重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
留名
多謝各巴絲賞面,今日睇下民間生活 ,再夜少少會有多一篇。

〈冰牀〉

京師前三門[1] 外,東西至兩便門[2] 城根[3],多有騎驢者,計一門三里,僱價數文。其驢至盡頭處,便止不行。

冬月河冰結實,則乘冰牀。中間遇閘,須换牀易人,不若鄉間之順河路直達某處也。

廿年前,故友郭位公每歲至達子館[4]小有經營,必携雉兔,乘冰牀來寓小話。嘗有句云:一歲一相過,凌爬載雉兔。兩鬢拂霜華,傾尊話遲暮。蓋鄉言謂之托牀,又謂之凌爬云。

--- 清 李光庭《鄉言解頤》卷四物部上

[1] 前三門:北京內城有九座城門,南城牆有城門三座,俗稱前三門,自西向東依次為宣武門、正陽門、崇文門。 (前三門有元明清三朝覆滅的故事,都幾得意,不妨自己search下前三門)
[2]東西至兩便門:即係外城東便門、西便門。純粹得個知字,最尊重歷史既偉大國家一早拆左。
[3] 城根:城門底
[4] 達子館:即係韃子館。係蒙古佬去北京貿易,居住同交易既地方。俄羅斯佬都有份,不過少啲。
文言文係我中學時代陰影 巴打好勁

〈冰牀〉

京師前三門[1] 外,東西至兩便門[2] 城根[3],多有騎驢者,計一門三里,僱價數文。其驢至盡頭處,便止不行。

冬月河冰結實,則乘冰牀。中間遇閘,須换牀易人,不若鄉間之順河路直達某處也。

廿年前,故友郭位公每歲至達子館[4]小有經營,必携雉兔,乘冰牀來寓小話。嘗有句云:一歲一相過,凌爬載雉兔。兩鬢拂霜華,傾尊話遲暮。蓋鄉言謂之托牀,又謂之凌爬云。

--- 清 李光庭《鄉言解頤》卷四物部上

[1] 前三門:北京內城有九座城門,南城牆有城門三座,俗稱前三門,自西向東依次為宣武門、正陽門、崇文門。 (前三門有元明清三朝覆滅的故事,都幾得意,不妨自己search下前三門)
[2]東西至兩便門:即係外城東便門、西便門。純粹得個知字,最尊重歷史既偉大國家一早拆左。
[3] 城根:城門底
[4] 達子館:即係韃子館。係蒙古佬去北京貿易,居住同交易既地方。俄羅斯佬都有份,不過少啲。

北京城前三門出面,東、西便門既城門底,好多仆街帶埋隻驢出黎污染環境。騎驢呢,就行一道門三里路,老屈你幾文錢。屌,好似射畀乞衣咁。啲驢又仆街呀,行夠一道門就停,踢都唔郁,屌佢老驢臭。

冬天河面結冰,就唔洗屌驢仔囉,坐冰床。班冰床佬又係仆街,整道水閘出黎,坐到一半就話要換床,又收多你一次錢。北京班友真係賤種黎,我鄉下坐冰床踏一程就得,邊有咁多花款。

廿年前,我死鬼巴打郭位,每年都會去韃子館走水貨。佢次次都係坐冰床黎,仲帶隻果子狸畀我食。沙士之後,就無得食囉。
冰床圖
聊齋既犬姦都好變態
留名
留名
樓主如果用呢種口吻譯金瓶梅應該幾正
諗翻起之前個出師表廣東話版

想睇
旅遊文學。張德彝係清末駐英國大使,佢老細郭嵩燾更猛料。我成日覺得晚清去過外國見識世面既人都好慘。了解完西方既科技之後,諗住帶返中國大力推行令國家富強。然後成個國家幾億人都屌佢地崇洋媚外,通番賣國。搞左成世人,最後咩都做唔到。

清 張德彝《航海述奇》八述奇卷二

十六日,乙亥晴。戌刻[1]曾叔吾夫婦約在阿拉罕卜拉園觀劇,計十三齣。雖係雜耍兒,北京俚語即雜劇也。

而最趣者甲:一男二女在對臺樓上,反身仰面向臺發槍。臺上木牌一排,上橫白玻璃泡三重,其數九九,槍巧中。

又,臺上髙置洋琴,一槍發,琴響,宫商合拍,于是叠發百槍成一曲。

又,一女遙立擎火柴,一男發槍以然之。就而以吸菸捲甫半,復交女手乃退,遠發槍擊滅,女始終無怯容。

[1] 戌刻:戌時,夜晚七至九點。

===========

(A)十六號,晴天。夜晚七點約左曾叔吾夫婦去阿拉罕卜拉園觀劇,成十三齣咁多。屌,其實即係雜耍,嚇我唔到既,同北京睇既雜劇差唔多。

其中有四齣都幾好睇。第一,一男二女企上樓上,擰轉身抬起頭對住舞台射。舞台上面有一排木牌,木牌止面擺左三行燈膽,夾埋井字形九個,屌,射撚中哂。

之後,台上面換成鋼琴,射一下槍,琴響一下,個低能仔射左百幾下,整左首歌出黎。

又之後,就係萬寶路廣告,有條女企到好撚遠,拎住支火柴,另外個男人就射著支火柴,然後行過去,用火柴點起支煙,食左半枝,掉返畀條女,然後行返轉頭,又一槍射熄支煙,條女唔撚驚。
留名睇古人妙筆生花
(續上)

乙:男子二十餘,幼女數十,皆作日本古裝,衣式不一,五彩鮮明,分隊跳舞,至於合群往來,毫不羼亂,惟情景、衣冠,半屬似是而非耳。

丙:臺上設一長桌,一人放六猴一猫一葵花鳥于一邊。猫戴花,猴著男女彩衣,彼此耍舞賣藝,或單或雙。所异者,鳥不畏猫,猫不捕鳥,未悉其何法教演,使之迷失本性。猴之靈巧通人性,雖不能言,所作各藝與人同。如著衣、解衣、反正、上梯、爬梯、打鞦韆、拉胡琹、吸烟、飲酒,營營伶便,剖悉宫商,處處與人了無異相。

=====

(B)第二齣,廿幾個怪叔叔,十幾個幼齒,著日本仔衫,著到馬騮屎忽咁,跳黎跳去。我心諗,做咩姐你班英國佬,扮得一啲都唔似。

第三齣,舞台上擺張長檯,再擺六隻馬騮、一隻貓、一隻雀上去。嗱,虐待動物啦班死鬼佬,貓戴花冠,馬騮著衫,喺度表演。癡撚線,雀唔驚貓,貓又唔捉雀,都唔知班鬼佬有幾變態,搞到貓唔似貓,雀唔似雀。馬騮呢,除左唔識講人話,就同人一樣,著衫除衫……食煙飲酒,我已經唔識分邊個係人,邊個係馬騮。
正皮係比巴打既翻譯
btw紀曉嵐真係奇人
(再續上)

丁:與前在柏林所觀,〈八十日繞地一周〉[1] 之戲相似,詳見五述奇,共分四節,演四處,分:春夏秋冬。天氣之寒熱温和,土地之饒瘠,人民之貧富,無不分明。

第一:阿斐利加,沙漠窮土人貧苦,日炎如火,樹少房低。

二:印度,土地肥沃,人民富饒,山青水秀,花木芬芳,樓房峻麗,衣服華美,復有幼女百數十,衣分四種顔色,區别長、短、赤臂、袒胸。因其常俗披藍紗氅者,翩翩飛舞,衣襟飄起,雙脮[2]外露,無異赤骵,乃著附身肉色褌[3]耳。

三:澳大里亞,天氣温和,房式民風皆類郊外,不甚繁華。

四:加那他,雪地冰天,光搖銀海,皮衣束骵,玉筋垂樓[4],男女駕冰牀,間有用羱羊者嬉於冰上,如北京俚語謂溜冰者。四處地多属英,故每節土人必歌天保國王[5],而作仰頌英廷之態。其他度曲、攀杠,北京俚言:舞刃。各藝皆他處曾見者,無庸再及。子正還使館。

[1]〈八十日繞地一周〉:Jules Verne既Around the world in 80 days。

[2] 脮:異體字黎,即係腲。腲係咩呢,係肥大既肉。

[3] 附身肉色褌:即係肉色打底褲。所以最衰就係印度人,搞到全天下男人少左好多好野睇。

[4] 玉筋垂樓:我估係凝結左既冰柱。

[5] 天保國王:God Bless The King 呀,大家一齊唱國歌。

==

第四齣,同我之前喺柏林睇差唔多,〈八十日環遊世界〉呀屌。齣劇分四節,演四個地方,分春夏秋冬。四個地方既天氣凍定熱,土地好定壞,人民有唔有錢,齣劇話哂你知。

第一個地方,非州囉,好窮呀好熱呀。

第二個地方,印度。土地肥沃,人民富饒,山青水秀,花木芬芳,樓房峻麗,衣服華美。(特登唔譯,欣賞下古人既四字句) 仲有幾百個未成年處女呀,正呀,好羨慕印度人可以女女女 。佢地啲衫分四種顔色,用黎區分長、短、露臂、露胸。印度女人好興披住件藍色衫跳舞,啲衫飛黎飛去,露哂兩團肉出黎,同唔著無分別,所以就著條肉色打底褲。屌你老母,表演時不穿打底褲是常識吧。

第三個地方,澳洲。鄉下地方,乜柒都無。

第四個地方,加拿大。冰天雪地,要著皮褸。姦夫淫婦坐雪橇周圍走,有時仲會要羱羊拉雪橇,同喺北京玩溜冰差唔多。喱四個地方都係英帝打返黎既,所以每一節劇都會有啲土人唱天保國王,咁英國佬咪感覺良好囉。
有無巴絲睇過Around the world in 80 days 既舞台劇?可唔可以分享下,同以上既記載大唔大分別?

另外,投火既巴絲,星期六、日會同大家出出火。星期四五好忙,唔會有文。
留名
留名
巴打譯得好地道
好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞