重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
有啦,搵到酒啦,你地等星期六/ 日啦

巴打有料到,係連登呢啲咁多小學雞嘅地方都可以深入淺出咁講到學術仲推到咁多頁,好文彩

萬幸哩個post留言既人都好正常,無肥絲捉我錯別字

捉文言文錯別字?

我注釋有時會打錯架嘛
有啦,搵到酒啦,你地等星期六/ 日啦

巴打有料到,係連登呢啲咁多小學雞嘅地方都可以深入淺出咁講到學術仲推到咁多頁,好文彩

萬幸哩個post留言既人都好正常,無肥絲捉我錯別字

肥絲無撚用架,巴打唔使理佢
留名
留名
Lm
推一推先

實在係忍唔住介紹。

左邊係地球上性價比最高既麵,右邊一啲都唔好食

實在係忍唔住介紹。

左邊係地球上性價比最高既麵,右邊一啲都唔好食

地溝油

地溝油

係不經油炸既即食麵呀
我試過好努力咁望住d古文試下翻譯做咩意思,點知乜春都估唔到

古人真係ff無極限,句句都四字成語就可以形容到個意境

真係痴線嫁咁鬼癲
重新追左一次post,原來積左5 條數未還,我會好好努力找數

B747-400 : 有冇d講唔同體位嘅
Cesc_Fàbregas : sheshe文
Jack 13 : 講唔同酒嘅
飛機 : 醫古文
明日晴れるかな : 兇案啊,殺人過程

巴打我可唔可以再加多小小要求

篇文等幾耐都無所謂 最緊要多血腥多恐怖

可能變態左小小希望唔好介意
重新追左一次post,原來積左5 條數未還,我會好好努力找數

《北山酒經》

http://blog.sina.com.cn/s/blog_e3c7abcc0101g2c3.html

已經有人做哂注釋。Jack 睇下岩唔岩 ?
pish
這個有趣:https://www.facebook.com/158517831018557/photos/a.159494457587561.1073741826.158517831018557/715654685304866/?type=3&theater

「(廣東開平白沙訊)白沙馬某惠,塘口里人,去年曾執教鞭于鄰近裔昌小學,結識一學生母馬氏,徐娘半老,風韻猶存,夫君客外,不慣獨宿,常存出墻之想,會某惠到校掌教,恆借故至校,求寫書信,或敘姊妹私情,言談間眉來眼去,果也蕩婦遇着偷香客,遂成好事,陳倉暗渡,村人嘖有煩言,馬氏為掩人耳目,將子認某惠為契爺,益形親密,今年該校教員一職,已由村人担任,致令愛河久隔,詎馬某惠色胆包天,于七月廿日傍晚乘人不覺之際,潛入馬氏臥室,共坐床中,相偎依挹,不料事機不密,被村人偵悉,聯同排(闥)直入,雙雙捉獲,當時兩人長跪乞憐,衆以其有傷風化,將之辦蟹,勒令罰欵,無奈他倆一毛不扳,未能解決,今尚在桎梏中,聞風往觀者,絡繹于道亦怪聞也。」
留名
有無人想譯上面篇野
《素女經.臨御第五》
黃帝曰:「陰陽貴有法乎?」

素女曰:「臨御女時,先令婦人放平安身(1),屈兩腳,男人其間,銜(2)其口,吮(3)其舌,拊搏(4)其玉莖(5),擊其門戶東西兩傍,如是食頃(6),徐徐內入。玉莖肥大者內半寸,弱小者入一寸,勿搖動之,徐出更入,除百病。

勿令四傍洩出,玉莖入玉門,自然生熱且急,婦人身當自動搖,上與男相得,然後深之,男女百病消滅。淺刺琴弦(7),入三寸半,當閉口刺之,一二三四五六七八九,因深之,至昆石(8)旁往來,口當(9)婦人口而吸氣,行九九之道訖,乃如此。」
(1) 放平安身:哩個有啲tricky。放平、安身,咁樣斷句。即係:放平個人,安置好身體。
(2) 銜:即係含。小學生〈燕詩〉都有得讀:「梁上有雙燕、翩翩雄與雌、銜泥兩椽間、一巢生四兒」唔識就自己反省下。
(3) 吮:即係吸吮既意思。
壽桃按:古人會將性,比喻為音樂。做愛做得好就好似音樂諧協咁。所以《素女經》有好多樂器比喻,而家我地都會講吹簫,就係同樣道理。
(4) 拊搏:撫奏樂器既意思。見《書經.益稷》:「搏拊琴瑟」
(5) 玉莖:喱篇唔係hehe文,令大家失望啦。玉莖比喻陰核。
(6) 食頃:食一餐飯既時間,可長可短。前戲做耐啲無壞。
(7) 琴弦:比喻陰核。
(8) 昆石:應該係樂器既一種。比喻子官頸,陰戶頂端。
(9) 口當婦人口:個「當」字解作對住。你個口對住佢個口,嘴埋去啦屌。
(10) 九九之道:有唔同解法。有啲中醫書話係九淺一深、最低能既解釋係屌八十一下。我認為係《素女經》上講既九種扑野方法。詳參《素女經.九法第十二》:https://zh.wikisource.org/zh-hant/%E7%B4%A0%E5%A5%B3%E7%B6%93
黃帝問:「扑野,有無方法架?」

素女答:「屌之前呢,叫條女瞓平先,屈起雙腳,你男人就趴上去,一野嘴落去,條脷鑽入去,(打車輪既野,無女既巴打ff 下),隻手係咁卒佢粒豆,再掃下兩片木耳仔,再過一陣,你條撚就可以慢慢入洞。連登仔20cm 長既就入半寸先,牙籤仔就入一寸,唔好上下搖呀,(條女會痛架,本人用求真既精神實驗過),慢慢出入,咁屌咪精神爽利囉。

做愛千祈唔好外射,中出中出中出。嗱,碌鳩插入西度呢,就自然熱辣辣、啪啪啪。喱個時候,如果條女係爽既,就會自己郁,同你配合。你見到條女狀態黎啦,就深深地插,做愛能醫百病就係咁解。再輕輕咁卒粒豆,條撚入三寸半,咁個西就開始收縮啦,高潮快來臨了 ,你就衝刺啦,一二三四五六七八九,人人做愛大大力,條丁丁督呀督呀督子宮頸,再不斷同條女打車輪,啪啪啪啪啪啪啪啪啪射。就係咁啦。」
B747-400 巴打。如果你想睇唔同體位既詳細描述,可以睇〈九法第十二〉

https://zh.wikisource.org/zh-hant/%E7%B4%A0%E5%A5%B3%E7%B6%93
點解我唔譯埋佢?無計啦,始終哩個po 係正經post,我又係謙謙君子,希望引導大家主動睇多啲文言,不過如果有靚女絲打想同我學術交流下當中既奧妙,我又無任歡迎既。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞