重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike

紙言點睇?依家好似無乜人會睇blog

搞哩啲野好煩
Medium acc

https://medium.com/@lihkgheavytaste

我諗推到1001 後會有新野。

問少少意見,如果我將個貼文次序改為:

譯文-->原文-->注

大家會唔會覺得好啲? 定係維持原狀?

改:正皮哩個post
維持原狀:負皮
10 個人投票

多謝你地追左三十幾頁
文呢
有咩課金方法?
Medium?
有咩課金方法?
Medium?

1. Carousell acc : el0120 (主要賣野畀賓妹)
2. Sparktake acc : el0120 (主要擺啲無用既書)
3. tg : el150120 (如果係靚女就唔好搵我啦 )
文呢

絲打想要重口味兇殺,我又想寫篇勁既完場。

總而言之,我未搵到一篇咁既文
〈犬姦〉

青州賈某,客於外,恆經歲不歸。家畜一白犬,妻引與交,犬習為常。一日,夫至,與妻共臥。犬突入,登榻,囓賈人竟死。

後里舍稍聞之,共為不平,鳴於官。官械婦,婦不肯伏,收之。命縛犬來,始取婦出。犬忽見婦,直前碎衣作交狀。婦始無詞。

使兩役解部院[1],一解人而一解犬。有欲觀其合者,共斂錢賂役,役乃牽聚令交。所止處,觀者常數百人,役以此網利焉。後人犬俱寸磔[2]以死。嗚呼!天地之大,真無所不有矣。然人面而獸交者,獨一婦也乎哉?

異史氏為之判曰:「會於濮上[3],古所交譏;約於桑中[4],人且不齒。乃某者,不堪雌守之苦,浪思苟合之歡。夜叉伏床,竟是家中牝獸;捷卿入竇[5],遂為被底情郎。雲雨台前[6],亂搖續貂之尾;溫柔鄉裡,頻款曳像之腰。銳錐處於皮囊,一縱股而脫穎;留情結於鏃項,甫飲羽而生根。忽思異類之交,真屬匪夷之想。尨吠奸而為奸,妒殘凶殺,律難治以蕭曹;人非獸而實獸,奸穢淫腥,肉不食於豺虎。嗚呼!人奸殺,則擬女以剮;至於狗奸殺,陽世遂無其刑。人不良,則罰人作犬;至於犬不良,陰曹應窮於法。宜支解以追魂魄,請押赴以問閻羅。」

---清 蒲松齡《聊齋志異》聊卷一
[1]部院:衙門
[2]磔:分裂肢體。大概係五馬分屍
[3]會於濮上:借指偷情的地方。見《漢書》:「衛地有桑間濮上之阻,男女亦亟聚會,聲色生焉。」唔明自己search
[4]約於桑中:借指偷情的地方。見《詩.鄘風.桑中》:「期我乎桑中,要我乎上宮。」唔明自己search
[5]捷卿:借指狗。
[6]雲雨台前:借指扑野的地方。見 宋玉《高唐賦序》:「昔日楚襄王與宋玉遊於雲夢之台。」……玉曰:「昔日先王嘗遊高唐,怠而晝寢,夢見一夫人曰:巫山之女也,為高唐之客。聞君遊高唐,願薦忱席。王因幸之。」唔明自己search
[7] 留情結於鏃項:留情,即係中意。鏃,解作箭頭,即係龜頭。項,即係頸,即係指狗棒棒既柱身。全句解:「好中意條狗鳩」
[8] 甫飲羽而生根:甫,即係剛剛。飲,解作隱沒,即係進入。羽,羽毛,即係狗鳩毛。而生根,插左入去就唔拔出來了。全句解:「一畀條狗鳩入左,就唔願意拔出來了」

山東賈生,喺外地做野,一年都返唔到屋企一次。佢屋企養左隻白狗,賈生老婆西痕,咪搵隻狗公屌屌自己囉,屌到隻狗都慣。一日,賈生返屋企,同老婆扑野。狗公一見到自己老婆同第個扑野,癡左線,衝上床咬死左賈生,即係狗主本人啦。

正所謂狗公係人類公敵,隔籬鄰舍知道喱件事,就一齊報官。官捉左老婆返黎審,老婆梗係唔認自己係犬隻肉便器啦。所以個官就先收埋老婆,再捉隻狗過黎,之後畀一犬一人重聚。狗公一見到老婆,就衝去老婆度,咬碎佢件衫,準備一桿入洞,咁老婆就無野講了。

之後個官叫左兩條黑警押一人一犬受審。有啲仆街仔,想睇人獸,就夾錢賄賂兩條黑警。古代黑警有良心啲,收錢就做野,即刻命令一人一犬當眾直播。佢地一路做巡迴show,度度都有幾百人睇,兩個黑警咁就賺到冚家富貴。後來人犬都係罰五馬分屍而死。嗱,喱個世界真係咩都有,但係玩到狗公喱味呢,我諗係得佢一個呱?

我蒲松齡就話啦:

咩幽會呀野戰呀,你畀人發現,就遇左被恥笑架啦。(會於濮上,古所交譏;約於桑中,人且不齒)
個女人成年無得屌,咪西痕想畀人屌下。(乃某者,不堪雌守之苦,浪思苟合之歡)
不過夜晚壓在女人身上既,竟然係隻畜生。(夜叉伏床,竟是家中牝獸)
狗鳩入洞,瞓同一張床,蓋同一張被。(捷卿入竇,遂為被底情郎)
你諗下啦,人獸扑野嗰陣,條狗公尾係咁搖呀搖。(雲雨台前,亂搖續貂之尾)
個女人隨時會換女上位,搖返狗公轉頭。(溫柔鄉裡,頻款曳像之腰)

(我知喱度有唔少絲打,試下search "港產騎馬機",段片既女主角同本文主角既形象好似,美中不足係非人獸)

狗鳩呢,平時有包皮包住,一扯起呀,尖架屌。(銳錐處於皮囊,一縱股而脫穎)
個女人愛既係狗公既肉體,係大棒棒,一插左就唔願停了。 (留情結於鏃項,甫飲羽而生根)
竟然玩人獸,真係癡撚線。(忽思異類之交,真屬匪夷之想)
本身養狗係為左防姦夫,點知連隻狗都畀帽佢戴,仲殺返主人轉頭,真係唔知搵邊條法例判狗。(尨吠奸而為奸,妒殘凶殺,律難治以蕭曹)
個女人仲衰過禽獸,奸穢淫腥,做豬餿都無豬食。(人非獸而實獸,奸穢淫腥,肉不食於豺虎)
唉屌,人姦殺仲可以斬左佢。(嗚呼!人奸殺,則擬女以剮)
狗姦殺,我都唔知罰咩。(至於狗奸殺,陽世遂無其刑)
人仆街,應該罰做狗。(人不良,則罰人作犬)
狗仆街,要皇天擊殺呀。(至於犬不良,陰曹應窮於法。宜支解以追魂魄,請押赴以問閻羅)

山東賈生,喺外地做野,一年都返唔到屋企一次。佢屋企養左隻白狗,賈生老婆西痕,咪搵隻狗公屌屌自己囉,屌到隻狗都慣。一日,賈生返屋企,同老婆扑野。狗公一見到自己老婆同第個扑野,癡左線,衝上床咬死左賈生,即係狗主本人啦。

正所謂狗公係人類公敵,隔籬鄰舍知道喱件事,就一齊報官。官捉左老婆返黎審,老婆梗係唔認自己係犬隻肉便器啦。所以個官就先收埋老婆,再捉隻狗過黎,之後畀一犬一人重聚。狗公一見到老婆,就衝去老婆度,咬碎佢件衫,準備一桿入洞,咁老婆就無野講了。

之後個官叫左兩條黑警押一人一犬受審。有啲仆街仔,想睇人獸,就夾錢賄賂兩條黑警。古代黑警有良心啲,收錢就做野,即刻命令一人一犬當眾直播。佢地一路做巡迴show,度度都有幾百人睇,兩個黑警咁就賺到冚家富貴。後來人犬都係罰五馬分屍而死。嗱,喱個世界真係咩都有,但係玩到狗公喱味呢,我諗係得佢一個呱?

我蒲松齡就話啦:

咩幽會呀野戰呀,你畀人發現,就遇左被恥笑架啦。(會於濮上,古所交譏;約於桑中,人且不齒)
個女人成年無得屌,咪西痕想畀人屌下。(乃某者,不堪雌守之苦,浪思苟合之歡)
不過夜晚壓在女人身上既,竟然係隻畜生。(夜叉伏床,竟是家中牝獸)
狗鳩入洞,瞓同一張床,蓋同一張被。(捷卿入竇,遂為被底情郎)
你諗下啦,人獸扑野嗰陣,條狗公尾係咁搖呀搖。(雲雨台前,亂搖續貂之尾)
個女人隨時會換女上位,搖返狗公轉頭。(溫柔鄉裡,頻款曳像之腰)

(我知喱度有唔少絲打,試下search "港產騎馬機",段片既女主角同本文主角既形象好似,美中不足係非人獸)

狗鳩呢,平時有包皮包住,一扯起呀,尖架屌。(銳錐處於皮囊,一縱股而脫穎)
個女人愛既係狗公既肉體,係大棒棒,一插左就唔願停了。 (留情結於鏃項,甫飲羽而生根)
竟然玩人獸,真係癡撚線。(忽思異類之交,真屬匪夷之想)
本身養狗係為左防姦夫,點知連隻狗都畀帽佢戴,仲殺返主人轉頭,真係唔知搵邊條法例判狗。(尨吠奸而為奸,妒殘凶殺,律難治以蕭曹)
個女人仲衰過禽獸,奸穢淫腥,做豬餿都無豬食。(人非獸而實獸,奸穢淫腥,肉不食於豺虎)
唉屌,人姦殺仲可以斬左佢。(嗚呼!人奸殺,則擬女以剮)
狗姦殺,我都唔知罰咩。(至於狗奸殺,陽世遂無其刑)
人仆街,應該罰做狗。(人不良,則罰人作犬)
狗仆街,要皇天擊殺呀。(至於犬不良,陰曹應窮於法。宜支解以追魂魄,請押赴以問閻羅)

張相真係一絕
真係好重口味
你班hihi, 見到屌豬屌狗就開心

因為呢樣係真.重口味呀

掉轉?
我竟然今日先見到呢個咁正嘅post
一定要留個名支持樓主
以前中學最驚文言文,雖然啲詩詞寫得好靚,但迫我背真係不了

私心求巴打開新post譯多啲hehe古文
用左兩日追哂所有,留名hehe古文
新讀者留名
用左兩日追哂所有,留名hehe古文

仲有冇hehe古文?
原來聊齋仲有呢d故仔睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞