重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
錯誤解法

當你生活滿足既時候,就會笑鳩人無野搵野黎做。到你空虛寂寞凍既時候,要搵咩呢?咪牙籤囉。黃帝內經話:精固則齒堅,腎虧則齒闊。棚牙漏風咪要牙籤塞住囉。有人話:牙籤用柳木做,柔軟唔傷牙齒。又有人話:牙籤叫做牙杖,有用既時侯就有用。不過計我話就收皮啦,牙籤有撚用咩。
更錯誤解讀

如果你好大碌,塞滿哂條女個西嗰陣,咪會笑鳩人單車行西隧囉。當你塞極都塞唔滿,望落去會搵到啲咩?咪牙籤囉。黃帝內經話:精固則齒堅,腎虧則齒闊。你照下鏡,棚牙漏風咪係牙籤仔囉。有人話:牙籤仔好似柳木咁,軟皮蛇唔會督親。又有人話:牙籤仔叫做牙杖,頂住先好過無。不過計我話,都係收皮啦,要上馬嗰陣,牙籤仔都係無撚用。
黎緊5 日去旅行,麻煩各位巴打幫手推一推

或者由佢沉都好
有無多啲紀曉南既咸濕野
有無多啲紀曉南既咸濕野

紀大學士除左編四庫全書同臨老寫閱微草堂筆記,基本上唔多著述。

其中一個原因,係佢話古人寫野太勁,自己無咁勁就無謂寫。

另外既原因,就係清代中意玩文字獄,紀曉嵐係醒目仔,就算寫都係寫下鬼故算啦。唔信你wiki睇下乾隆整本四庫全書出黎害死幾多文人?
其賓仲有無人想睇
想睇
留名
細個成日睇,簡單易明,但故事有啲悶
一開始以為得文言文 睇完先發現有樓主譯
樓主譯得幾正
其賓仲有無人想睇

留名 好正
lm
lm
多謝大家賞面。喱篇唔關重唔重口味事。
獻畀好中意講自古以來既某黨,仲有鳩衝去撐X國大遊行既連登仔,仲有好多好多...

[1]〈自古以來〉
[2]南宮鮑敬之先生言,其鄉有陳生,讀書神祠。夏夜袒裼睡廡下,夢神召至座前,訶責甚厲。

陳辯曰:「殿上先有販夫數人睡,某避於廡下,何反獲愆?」

神曰:「販夫則可,汝則不可。彼蠢蠢如鹿豕,何足與較,汝讀書,而不知禮乎?」

蓋《春秋》責備賢者,理如是矣。故君子之於世也,可隨俗者隨,不必苟異﹔不可隨俗者不隨,亦不苟同。

世於違理之事,動曰某某曾為之,夫不論事之是非,但論事之有無。自古以來,何事不曾有人為之,可一一據以藉口乎?

閱微草堂筆記卷六
======
[1] 小標題我自己加。
[2] 南宮。有幾種解法。一是禮部的別稱。二是地名。紀曉嵐曾為禮部尚書,我估解作禮部,如有解錯,希望有識之士指正。
多謝大家賞面。喱篇唔關重唔重口味事。
獻畀好中意講自古以來既某黨,仲有鳩衝去撐X國大遊行既連登仔,仲有好多好多...

[1]〈自古以來〉
[2]南宮鮑敬之先生言,其鄉有陳生,讀書神祠。夏夜袒裼睡廡下,夢神召至座前,訶責甚厲。

陳辯曰:「殿上先有販夫數人睡,某避於廡下,何反獲愆?」

神曰:「販夫則可,汝則不可。彼蠢蠢如鹿豕,何足與較,汝讀書,而不知禮乎?」

蓋《春秋》責備賢者,理如是矣。故君子之於世也,可隨俗者隨,不必苟異﹔不可隨俗者不隨,亦不苟同。

世於違理之事,動曰某某曾為之,夫不論事之是非,但論事之有無。自古以來,何事不曾有人為之,可一一據以藉口乎?

閱微草堂筆記卷六
======
[1] 小標題我自己加。
[2] 南宮。有幾種解法。一是禮部的別稱。二是地名。紀曉嵐曾為禮部尚書,我估解作禮部,如有解錯,希望有識之士指正。

禮部鮑敬之同我講,佢鄉下有個姓陳既,喺神祠讀書。夏天有晚好撚熱,唔著衫瞓左喺正殿既側面,佢發夢被神屌鳩佢係露體狂。

陳生話:正殿都有幾條茂利瞓緊,我瞓側邊,你屌鳩我唔屌佢地?

神話:茂利瞓得,你唔瞓得。嗰班憨鳩鳩,蠢過隻豬,屌都廢事。你讀過書,仲唔撚識規矩?

嗱,大家有無睇過《春秋》呀?我知梗係無啦。 《春秋》鬧好人,就係咁解囉。做人既野,可以跟大隊既時候,咪跟大隊囉,學咩人英雄主義先?但係都有例外既時候,唔係下下都跟既。

你班仆街,每次做衰野嗰陣,梗係話人地都有做過喎,做咩剩係鬧我先?

屌你老母,要講就講件事既對與錯,講件事有無人做過,有撚用咩?自古以來,有咩事係未被人做過,次次都用黎做藉口,收皮啦。
巴打好文彩!
留名學文言文翻譯
留名學文言文翻譯

唔好呀屌,害死你呀
已J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞