重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike

〈壽板〉

有好男風者,夜深投宿飯店。適與一無鬚老翁同宿,暗中以為少童也,調之。此翁素有臋風,欣然樂就,極歡之際,因許以製衣打簮,俱云不。問所欲何物,答曰:願得一副好壽板。

清 遊戲主人《笑林廣記》卷七世諱部

有個中意hehe既,深夜投宿飯店。咁岩同個無鬚既阿伯瞓,黑媽媽摸落以為係後生仔,搞佢。嘩,姣婆遇著脂粉客,或者hehe撞正屎忽鬼,原來阿伯都係hehe,就係咁就啪左。嗱,無論古今中外,你啪啪啪嗰陣,實會諗方法冧人既。所以hehe就講話買衫送簮,但係對方都話唔要。咁hehe問佢想要咩啦,佢答話:想要一副靚棺材。

然後,hehe射左。
留名 超好笑 會繼續追post支持

謝謝你
清朝初年,某名御史好後生就做官,做到福建巡按。有個叫胡天保既,中意人靚仔,每次御史升堂審案,胡天保就匿埋一邊丁。巡按覺得好奇怪,但係又唔知點解,其他官吏雜卒梗係都唔敢講啦,你丁女上司都唔會同佢講啦,更何況男上司?巡按住左無耐,就巡第二個地方。胡天保竟然跟埋住佢去,仲靜靜雞匿喺廁所昅人屎忽 。巡按更加覺得有古惑,召條偷窺狂黎問,起初梗係唔肯答啦,之後巡按用刑,偷窺狂咪話:「實在係大人太靚仔,我念念不忘。雖然明知大人個屎忽,唔輪到我拮 ,但係我朝思暮想,一時忍唔住跟你入埋廁所呀。」巡按嬲到仆街,喺枯樹下打撚死佢。

過左一個月,胡生托夢鄉里人:「我用非禮之心得罪人,係抵死,不過始終係愛呀哈利,一片癡心,同害人唔同。地府啲官吏有笑鳩我,有串鳩我,但係就無人嬲我既。而家地府封我做兔兒神,專管人間hehe事,大家一場同鄉,不妨同我起間廟拜下我。」福建浙江嗰邊,本來就有買起個男仔做契弟既做法。一聽到哩個夢,個個都爭住夾錢起廟。結果間廟又真係靈。之後凡係想偷食出軌,想屌又屌唔到既,都走哂去拜。

程魚門話:「巡按無讀《晏子春秋》故仔呀,所以打到咁重手。好似狄偉人先生就唔係咁呀。相傳先生做編修嗰陣,後生靚仔。有個車夫,又係後生,賣身入狄府,幫狄生推車 。好勤力呀佢,畀錢佢都唔要,狄生都好中意佢。過無耐,車夫病到就死,醫唔到,就斷氣,請狄生去見佢。車夫話:『我都死啦,係時候表白。我之所以病到死,係因為中意你靚仔呀。』狄生大笑,拍拍車夫膊頭話:『死佬,你唔早講?』之後車夫死左,狄生仲厚葬佢。」

多謝巴打 譯得好正好好笑 尤其紅字
巴打不如諗下出書 你呢個港式生動譯法其實好吸引
如果留心睇的話
就會明點解而家契弟係用嚟鬧人

〈兔兒神〉

國初 [1],御史某年少科第,巡按福建。有胡天保者愛其貌美,每升輿坐堂,必伺而睨之。巡按心以為疑,卒[2]不解其故,胥吏亦不敢言。居無何[3],巡按巡他邑,胡竟偕往,陰伏廁所窺其臀。巡按愈疑,召問之。初猶不言,加以三木[4],乃云:「實見大人美貌,心不能忘,明知天上桂,豈為凡鳥所集,然神魂飄蕩,不覺無禮至此。」巡按大怒,斃其命於枯木之下。

逾月,胡托夢於其里人曰:「我以非禮之心干犯貴人,死固當,然畢竟是一片愛心,一時癡想,與尋常害人者不同。冥間官吏俱笑我、揶揄我,無怒我者。今陰官封我為兔兒神 [5],專司人間男悅男之事,可為我立廟招香火。」閩俗原為聘男子為契弟[6]之說,聞里人述夢中語,爭醵錢立廟。果靈驗如響。凡偷期密約,有所求而不得者,咸往禱焉。

程魚門曰:「此巡按未讀《晏子春秋》勸勿誅羽人 [5]事,故下手太重。若狄偉人先生頗不然。相傳先生為編修時,年少貌美。有車夫某,亦少年,投身入府,為先生推車,甚勤謹,與雇直錢,不受,先生亦愛之。未幾病危,諸醫不效,將斷氣矣,請主人至,曰:『奴既死,不得不言。奴之所以病至死者,為愛爺貌美故也。』先生大笑,拍其肩曰:『癡奴子!果有此心,何不早說矣?』厚葬之。」

[1] 國初:清朝立國之初。同樣道理,見到袁枚/ 紀曉嵐講國朝,即係講清朝。
[2] 卒:最後既意思。廣東話都有「卒之死左」
[3] 無何:無幾耐既意思。見《三國志.華佗傳》:「佗以為其人盛怒則差,乃多受其貨而不加治,無何棄去,留書罵之。」
[4] 三木:用來鎖頸項及手足的刑具。見司馬遷〈報任少卿書〉:「衣赭衣,關三木。」
[5][6] 唔解住,留黎做星期五六既topic。

睇到紅字我直接諗咗去用「為」字做被動句式
不過可能「為大人推車」同「為大人推車」
兩樣野輪流發生

邊有人會畀錢睇

論港式寫法,我最中意睇史兄既page

睇到紅字我直接諗咗去用「為」字做被動句式
不過可能「為大人推車」同「為大人推車」
兩樣野輪流發生

今晚唔會有,聽晚唔會有,後晚可能會有
今晚唔會有,聽晚唔會有,後晚可能會有

邊有人會畀錢睇

至少我會
琴日都推薦左呢個post比幾個frd睇

邊有人會畀錢睇

至少我會
琴日都推薦左呢個post比幾個frd睇

多謝你先。 暫時目標係將喱個post 寫到1001
巴打出文未
巴打出文未

都幾肯定今日唔會有

我仲有hehe兩則,同埋法比既民間娛樂未找數。

你又想睇d咩?不妨講下,雖然我唔擔保搵到
巴打出文未

都幾肯定今日唔會有

搵下啲好似第一篇果啲得唔得
膠膠地果啲
巴打出文未

都幾肯定今日唔會有

膠膠地果啲

都幾難,你見我攞佢黎打頭炮就知係萬中無一啦
巴打出文未

都幾肯定今日唔會有

膠膠地果啲

都幾難,你見我攞佢黎打頭炮就知係萬中無一啦

巴打出文未

都幾肯定今日唔會有

推 想睇hehe
輕輕一推
輕輕一推

真乖,封你做兔兒神,專管人間hehe事
輕輕一推

真乖,封你做兔兒神,專管人間hehe事

咁你係咪要俾我跟入廁所目及屎忽
清 翟灝《通俗編》[1] 卷三十一

〈蹴毬〉

【漢藝文志[2]】兵技巧類有《蹵[3] 二十五篇》。師古 [4]曰:以韋[5] 爲之,實以物。蹵踏之,以爲戲也。蹵,陳力之事,故附于兵家焉。

【唐音癸籤[6]】唐變古蹴鞠戲爲蹴毬。其法:植兩修竹,高數丈,絡䋞于上爲門以度毬。毬工分左右朋,以角勝負。

【按】鞠,實以毛,見漢〈霍去病傳〉注。而唐時毬製,亦不與舊同。歸氏子嘲皮日休[7]云:八片尖斜砌作毬,火中燖了水中搡。一包閑氣如常在,惹踢遭拳卒未休。葢又今所謂氣毬也。

[1] 《通俗編》:見到咩低能野,翟灝都會抄低,久而久之,成為一本重要記錄。詳見:https://baike.baidu.com/item/%E9%80%9A%E4%BF%97%E7%BC%96
[2] 漢藝文志:即係《漢書藝文志》。創立左圖書分類法。文獻學我唔熟,自己睇維基。
[3] 蹵:原字出唔到。其實係蹴鞠既異體字。同一個字,可以有好多唔同寫法,譬如:升昇、牀床。正字以外既,都叫異體字。蹴鞠個「鞠」,原來有好多寫法,自己睇下:http://dict2.variants.moe.edu.tw/variants/rbt/word_attribute.rbt?quote_code=QTA0NTE4
[4] 師古:即係顏師古,注漢書既人,好勁既,唔好理佢。
[5] 韋:可以解做獸皮。唔好問我點黎,我都係查字典。
[6] 唐音癸籤:晚明既一本極重要詩學論著。叫得「癸」籤,即係有甲乙丙丁籤。可惜又可幸地,無印到出黎。
[7] 歸氏子嘲皮日休:歸氏子,唔知咩人黎。皮日休,唐代詩人。佢地寫左兩首詩互串對方姓氏:
(皮)日休賦《龜》詩嘲歸氏子曰:「硬骨殘形知幾秋,屍骸終是不風流。頑皮死後鑽須遍,都為平生不出頭。」歸氏子以姓嘲(皮)日休云:「八片尖斜砌作毬,火中燖了水中揉。一團閑氣如常在,惹踢招拳卒未休。」
第一首詩,皮日休借「歸」「龜」同音串人。以前用龜甲占卜,做法係先鑽孔再烤,根據裂紋判斷吉凶。皮日休將龜殼被人又燒又鑽,笑烏龜無膽「不出頭」。就係咁串姓「歸」既人係烏龜。

第二首詩,歸生話皮日休係「毬」,即係皮球。原來個波係由八片唔知咩野砌成,又要被水火搞過,中間有一團唔知咩,令佢充到氣,所以抵成日被人拳打腳踢。 就係咁,唐代做「蹴毬」既少少步驟就流傳落黎。
清 翟灝《通俗編》[1] 卷三十一

〈蹴毬〉

【漢藝文志[2]】兵技巧類有《蹵[3] 二十五篇》。師古 [4]曰:以韋[5] 爲之,實以物。蹵踏之,以爲戲也。蹵,陳力之事,故附于兵家焉。

【唐音癸籤[6]】唐變古蹴鞠戲爲蹴毬。其法:植兩修竹,高數丈,絡䋞于上爲門以度毬。毬工分左右朋,以角勝負。

【按】鞠,實以毛,見漢〈霍去病傳〉注。而唐時毬製,亦不與舊同。歸氏子嘲皮日休[7]云:八片尖斜砌作毬,火中燖了水中搡。一包閑氣如常在,惹踢遭拳卒未休。葢又今所謂氣毬也。

[1] 《通俗編》:見到咩低能野,翟灝都會抄低,久而久之,成為一本重要記錄。詳見:https://baike.baidu.com/item/%E9%80%9A%E4%BF%97%E7%BC%96
[2] 漢藝文志:即係《漢書藝文志》。創立左圖書分類法。文獻學我唔熟,自己睇維基。
[3] 蹵:原字出唔到。其實係蹴鞠既異體字。同一個字,可以有好多唔同寫法,譬如:升昇、牀床。正字以外既,都叫異體字。蹴鞠個「鞠」,原來有好多寫法,自己睇下:http://dict2.variants.moe.edu.tw/variants/rbt/word_attribute.rbt?quote_code=QTA0NTE4
[4] 師古:即係顏師古,注漢書既人,好勁既,唔好理佢。
[5] 韋:可以解做獸皮。唔好問我點黎,我都係查字典。
[6] 唐音癸籤:晚明既一本極重要詩學論著。叫得「癸」籤,即係有甲乙丙丁籤。可惜又可幸地,無印到出黎。
[7] 歸氏子嘲皮日休:歸氏子,唔知咩人黎。皮日休,唐代詩人。佢地寫左兩首詩互串對方姓氏:
(皮)日休賦《龜》詩嘲歸氏子曰:「硬骨殘形知幾秋,屍骸終是不風流。頑皮死後鑽須遍,都為平生不出頭。」歸氏子以姓嘲(皮)日休云:「八片尖斜砌作毬,火中燖了水中揉。一團閑氣如常在,惹踢招拳卒未休。」
第一首詩,皮日休借「歸」「龜」同音串人。以前用龜甲占卜,做法係先鑽孔再烤,根據裂紋判斷吉凶。皮日休將龜殼被人又燒又鑽,笑烏龜無膽「不出頭」。就係咁串姓「歸」既人係烏龜。

第二首詩,歸生話皮日休係「毬」,即係皮球。原來個波係由八片唔知咩野砌成,又要被水火搞過,中間有一團唔知咩,令佢充到氣,所以抵成日被人拳打腳踢。 就係咁,唐代做「蹴毬」既少少步驟就流傳落黎。

《漢書藝文志.兵技巧類》,有記載到《蹵二十五篇》喱本書。顏師古做注譯嗰陣話:,係用獸皮整,中間塞啲野充實佢。然後大大力咁踢,用黎玩。蹵,就係用力既方法,所以屬於兵書。

《唐音癸籤》又有記載,唐代將古時既蹴鞠,改爲蹴毬。點玩呢?就插兩碌竹,幾丈咁高,再織個網去計入唔入。蹴毬分左右兩隊比賽,以分勝負。

作者翟灝按:鞠,即係漢代既足球,係用毛去整實佢既。睇返漢書〈霍去病傳〉注。但係唐代整足球既方法,同漢代唔同。你睇完歸氏子串皮日休首詩,就知同而家(清代) 既氣毬差唔多,個波中間係有氣既。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞