重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
支持
lm
大家唔好推得咁快 至少唔好推過26頁

而家一頁一篇幾好。

星期六/ 日會有下集,視乎妓狗表現
lm

而家一頁一篇幾好。

收皮,早啲出文
我點知我聽日會唔會飛來橫禍睇唔到

而家一頁一篇幾好。

收皮,早啲出文

唔好死住

我會燒埋個下集比你
〈雙縊廟.下集.一〉

歡娱易過,不覺臘去春囬,女年加長,待字深閨,不復出就外傅矣。雲亦還其本來,另尋師友。女作書投之曰:

同學妹宜男襝衽[1] 致啟雲蛾哥哥足下[2]:憶昔情融絳帳[3],暫得連鑣[4],泣别蕭齋[5],遽成分襼,緬維現身説法,秘傳法象之微,口角吟香,共鬬香奩[6] 之句,方期此樂可常。豈意於今不再,况雌伏者爾鸞翔,雄飛者反嗟豹隱,我心匪石[7],能不黯然。伏願速遣冰人[8],以踐海誓,則牛瑕之璧,幸得全歸已破之舟,不致淪愵,縈縈俟諾,感慼佈函,伏祈彩覽。
[1] 襝衽:古代女子所行的拜手禮,後為女子文言書信末尾表示敬意。延伸:http://dict.variants.moe.edu.tw/yitib/frb/frb04571.htm
[2] 足下:同「閣下」類似意思。延伸: https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%B6%B3%E4%B8%8B
[3] 絳帳:喱個典故用得好。「絳帳」出自東漢馬融。馬融,即係盧植的老師,即係劉備、公孫瓚師公。馬融頗好音樂美色,講學時,前列為男學生,後列美女歌妓,中間用絳色絲帳相隔,所謂「常坐高堂,施絳紗帳」。即係一邊教書一邊睇女,人生贏家。 故事主角仲喺老師張床扑野,馬融一定好欣慰。
[4] 連鑣:喱個典故用得妙。「連鑣並軫」成語黎。意思係兩個人騎馬同行,並駕齊驅。可知故事主角騎乘愉快。
[5] 蕭齋:借指寺廟。
[6] 香奩之句:香豔既詩句,可以理解做淫詩。延伸:http://ap6.pccu.edu.tw/Encyclopedia_media/main-lan.asp?id=2349
[7] 我心匪石:出自《詩經.邶風.柏舟》:「我心匪石,不可轉也。」即係話我好似舊石咁,唔會變心。
算啦,毒撚無女唔好FF哩啲野。
[8] 冰人:即係「媒人」。自己睇:http://www.epochtimes.com/b5/6/8/22/n1430118.htm
有本野叫 -五雜俎-,又係清朝左右.

內容同哩度d差唔多, 係篇幅短少少, 但係事件數量好多.
扑野既時光過得快,唔經唔覺就冬天去春天來。女既,年紀大,唔出得街讀書了。男既,亦終於做返個男仔,唔著女裝扮女人,另外搵老師同學學習搆精

個女既,仲未知道自己既情況係被中出到爛再飛 ,就寫左封信畀男方啦:

同學妹宜男 寫信畀雲蛾哥哥:

記得之前讀書,我地喺老師張床扑野,紅色紗帳,好似雞竇咁。(情融絳帳)
都只係學識左狗仔式,同顏面騎乘無耐,(暫得連鑣)
我地就要分開了。(泣别蕭齋,遽成分襼)
諗返起之前你話教我易經,話學咩搆精,我真係屌你咩,(緬維現身説法,秘傳法象之微)
仲呃我話啲精係香既,日日口爆我(口角吟香)
完事後仲話要填首詞記低佢。我仲以為日日都係咁呀。(共鬬香奩之句,方期此樂可常)
點知好精不常,你明明扮開女人既,就走去做男人。而我就要做返女人,真係好可憐。(豈意於今不再,况雌伏者爾鸞翔,雄飛者反嗟豹隱)
我真係好中意顏面騎乘架,而家無啦無啦。(我心匪石,能不黯然)
求你快快搵個媒人娶我。(伏願速遣冰人,以踐海誓)
你知啦,我隻豬畀你攞左,出面無人肯埋單。(則牛瑕之璧,幸得全歸已破之舟)
我而家好驚,快.啲.埋.單,唔該。 (縈縈俟諾,感慼佈函,伏祈彩覽)
其實啲書信好撚難譯架,啲仆街古人又中意用典,大家細力啲屌好啦。

有本野叫 -五雜俎-,又係清朝左右.

內容同哩度d差唔多, 係篇幅短少少, 但係事件數量好多.

謝謝你,我讀書實在有限。如果你有時間心情,可以揀幾則放上黎,之前都有巴打咁做,大家一齊睇
其實啲書信好撚難譯架,啲仆街古人又中意用典,大家細力啲屌好啦。

上zalora 是但買啲野囉,又有牌子又唔貴
紀昀

巴打 你唔會知我有幾感激你
咸濕文學

巴打 你唔會知我有幾感激你

係就出多啲文啦

而家一頁一篇幾好。

收皮,早啲出文

唔好死住

我會燒埋個下集比你

人生真係點知,就算你身體健康基因良好遵守交通規則,聽日都可能有部車衝埋嚟
咸濕文學

哩度剩係得正經野
好想知仲有冇下文 條女係咪就咁比人呃左
多手去查已經知下文
多手去查已經知下文

哩篇算難。巴打文言相當唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞