重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
咁樣食法,蘇軾其實都算好命,大家覺唔覺

見紅嗰堆砂 洗唔洗見下大夫?
有冇文章係講下d古人生活上既事
例如用咩刷牙,點樣沖涼同去廁所之類
因為呢類係學校都唔會講到

有錢用馬尾,無錢用楊柳枝,好似係

〈毛刷業〉

毛刷原料甚多,惟豬鬃强靭,經久富於彈力,受乾溼之影響極少,為刷料中上品。白鬃經漂為純白色、半透明體,最合製造牙刷。理髮刷、衣服刷及化妝刷,非他種動植物纖維所可代。黑鬃雖不能漂白,價格極廉,宜於掃刷機器等粗物。見時用豬鬃製造之毛刷,種類不可勝數,上海、廣州等處營業以牙刷為大宗。

清 劉錦藻《清續文獻通考》卷三百八十六實業孝九
醫書有好多關於刷牙既處方,求其執一劑出黎。

〈治牙痛〉

口噙氷水一口,用大黄末紙撚随左右痛處,鼻内塞之立止。

又方:韶粉二錢、好朱砂一錢。右爲末每用少許擦痛處

又方:好紅豆二錢、花减少許。右爲末随牙痛處左右鼻内㗜之。

又方:華細辛去苗、白茯苓去皮、川升蔴、蓽撥、青塩、明石膏、川芎、不蛀皂角各等分去皮弦酥炙黄色。右爲細末,早晚刷牙,温水沖之。牙痛處更上少許。

金 張從正《儒門事親》卷十五
宋 周守中《養生類纂》卷六

早起不可用刷牙子,恐根浮兼牙踈[1]易揺,久之患牙疼。盖刷牙子皆是馬尾為之,極有所損。今時出牙者[2],盡用馬尾灰[3]。蓋馬尾能去能腐齒齦。

[1] 踈:疏既異體字
[2] 出牙者:我估係BB 仔 ?
[3] 馬尾灰:唔好問我係咩黎,我唔知

早起不可用刷牙子,恐根浮兼牙踈[1]易揺,久之患牙疼。盖刷牙子皆是馬尾為之,極有所損。今時出牙者[2],盡用馬尾灰[3]。蓋馬尾能去能腐齒齦。

起身唔好刷牙呀,驚一起身牙根浮下浮下,兼夾牙疏易搖,耐左就會牙痛。

而家啲牙刷都係用馬尾做,用多左會傷牙囉。而家細路出牙仔,都係搵馬尾灰同佢刷。用馬尾會腐蝕齒齦呀。

其實小便起砂已經好大鑊 ? 有無大夫講解下 ?

多謝你點唱 我學識有限,要再睇多啲書,搵下資料

其實小便起砂已經好大鑊 ? 有無大夫講解下 ?

絕對係,嗰d應該係腎石
肥坡真識食
第二篇笑到仆街
肥坡真識食

蘇軾食

對唔住
肥坡真識食

蘇軾食

對唔住

嗯...幽默感可以慢慢培養

多謝你點唱 我學識有限,要再睇多啲書,搵下資料

感謝巴打提供資料
記得之前睇麥兜有講中華文化同古人既生活
所以對d古人日常生活事好有興趣
條片岩岩係youtube搵得返 3:30 開始
https://youtu.be/-vpUSZhSM10
樓主 要提升閲讀文言文能力可以點入手?

大哉問

起身唔好刷牙呀,驚一起身牙根浮下浮下,兼夾牙疏易搖,耐左就會牙痛。

而家啲牙刷都係用馬尾做,用多左會傷牙囉。而家細路出牙仔,都係搵馬尾灰同佢刷。用馬尾會腐蝕齒齦呀。

後半出牙者會唔會係指甩牙

後半出牙者會唔會係指甩牙

應該唔係, 甩牙仲洗咩刷牙
星期五晚,或者星期六會有下一篇

仲有無人想點題目?

小三打gba 三國志,pc 三國立志傳… 三國演義online… (而家仲有無人知哩隻 online game) ,對故事有左興趣。

老豆買左商務六冊版文言三國演義畀我睇 (覺唔覺得好神奇) ,之後睇埋兩漢書,其他廿四史都揭過下 哩啲係小學發生既事

中學突然對詩詞有興趣,慢慢由史轉左去文學。上左大學,畢業論文係關於明代詩學,順手撈左少少明史。

而家哩啲筆記文,有一半以上係以前做paper見到得意又無用野,儲儲埋埋,而家一畢業就等於失業,咪用黎開post囉

講返你條問題,我想話:

答案係堅尼米拿 你對啲咩有興趣咪睇咩囉,逼自己睇,就好無癮

仲有無人想點題目?

有無d係講娛樂嘅文章?

仲有無人想點題目?

有無d係講娛樂嘅文章?

喱個易辦

仲有無人想點題目?

有無d係講娛樂嘅文章?

喱個易辦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞