重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike

真乖。

今日會有,等多陣
瘍醫殷贊庵,自深州病家歸,主人遣楊姓僕送之。楊素暴戾,眾名之曰橫虎,沿途尋釁,無一日不與人競也。

一日,昏夜至一村,旅舍皆滿,乃投一寺。僧曰:「惟佛殿後空屋三楹。然有物為祟,不敢欺也。」楊怒曰:「何物敢祟楊橫虎,正欲尋之耳!」促僧掃榻,共贊庵寢。贊庵心怯,近壁眠,橫虎臥於外,明燭以待。

人定後,果有聲嗚嗚自外入,乃一麗婦也。漸逼近榻,楊突起擁抱之,即與接唇狎戲。婦忽現縊鬼形,惡狀可畏。贊庵戰慄,齒相擊。楊徐笑曰:「汝貌雖可憎,下體當不異人,且一行樂耳!」左手攬其背,右手遽褪其褲,將按置榻上。鬼大號逃去。楊追呼之,竟不返矣。遂安寢至曉。臨行,語寺僧曰:「此屋大有佳處,吾某日還,當再宿,勿留他客也。」

---閱微草堂筆記 卷二十

古時潮文
樓主 要提升閲讀文言文能力可以點入手?

小三打gba 三國志,pc 三國立志傳… 三國演義online… (而家仲有無人知哩隻 online game) ,對故事有左興趣。

老豆買左商務六冊版文言三國演義畀我睇 (覺唔覺得好神奇) ,之後睇埋兩漢書,其他廿四史都揭過下 哩啲係小學發生既事

中學突然對詩詞有興趣,慢慢由史轉左去文學。上左大學,畢業論文係關於明代詩學,順手撈左少少明史。

而家哩啲筆記文,有一半以上係以前做paper見到得意又無用野,儲儲埋埋,而家一畢業就等於失業,咪用黎開post囉

講返你條問題,我想話:

答案係堅尼米拿 你對啲咩有興趣咪睇咩囉,逼自己睇,就好無癮

thanks bro
我會嘗試下 因為本身中文底子差 唔係好敢睇古文 但又知道裡面有好多寶藏 有時見到d古文有d特別格式 又有d字其實係典故 都唔識點睇先啱 睇注譯又話有d人譯得唔好 所以想知要點開始
畀個女人捉左出街,篇娛樂爭住先
【起居雜忌】 (睇下有幾多你老母仲講緊)

○用炊湯洗面則無精神
○水過夜,面上有五色光彩者,不可洗手。若磨刀水洗手則生癬
○遠行觸熱及醉後,用冷水洗面則生黑䵟,成目疾
○有目疾者沐浴及房事則目盲
○凌霄花露入眼則失明
○久視雲漢及日光損目
○燒甘蔗柤及夏月枕鐵石等物,目暗
○諸禽獸油點燈,令人目盲
○馬尾作刷牙損齒
○頻浴熱氣壅腦,血凝而氣散。飢忌浴、飽忌沐。晦日浴、朔日沐,吉。
○沐浴未乾不可睡
○猛汗時,河內浴,成骨痺
○坐臥沐浴,勿當簷風及窗隙風,皆成病
○大汗偏脫衣,得偏風、半身不遂。醉後汗出脫衣靴,當風取涼,成脚氣
○汗出及醉時,不可令人扇,生偏枯疾
○空心茶加鹽,直透腎經又冷胃
○食飽不可洗頭,洗頭不宜冷水
○嗅臘梅、花生鼻痔
○橘花上有蠱毒及凌霄金錢花亦皆有毒,不可近鼻聞
○麝香、鹿茸皆有細蟲。聞之則蟲入腦
○虎豹皮上睡驚神毛入瘡有大毒
○夏月不宜坐日晒石上。熱則成瘡、冷則成疝
○夏月遠行,不宜用冷水濯足。雪寒草履,不可用熱湯洗足。
○夏月並醉時,不可露臥。生風癬冷痺
○食飽即睡成氣疾
○凡睡覺飲水更眠成水癖
○雷嗚時不可仰臥
○星月下不可裸形
○向星辰、日月、神堂、廟宇不可大小便
○夜間不宜朝西北小便
○夜行勿歌唱大叫
○夜間不宜說鬼神事
○口吹燈則損氣
○停燈行房損壽
○本命日及風雨雷電、日月薄蝕、庚申甲子,並朔望、晦日、四時二社、二分二至並忌房事
○朔不可哭,晦不可歌
應該唔太難,有邊句唔明,標起佢我過兩日譯

比如二分二至:係指春分、秋分、夏至、冬至
【起居雜忌】 (睇下有幾多你老母仲講緊)

○用炊湯洗面則無精神
○水過夜,面上有五色光彩者,不可洗手。若磨刀水洗手則生癬
○遠行觸熱及醉後,用冷水洗面則生黑䵟,成目疾
○有目疾者沐浴及房事則目盲
○凌霄花露入眼則失明
○久視雲漢及日光損目
○燒甘蔗柤及夏月枕鐵石等物,目暗
○諸禽獸油點燈,令人目盲
○馬尾作刷牙損齒
○頻浴熱氣壅腦,血凝而氣散。飢忌浴、飽忌沐。晦日浴、朔日沐,吉。
○沐浴未乾不可睡
○猛汗時,河內浴,成骨痺
○坐臥沐浴,勿當簷風及窗隙風,皆成病
○大汗偏脫衣,得偏風、半身不遂。醉後汗出脫衣靴,當風取涼,成脚氣
○汗出及醉時,不可令人扇,生偏枯疾
○空心茶加鹽,直透腎經又冷胃
○食飽不可洗頭,洗頭不宜冷水
○嗅臘梅、花生鼻痔
○橘花上有蠱毒及凌霄金錢花亦皆有毒,不可近鼻聞
○麝香、鹿茸皆有細蟲。聞之則蟲入腦
○虎豹皮上睡驚神毛入瘡有大毒
○夏月不宜坐日晒石上。熱則成瘡、冷則成疝
○夏月遠行,不宜用冷水濯足。雪寒草履,不可用熱湯洗足。
○夏月並醉時,不可露臥。生風癬冷痺
○食飽即睡成氣疾
○凡睡覺飲水更眠成水癖
○雷嗚時不可仰臥
○星月下不可裸形
○向星辰、日月、神堂、廟宇不可大小便
○夜間不宜朝西北小便
○夜行勿歌唱大叫
○夜間不宜說鬼神事
○口吹燈則損氣
○停燈行房損壽
○本命日及風雨雷電、日月薄蝕、庚申甲子,並朔望、晦日、四時二社、二分二至並忌房事
○朔不可哭,晦不可歌

呢幾個仲有講
〈樂工〉

女子二七而天癸行,婦人七七而天癸絶。村嫗常言曰:彀不彀[1],四十六。四十七、八,養個老拉瓜[2]。四十八、九,還養一個吹鼓手。不知作何解。或曰:取萊衣歌舞[3]。或曰:以鼓樂送終。二說可以並存。

世俗紅白事俱用吹鼓手。謂之鼓手者,五聲非鼓不和也。謂之吹手者,吹雖用口,非手按之不成聲,亦猶書手、炮手之得名也。鄉言則謂之樓兒上的。不知何說。

京師此工,不過敷衍了事,頗不耐聽。附近鄉邑,亦皆不及林亭[4]。凡大套曲牌及零戲曲,俱能節奏得宜。器具既精,聲響自別。昔年北街王姓最善,其子王斌尤善竹音。鄉間戲場每邀之作隨手,後遂為梨園司鼓板以終身。

[1] 彀:副詞解作「夠」。彀不彀,即係「夠唔夠」
[2] 老拉瓜:上網查話係:瓜蔓已老而晚生的瓜,比喻老年生子。信住先。
[3] 萊衣歌舞:出自廿四孝故事:老萊斑衣。老萊子七十歲仲未死老豆老母,結果佢要憨憨鳩鳩扮BB仔跳舞,tum老豆老母開心。
[4] 林亭:唔知咩意思。我估係人名。

---清 李光庭《鄉言解頤》卷三人部
〈樂工〉

女子二七而天癸行,婦人七七而天癸絶。村嫗常言曰:彀不彀[1],四十六。四十七、八,養個老拉瓜[2]。四十八、九,還養一個吹鼓手。不知作何解。或曰:取萊衣歌舞[3]。或曰:以鼓樂送終。二說可以並存。

世俗紅白事俱用吹鼓手。謂之鼓手者,五聲非鼓不和也。謂之吹手者,吹雖用口,非手按之不成聲,亦猶書手、炮手之得名也。鄉言則謂之樓兒上的。不知何說。

京師此工,不過敷衍了事,頗不耐聽。附近鄉邑,亦皆不及林亭[4]。凡大套曲牌及零戲曲,俱能節奏得宜。器具既精,聲響自別。昔年北街王姓最善,其子王斌尤善竹音。鄉間戲場每邀之作隨手,後遂為梨園司鼓板以終身。

[1] 彀:副詞解作「夠」。彀不彀,即係「夠唔夠」
[2] 老拉瓜:上網查話係:瓜蔓已老而晚生的瓜,比喻老年生子。信住先。
[3] 萊衣歌舞:出自廿四孝故事:老萊斑衣。老萊子七十歲仲未死老豆老母,結果佢要憨憨鳩鳩扮BB仔跳舞,tum老豆老母開心。
[4] 林亭:唔知咩意思。我估係人名。

---清 李光庭《鄉言解頤》卷三人部

女人十四歲月經到,四十九就更年期。班村姑成日話:夠唔夠,睇四十六。四十七、八,生個老拉瓜。四十八、九,就生個吹鼓手。我都唔明點解。有人話:老蚌生珠,臨死咪有個老萊子服侍你囉。又有人話:臨老生個仔,同你吹啲打。兩個講法都講得通。

而家紅事白事都會搵吹鼓手。點解叫鼓手呀?因為隊band無鼓唔好聽。又點解叫鼓手呢?因為吹雖然係用口,不過你唔用手按,都係無聲出。所以又有啲人叫吹鼓手做:書手、炮手囉。我鄉下啲人叫吹鼓手做「樓兒上的」,屌,完全唔知點黎。

北京班吹鼓佬呀,好撚仆街架,求求其其吹啲聲出黎就學人收錢,我唔撚識咩?北京附近鄉邑啲吹鼓佬,都唔夠林亭好呀,佢咩都吹得掂。佢啲架餐好,吹出黎咪正囉。以前北街有個姓王既,吹得好呀。佢個仔少年阿斌,最叻吹蕭。鄉下戲場成日搵佢幫手吹呀,最尾咪喺戲場同人吹成世囉。
輕輕自推一下
之前bookmark 落到而家先追曬post
之前bookmark 落到而家先追曬post

恭喜你已經成為關鍵少數
好好睇

唔該巴打

巴打我有性趣 tg lihkgabcd
〈雞蟲始終會戴帽〉 [1]

天津某孝廉,與數友郊外踏青。皆少年輕薄。見柳蔭中少婦騎驢過,欺其無伴,邀眾逐其後,嫚語調謔。少婦殊不答,鞭驢疾行。有兩三人先追及,少婦忽下驢軟語,意似相悅。

俄某與三四人追及,審視正其妻也。但妻不解騎,是日亦無由至郊外,且疑且怒,近前訶之。妻嬉笑如故,某憤氣潮湧,奮掌欲摑其面。

妻忽飛跨驢背,別換一形,以鞭指某數曰:「見他人之婦,則狎褻百端﹔見自己婦,則恚恨如是。爾讀聖賢書,一恕[1] 字尚不能解,何以掛名桂籍也!」數[2]訖,逕行。某色如死灰,殆僵立道左不能去,竟[3]不知是何魅也。

閱微草堂筆記卷一

[1] 咁有警世意味既標題,梗係我自己加啦。
[2] 恕:作名詞解。絕對唔係解寬恕,寬恕係動詞。喱度既「恕」,係解推己及人之道。見《論語.衛靈公》:「其恕乎!己所不欲,勿施於人。」
[3] 數;動詞。即係鬧人既意思。廣東話都有「數臭你」
[4] 竟:絕對唔係解竟然。大約解做「最後」、「終於」。類似「有志者事竟成」。

天津某孝廉,與數友郊外踏青。皆少年輕薄。見柳蔭中少婦騎驢過,欺其無伴,邀眾逐其後,嫚語調謔。少婦殊不答,鞭驢疾行。有兩三人先追及,少婦忽下驢軟語,意似相悅。

俄某與三四人追及,審視正其妻也。但妻不解騎,是日亦無由至郊外,且疑且怒,近前訶之。妻嬉笑如故,某憤氣潮湧,奮掌欲摑其面。

妻忽飛跨驢背,別換一形,以鞭指某數曰:「見他人之婦,則狎褻百端﹔見自己婦,則恚恨如是。爾讀聖賢書,一恕[1] 字尚不能解,何以掛名桂籍也!」數[2]訖,逕行。某色如死灰,殆僵立道左不能去,竟[3]不知是何魅也。

閱微草堂筆記卷一

[2] 恕:作名詞解。絕對唔係解寬恕,寬恕係動詞。喱度既「恕」,係解推己及人之道。見《論語.衛靈公》:「其恕乎!己所不欲,勿施於人。」
[4] 竟:絕對唔係解竟然。大約解做「最後」、「終於」。類似「有志者事竟成」。

天津有個舉人,同幾個巴打出去威,個個都係鹹濕仔黎。喺柳蔭之間見到有人妻騎驢經過,見佢孤令令一個,就諗住去鹹濕一下秋香姐。人妻怕左班鹹濕仔,快驢加鞭急急走。有兩三條鹹濕仔身體好,追得到。喱個時候,人妻竟然下驢同佢地吹水,含哂春咁款。

之後孝廉同其他腎虧既都追上黎,一睇,嘩屌,原來係舉人老婆黎。但係舉人老婆明明做開死魚,唔識騎驢仔,今日又無出過街。舉人又奇怪又嬲,上前鬧鳩老婆,但係老婆又唔啋佢,繼續兜口兜面畀帽舉人戴。舉人怒氣如潮湧,血上子孫根,準備一野摑落老婆塊面度。

老婆突然飛左上驢背,樣都變埋。一鞭指住舉人話:「仆你個街,見有得屌人地老婆,就扯哂旗,出哂汁。到自己老婆做雞,就扮撚哂受害者咁。你讀撚過書架,推己及人識唔識?今日你畀帽人,聽日到你戴帽。喱個道理都唔明,仲學人做舉人?」

畀人屌完,舉人成個變左色,企喺度唔撚郁,最後都唔知係咩妖怪。

巴打我有性趣 tg lihkgabcd

夜D 搵你
好撚正
好撚正

多謝你呀,得閒就推下post , 想睇d 咩類型都可以講下
想睇啲簡單啲容易明個啲
我文言文超級差
推 醫古文啦 之前睇過一個點救吊頸死嘅 都幾得意

閱微草堂筆記卷一

想問「不知是何魅也」係點解?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞