重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
留名支持👍🏻👍🏻
突然間多左好多新讀者
隻狗好慘
今晚可能會出埋飛機巴打既醫古文。

畀狗屌完,今晚食貓。叫定何來檢舉我都得啦
集思廣益,下個post改咩名好
集思廣益,下個post改咩名好

就咁加個[貮]就算吖,簡簡單單
介紹一下:

《貓苑》是由清朝咸豐年間的黃漢編着,可以說是中國較早的關於貓咪的著作。這本書共分7個部分,包括「種類」、「形象」、「毛色」、「靈異」、「名物」、「故事」、「品藻」。書中廣收中國歷代有關貓咪的典故、寓言及傳說。

最後要多謝本書贊助人,美貌與智慧並重既"我愛劉偉健"絲打。如果唔係你畀咁多錢我,我真係未必會開post 2。

希望絲打應大則大,應細則細,同埋唔好養白狗
以下抄少少有關醫藥同解夢的部份。貓故事post 2 再講

醫藥:

(1) 貓肉治蠱毒,涎治瘰癘,胎治反胃。又牙同人牙、豬犬牙、蝦研,蜜水服,治豆瘡倒魘。《本草綱目》
漢按:《本草》:貓肉不佳,不入食品,故用之者稀。或謂貓肉食之發癇,縮膀胱,婦人窒經,小兒擺痘。又聞小兒常食鼠肉,可以稀痘,則貓肉敗痘可知。
(貓肉醫蠱毒、口水醫老鼠瘡[頸淋巴結結核according to google]、貓胎醫反胃。貓牙同人牙、豬狗牙、蝦磨成粉,用蜜糖水送藥,可以醫暗瘡同發惡夢。)
(作者黃漢話:《本草綱目》話,貓肉好撚難食,無人會擺落口,所以好少人攞黎住煮。有人話食貓肉會癲癇、縮膀胱、女人會停經、細路會生水痘。聽講細路食老鼠肉可以醫水痘,所以食貓肉咪會生水痘囉。)

(2) 張暄亭參軍德和云:羅定州人皆喜食貓肉,與嘉應州人皆喜食犬肉同,豈其別有滋味耶!
(聽參軍暄亭[字德和]講:廣東羅定州啲人中意食貓肉,同廣東嘉應州人中意食狗肉一樣。一定係好撚正啦。)(壽桃按:講到食,廣東人真係好可怕。 )
(3) 黑貓頭骨灰,治對口毒瘡。《便民療方》
(唔譯呀)
(4) 人被貓咬傷,薄荷葉為末塗之,愈。又方,用虎骨虎毛,燒末塗之。許浚東《醫寶鑒》
(人被貓咬傷,用薄荷葉磨成抹藥,查上患處就得。另一個方法,用虎骨虎毛,燒成粉末查上患處。)
(5) 一種靈貓,生南海山谷,壯如狸,自為牝牡,陰香如麝。《本草綱目》
(有種靈貓,生於南海山谷,好似野貓咁大隻,識得自我繁殖,啲尿好香。)( 壽桃按:可見李時珍差少少就發明到貓屎茶)
解夢:

(1) 凡夢虎斑貓,為陽襲陰之象,入室者吉,自內外竄不祥。去而複來者,得人心。《夢林元解》。
(夢見虎斑貓,入屋就好,自屋內走出去就不祥。出左去再返入黎,就解得人心)
(2) 凡夢獅貓,為豐亨久安之象,主門下人有勇而好義者,或果得佳貓以應。同上。
(夢見獅貓,即係打跛腳唔洗憂,你啲手下好打得又夠正氣。又或者你會得到一隻好貓)
(3) 凡夢貓鼠同眠,下必有犯上者,若當此時生小貓,則為劣物。同上。
(夢見貓鼠一齊瞓,即係你屋企隻白狗……。如果哩個時候有貓出世,一定係賤貨黎)
(4) 凡夢群貓相鬥,主暮夜有戎之兆,於己無患。若夢家貓被他家貓咬傷,下人有災。同上。
(夢見成班貓打交,代表夜晚會打仗,但係唔關你事。夢見自己隻貓被第二隻貓咬傷,代表下人有難)
(5) 凡夢貓捕鼠,主得財,須防子媳災,姓褚者最忌,主有事南蠻不返之兆。同上。
(夢見貓捉老鼠,即係發達了。但係要小心打兒子同媳婦有事。姓褚既就大鑊了,代表你將會一去不返)
(6) 凡夢貓吞蝴蝶,恐有陰私鬼害正人。同上。
(唔譯呀)
(7)凡夢貓吞活魚,主成家立業,手下得人。若至山東,更主獲利。同上。
(唔譯呀)
Medium acc

https://medium.com/@lihkgheavytaste

將會慢慢整理已有既,同埋將會放其他野請多多支持
我出post 只係想證明自己讀左既書係有用,古文唔係真係咁難咁乏味。

而唔係為左賺錢。但如果你地真係錢多想課金,以下係資助方法

1. Carousell acc : el0120 (主要賣野畀賓妹)
2. Sparktake acc : el0120 (主要擺啲無用既書。記住自稱係連登巴絲,我賤賣畀你)
3. tg : el150120 (你真係有錢得滯既,可以問我攞入數戶口/paypal )

去到目前為止,巴絲既課金係100%用黎買書。將來唔排除會用黎買壽桃牌喇沙拉麵。

最後希望大家喺追post消閒之餘,會有少少得著,謝謝。
今日見過壽桃巴打,溫文爾雅之餘,仲相當有英氣。連登果然卧虎藏龍
今日見過壽桃巴打,溫文爾雅之餘,仲相當有英氣。連登果然卧虎藏龍

hehe ?
不如大家試下推到38 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞