重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
35頁未?
〈曾經,連登仔建立左國家〉[0]

蜀後主[1]自裹小巾,其尖如錐,卿士皆同之。宮妓多衣道服,簪蓮花冠,每侍燕[2]酣醉,則容其同輩免冠,髽然其髻[3],別為一家之美。因施胭脂,粉頰蓮額,號曰醉妝。國人效之。

又作歌詞云:「這邊走,那邊走,只是尋花柳。那邊走,這邊走,莫厭金樽酒。」又嬖佞韓昭、顧珣、潘迎等為狎客[4],競扠手搖頭令[5]。唐師入境,遏其報而遊幸,師至利州方知。將士紛然曰:「且打扠手搖頭。」念周宣帝[6]作歌曰:「自知身命促,把燭夜行遊。」令宮女連臂踏腳而歌,亦前歌之類。

--- [北宋] 孫光憲:《北夢瑣言.逸文補遺》
[0] 原標題:〈這邊走,那邊走〉
[1] 五代後蜀后主孟昶。
[2] 燕:通「宴」。
[3] 髻:

[4] 狎客:陪伴權貴游樂的人。即係寄生蟲。
[5] 扠手搖頭令:令,酒令,筵宴上助興取樂的飲酒游戲。簡單啲講,即係猜枚。純粹斷估,有識者請指正。
[6] 周宣帝:人生羸家,中國第一個並立五位皇后既皇帝。在位一年,將所有時間用喺扑野度,死在床上。

Fashion 既野我地要學下後蜀。

後蜀后主孟昶中意包頭戴蝐,類似雪糕筒咁樣啦。咩呀,型囉,巴閉囉,英雄主義。朝中公卿大夫都係咁樣戴。

王宮入面啲肉便器就多數著道士袍,簪蓮花冠。每次開P開到high high地,孟昶就會叫班囡囡除蝐,扎起個頭。紅紅的臉兒、白白的額頭, 哩種叫醉妝,當時所有四川囡囡都係咁化妝,再次證明孟昶既fashion sense係站在地球尖端。

孟昶又有才華,仲識作歌詞:「向左走,向右走,我要生花柳。向左走,向右走,我要飲花酒。」佢又與民同樂,中意同人鬥猜枚。唐軍入侵,班蛋散唔同佢講,一齊繼續開P。連啲士兵都話:屌,猜左枚先啦。哩個時候,孟昶諗起周宣帝,又作左首新歌:「玉皇大帝打到嚟,今晚唔瞓要屌西。」佢仲叫埋啲宮女一齊搭膊頭唱歌,諗起都開心。
Medium acc

https://medium.com/@lihkgheavytaste

我諗推到1001 後會有新野。

法比,我好驚今晚爺爺被大炒,點算

法比,我好驚今晚爺爺被大炒,點算

傻仔嚟嘅,你預咗佢會俾人大炒,咁未得囉
lm
咁搞法唔亡國都難
由上而下都咁痴線
Lm
咁搞法唔亡國都難
由上而下都咁痴線

明明就係烏托邦
咁搞法唔亡國都難
由上而下都咁痴線

明明就係烏托邦

好難得咁上下一心
咁搞法唔亡國都難
由上而下都咁痴線

明明就係烏托邦

好難得咁上下一心

喺時候突破一下盲腸。

哩本係北宋既野史筆記,所以佢幫手抹黑下前朝,係好正常既事。

就好似唔少人覺得宋代一定積弱,明代皇帝都係廢柴。哩啲概念唔多唔少係元/ 清人既抹黑。

歷史係由勝利者寫既,八年抗戰係共產黨打既,you know?
真係好正
重新追左一次post,原來積左5 條數未還,我會好好努力找數

B747-400 : 有冇d講唔同體位嘅 (黃帝內經)
Cesc_Fàbregas : sheshe文 (雙縊廟)
Jack 13 : 講唔同酒嘅 (北山酒經,自己睇link)
飛機 : 醫古文 (未找數)
明日晴れるかな : 兇案啊,殺人過程(未找數)

巴打我可唔可以再加多小小要求

篇文等幾耐都無所謂 最緊要多血腥多恐怖

可能變態左小小希望唔好介意

找埋哩兩筆數,哩個post就差唔多
重新追左一次post,原來積左5 條數未還,我會好好努力找數

Jack 13 : 講唔同酒嘅 (北山酒經,自己睇link)

唔好啦 每日上黎等你post 新故已成習慣

我會開新post既

我會開新post既

支持

原來已經睇咗咁多

我會開新post既

支持

支持
成千個正皮
我想問大家,除左連登,仲會喺咩平台睇野?

你知啦,我搞個post出黎,都係想有人睇姐。Blogger睇既人好似好少。medium又好似岩岩新興,唔算多香港user. 咁仲有無其他平台推介?

課金報告。有咩就多謝絲打

記得多血

----------------------------
紙言點睇?依家好似無乜人會睇blog
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞