重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
冰火兩篇堪稱一絕
在下鍾意日本文化,甚喜怪談
而家睇返中原古代隨筆,妙畢生輝,雅俗共賞呀

巴打關東嗰邊都好精彩
〈養生難在去慾〉
昨日太守楊君彩、通判張公規邀余出遊安國寺,坐中論調氣養生之事。

余云:「皆不足道,難在去慾。」

張云:「蘇子卿齧雪啖氈,蹈背出血,無一語少屈,可謂了生死之際矣,然不免為胡婦生子。窮居海上,而況洞房綺疏之下乎?乃知此事不易消除。」

眾客皆大笑。余愛其語有理,故為記之。

---蘇軾《東坡志林》 卷一
〈養生難在去慾〉
昨日太守楊君彩、通判張公規邀余出遊安國寺,坐中論調氣養生之事。

余云:「皆不足道,難在去慾。」

張云:「蘇子卿齧雪啖氈,蹈背出血,無一語少屈,可謂了生死之際矣,然不免為胡婦生子。窮居海上,而況洞房綺疏之下乎?乃知此事不易消除。」

眾客皆大笑。余愛其語有理,故為記之。

---蘇軾《東坡志林》 卷一

尋日我同楊君彩、張公規兩個去安國寺,一齊傾下點先可以長命。(低能...)

我話:咩食齋、行山、扶阿婆過馬路、買瑞士山區肺,全部都係廢既。唔扑野、唔打飛機先係最難。

張公規話:岩呀肥坡。蘇武條牧羊佬,被匈奴捉左幾十年,又要食雪、又要吞毛氈,仲喺背脊被人放埋血,下下都串柒柒匈奴單于,命仔都差啲無啦。屌,咪又係屌左匈奴女人,生左隻習總出黎。蘇武節操高潔、忠君愛國又點?咪又係Once you try the black, you never go back。所以話男人,命可以唔要、飯可以唔食、官可以唔做,但係女唔可以唔扑。

如果你條女,唔畀你扑,飛左佢啦。所謂:要成大事,先要扑野。

戒J post 既巴打記住,係蘇武同蘇東坡講既,唔關我事。
more
唔扑唔得
但要有節制囉
唔扑唔得
但要有節制囉

睇post勿認真
投票:

下次玩煉丹,大家想:

A: 用尿煉
B: 用人奶煉

夠10票嗰個出先,多謝各位
投票:

下次玩煉丹,大家想:

B
支1持巴打
B 唔該
投票:

下次玩煉丹,大家想:

B
仆街了,人奶吸引力太大
]

尋日我同楊君彩、張公規兩個去安國寺,一齊傾下點先可以長命。

我譯錯,應該係楊彩同張規。

君同公係尊稱黎。
A
A for sure
Lm
人奶
B
母乳

Btw啲筆記巴打自己譯埋出黎,重要譯到咁得意搞笑,真係好勁
岩呀肥坡笑到我仆街
B
岩呀肥坡笑到我仆街

每次講蘇東坡就會諗起鄭則士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞