重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
巴打有無講腳ge文,聽聞以前好多腳膠,好想知佢地點描述

畀篇美腿文你

〈論腿爪第八〉

腿者,如屋之柱,如樹之根,亦爲最要。若腿爪不佳,仍諸䖏雖好,㮣爲平常,萬不能到十足之羙。

腿根以下肘粗大、不長、不短、不粗、不細,圓而周正,不露骨節,指甲不長,肘小鱗細,状如魚之細鱗敷骨者爲上。其色必鮮明爲上,如去皮之葱白,上有硃砂班粒者爲硃砂腿,爲第一種也。其次葱白腿,純白無斑光亮。又其次銀細腿,其色如銀母 [1] 之色。又有白腿、暗金腿、臘腿、色亮者爲金色,暗者爲臘,皆爲平常。最下者肘大鱗粗、鈍峰腿、三楞腿、毛腿、臘腿、帶油黄色、紅鱗雀斑、烏鱗黒斑者,此種皆不堪畜養。

爪者亦喜鱗細,圓而周正,不露骨節。中長一指卧而勾者,爲蝦爪。三指盡勾爲蟠香爪。皆爲下等。三指内有向上曲者,爲拱指。後指向前者,為抿登。抿登、拱指,無忌。

[1] 銀母:即係雲母。自己google 睇顏色。

---清 佚名《鷄譜》

嗱,古語有云:廣東人做雞有好多方法。喱篇《鷄譜》就好可能係廣東人寫既。

腳呢,好似屋柱,又好似樹根,好重要架,簡直係支撐住成個人既靈魂。如果對腳唔靚,即使你樣靚腰細大波,都只係普通料,永世都做唔到女神。

真正既美腿,下肘要有肉、不長、不短、不粗、不細,圓得黎整齊,唔會瘦到凸哂骨,指甲唔長,肘細皮滑,好似條魚咁,摸落無骨先係好野。喱啲腳,顏色一定亮麗有光澤,好似去皮既葱咁白,如果摸落有少少起砂,我就真係恭喜你呀,你揀到條頂級純天然美腿,可以返屋企慢慢玩。

第二級既就係葱白美腿,純白無斑光亮。再低一級就係銀細腿,好似雲母咁既色。仲有白腿、暗金腿、臘腿。顏色亮麗就係金色,暗既就臘色,都係普通料,成個MK都係,唔多講。

最低賤既腳,肘大皮粗,圓碌碌、三角形、多毛、暗啞臘、油黄、紅皮起斑、黑皮起斑,哩啲睇見就唔開胃,做免費雞都無人食。

嗱,我地做腳膠要做得專業啲,睇埋腳趾。腳趾都係要皮薄,圓得黎整潔,唔好凸舊骨出黎。如果中間有一隻腳趾特別長,仲勾起既,我地叫蝦爪。又有一種,三隻腳趾勾起既,叫做蟠香爪,唯兩種係最低賤既。至於腳趾有向上曲既,叫做拱指。又有啲倒後生既,叫抿登。喱兩種腳係特別啲,但係啜起上黎係無問題既,可以安心食用
哩篇唔會有正確翻譯,因為我相信大部份都易明。有若干句子解唔通既,可以提出。

再者,我好肯定大家唔想睇正確翻譯
唔知仲有無數未找,睇落好似找哂。

有咩想睇既,可以喺度講低。
撐,祝你早日搵到工
Hehe文就曾經post過啦,唔知以前有無sheshe文呢?
撐,祝你早日搵到工

謝謝你, 話說我終於收到final in, 之後哩三個禮拜應該唔會出post

之前有巴打話想分享戲曲 或者其他野既, 歡迎用我個場

最後,我話左目標係寫到1001, 所以喱度唔會突然太監, 多謝各位
巴打有無講腳ge文,聽聞以前好多腳膠,好想知佢地點描述

畀篇美腿文你

〈論腿爪第八〉

腿者,如屋之柱,如樹之根,亦爲最要。若腿爪不佳,仍諸䖏雖好,㮣爲平常,萬不能到十足之羙。

腿根以下肘粗大、不長、不短、不粗、不細,圓而周正,不露骨節,指甲不長,肘小鱗細,状如魚之細鱗敷骨者爲上。其色必鮮明爲上,如去皮之葱白,上有硃砂班粒者爲硃砂腿,爲第一種也。其次葱白腿,純白無斑光亮。又其次銀細腿,其色如銀母 [1] 之色。又有白腿、暗金腿、臘腿、色亮者爲金色,暗者爲臘,皆爲平常。最下者肘大鱗粗、鈍峰腿、三楞腿、毛腿、臘腿、帶油黄色、紅鱗雀斑、烏鱗黒斑者,此種皆不堪畜養。

爪者亦喜鱗細,圓而周正,不露骨節。中長一指卧而勾者,爲蝦爪。三指盡勾爲蟠香爪。皆爲下等。三指内有向上曲者,爲拱指。後指向前者,為抿登。抿登、拱指,無忌。

[1] 銀母:即係雲母。自己google 睇顏色。

---清 佚名《鷄譜》

嗱,古語有云:廣東人做雞有好多方法。喱篇《鷄譜》就好可能係廣東人寫既。

腳呢,好似屋柱,又好似樹根,好重要架,簡直係支撐住成個人既靈魂。如果對腳唔靚,即使你樣靚腰細大波,都只係普通料,永世都做唔到女神。

真正既美腿,下肘要有肉、不長、不短、不粗、不細,圓得黎整齊,唔會瘦到凸哂骨,指甲唔長,肘細皮滑,好似條魚咁,摸落無骨先係好野。喱啲腳,顏色一定亮麗有光澤,好似去皮既葱咁白,如果摸落有少少起砂,我就真係恭喜你呀,你揀到條頂級純天然美腿,可以返屋企慢慢玩。

第二級既就係葱白美腿,純白無斑光亮。再低一級就係銀細腿,好似雲母咁既色。仲有白腿、暗金腿、臘腿。顏色亮麗就係金色,暗既就臘色,都係普通料,成個MK都係,唔多講。

最低賤既腳,肘大皮粗,圓碌碌、三角形、多毛、暗啞臘、油黄、紅皮起斑、黑皮起斑,哩啲睇見就唔開胃,做免費雞都無人食。

嗱,我地做腳膠要做得專業啲,睇埋腳趾。腳趾都係要皮薄,圓得黎整潔,唔好凸舊骨出黎。如果中間有一隻腳趾特別長,仲勾起既,我地叫蝦爪。又有一種,三隻腳趾勾起既,叫做蟠香爪,唯兩種係最低賤既。至於腳趾有向上曲既,叫做拱指。又有啲倒後生既,叫抿登。喱兩種腳係特別啲,但係啜起上黎係無問題既,可以安心食用

笑到我抽根 巴打more

估唔到古人都食開白滑腿
撐,祝你早日搵到工

謝謝你, 話說我終於收到final in, 之後哩三個禮拜應該唔會出post

之前有巴打話想分享戲曲 或者其他野既, 歡迎用我個場

最後,我話左目標係寫到1001, 所以喱度唔會突然太監, 多謝各位

巴打加油 多謝你篇文
Hehe文就曾經post過啦,唔知以前有無sheshe文呢?

哩個真係被你考起,稍微search過下,無。

過三個禮拜同你認真搵
有冇講唔同酒嘅,連如米酒麥酒藥酒,好多都只係見講飲酒個行為

哩個真係被你考起,稍微search過下,無。

過三個禮拜同你認真搵

唔該巴打
有冇講唔同酒嘅,連如米酒麥酒藥酒,好多都只係見講飲酒個行為

哩個唔難

兔仔你成日夜晚推post喎,早睡早起身體好呀
有冇d講唔同體位嘅
我篇醫古文呢

瞓唔著 咁book定一篇文言講失眠
有冇d講唔同體位嘅

哩個素女經有。

我篇醫古文呢

想點醫法

瞓唔著 咁book定一篇文言講失眠

洋甘菊可以安神定驚,有一期我瞓唔著都係靠佢,可以試下。

然後你會早左起身痾尿,因為臨瞓飲水
有冇d講唔同體位嘅

哩個素女經有。

我篇醫古文呢

想點醫法

要配合重口味就梗係性交轉運 房中術啦
有冇d講唔同體位嘅

哩個素女經有。

我篇醫古文呢

想點醫法

咩亂倫 近親相姦 NTR 我愛一碌葛…等等等等,我完全唔識,你放心啦
有冇d講唔同體位嘅

哩個素女經有。

我篇醫古文呢

想點醫法

咩亂倫 近親相姦 NTR 我愛一碌葛…等等等等,我完全唔識,你放心啦

咁要睇多d書學下啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞