重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
可歌可泣既mk故事
〈雙縊廟.下集.結局下〉

判曰:(個官就判話)
審看得白雲娥與任宜男者,居本比鄰,幼而同學。 (查明MK雲同天真妹,大家鄰居,一齊返學)
盈盈弱女,僭稱冠帶之雄,渺渺丈夫,反襲裙釵之餙[1]。(但係女人扮男人,男人又扮女人,癡撚線)
陰陽顛倒,堪嗟爾老之朦朧。(搞到仔女男唔男女唔女,兩個老豆正一憨鳩)
天地絪緼,宜有䨇星之繾綣。繼而瓊田大去,碧海無歸。(好地地一男一女,咪應該結婚,然後白頭到老囉)
借斑管[2]以描愁,託瑶箋[3]而請命。(但係佢地就要寫信訴苦,仲約埋一齊死,唉屌)
既以參媒氐妁,好逑稱意之花,允宜鳯舞鸞歌,竟唱定情之曲。(起初媒人求親,但應該應承啦)
而乃不容坦腹,徒悔噬臍。(但係兩家都各有隱瞞,咁咪大家後悔囉)
密簡傳心,愁甚衡陽之雁[4]。捧書泣血,悽踰巴峽之猿[5]。(睇下佢地封信,幾慘)
縞袂趍風[5],匹夫之志難奪。紅顔赴義,匹婦之諒可悲。(男既死,女既又死,幾可悲呢)
遽爾雙璧同組,立絞鴛鴦之頸。犢還合體,牢牽蛤蚧之身。(兩個仲一齊吊頸,死攬撚住)
雖事不可風,而節猶足取。(喱件事,就唔值得傳揚既,不過佢地殉情呢,又衰唔哂)
律設大法,例順人情。用是殮以巨棺俾作同工之繭,塟諸大陸。 (法律都不外乎人情啦,而家就將佢兩個合葬)
將生連理之枝,從此地下長眠,不羨人間短景。(落到地府就繼續啪啪啪啦,無人介意你係咪豬啦)
本縣特以表圭璋之堅志,非徒艷花月之新聞。(咁判只係因為欣賞愛情堅貞,唔似signal wong 同yoyo )
此讞。 (講完)

斷令合葬西湖之麓[6]。風流花判,傳詢一時。故士有往弔之者。鄉愚不知,謂其有所祈禱,尤而效之,有求必應,趨之如市,競於墳前立廟,香火大盛。至今廟貌猶新,其為發情止義之報耶?

(大家見到啦。個官判佢地葬喺西湖。咁可歌可泣既故事,咪傳誦一時囉。佢地啲親戚朋友有時會拜下佢地。鄉下啲三姑六婆唔知,人拜佢又拜。拜完又話靈驗,咁就愈拜愈多人了。班低能仲爭住同佢地起廟,香火都好鼎盛下。到而家間廟仲好新淨架,可能哩啲就係愛情堅貞既好處呱。

--- 清 吳熾昌《客窗閑話》卷一
貞節實在害人,希望遲下人類女性會進化到無左處女模。
[1] 餙:又係異體字。唔記得點解就睇前幾頁。
[2] 斑管:借指筆。毛筆以斑竹為桿。
[3] 瑶箋:借指書信。
[4][5] 衡陽之雁、巴峽之猿:出自高適名篇《送李少府貶峽中王少府貶長沙》:

嗟君此別意何如,駐馬銜杯問謫居。
巫峽啼猿數行淚,衡陽歸雁幾封書。
青楓江上秋帆遠,白帝城邊古木疏。
聖代即今多雨露,暫時分手莫躊躇。

兩個意思都係貶斥分離,兩地相隔。
[6] 趍:「趨」既異體字。
[7] 麓:山腳。
留名
Push

冇咗個膜 咪變咗在意條女係咪第一次啪啪啪
留名

冇咗個膜 咪變咗在意條女係咪第一次啪啪啪

無左個模,咪無野證明囉? 到時百人斬都可以話自己係處
巴打有無睇過靖康稗史箋證
果時送好多女過去
可唔可以釋有趣/重口味既章節
其他有關靖康之變既文都可以
巴打有無睇過靖康稗史箋證
果時送好多女過去
可唔可以釋有趣/重口味既章節
其他有關靖康之變既文都可以

哩單國仇家恨,大把妃繽公主畀人女女女,諗起就興奮
休息取材一星期,麻煩大家慢慢推到30 頁
推推推
好難唔推
pish
有啦,搵到酒啦,你地等星期六/ 日啦

巴打有料到,係連登呢啲咁多小學雞嘅地方都可以深入淺出咁講到學術仲推到咁多頁,好文彩

巴打有料到,係連登呢啲咁多小學雞嘅地方都可以深入淺出咁講到學術仲推到咁多頁,好文彩

萬幸哩個post留言既人都好正常,無肥絲捉我錯別字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞