持久強硬

課金報告。絲打畀既錢,我一定會用返落黎哩度。
好感激"我愛劉偉健"絲打

另祝劉偉健粗壯持久強硬

課金報告。絲打畀既錢,我一定會用返落黎哩度。

做得好巴打
學人整左個medium account

其實即係哩個post d 野,呱

https://medium.com/@lihkgheavytaste
巴打加油
睇黎都係愛情故事反應好啲?
仲未追晒
先推推

啱啱嗰個慘到唔想覆

啱啱嗰個慘到唔想覆

Hehe故睇到一頭霧水

啱啱嗰個慘到唔想覆

Hehe故睇到一頭霧水

我諗有一半係我譯得差,另一半係埋篇野1999

啱啱嗰個慘到唔想覆

Hehe故睇到一頭霧水

完全同意

啱啱嗰個慘到唔想覆

Hehe故睇到一頭霧水

完全同意
古人hehe文

啱啱嗰個慘到唔想覆

Hehe故睇到一頭霧水

完全同意

+1

啱啱嗰個慘到唔想覆

Hehe故睇到一頭霧水

完全同意

+1

睇咗兩次都覺得1999

啱啱嗰個慘到唔想覆

Hehe故睇到一頭霧水

完全同意

+1

睇咗兩次都覺得1999

我對唔住大家
推一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞