重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
聽講宋朝好開放 d女人會著deep v 如果有絲巴打 有讀過性文化史應該有梳屎
推一推

先前有巴打話想睇 子不語,有無邊位巴打可以想試下譯?
(D)有選人見對門少婦甚端麗,問之,乃其夫游幕,寄家於京師,與母同居。越數月,忽白紙糊門,全家號哭,則其夫訃音至矣。設位祭奠,誦經追薦,亦頗有弔者。既而漸鬻衣物,云乏食且議嫁。選人因贅其家。

又數月,突其夫生還,始知為誤傳凶問。夫怒甚,將訟官。母女哀吁,乃盡留其囊篋,驅選人出。越半載,選人在巡城御史處,見此婦對簿。則先歸者乃婦所歡,合謀挾取選人財,後其夫真歸而敗也。黎丘之技,不愈出愈奇乎?

有個選人睇中咗對面屋個人妻,後來先知人妻個老公長期岀咗埠,人妻就同老母一齊住。

如是者過咗幾個月,有一日人妻屋企度門黐曬白紙,冚家喊到豬頭咁,原來人妻個老公死鬼咗。因為搞白事又起壇又作法又無乜人去接濟佢地,所以人妻已經山窮水盡。人妻淪落到要賣佢自已嘅胸圍底褲,而且想即刻搵人返頭嫁。選人見有咁好機會,就入贅咗人妻屋企。希望有機會玩母女丼

跟住又過咗幾個月,突然人妻老公生勾勾咁返咗嚟,先知原來之前係誤傳死訊。老公慶過火屎,就去咗報官。人妻同老母就同老公求情,老公叫選人乜野都唔準攞就趕走咗佢。

過咗半年後,個選人喺巡城御史度,見到人妻喺度同人對簿公堂,先發現原來人妻搵人係打籠通,夾埋呃選人嘅錢。後來人妻個真老公先至事敗。喺北京呢個地方,騙徒嘅手法真係層岀不窮呀!

呢個譯得有少少1999 希望大家明白
八珍惟熊掌、鹿尾為常見,駝峰出塞外,已罕覯矣。猩唇則僅聞其名。乾隆乙未,閔撫軍少儀饋餘二枚,貯以錦函,似甚珍重。乃自額至頦全剝而臘之,口鼻眉目,一一宛然,如戲場面具,不僅兩唇。庖人不能治,轉贈他友,其庖人亦未識。又復贈人。不知轉落誰氏,迄未曉其烹飪法也。

---閱微草堂筆記 卷十五---

八珍*嚟講呢,最常見嘅就係熊掌同鹿尾,而駝峰呢,就算你去到塞外呀,都好難搵到㗎喇。仲有一樣叫猩唇嘅食材,都淨係聽過個名唧。

乾隆乙未年嗰陣,閔少儀將兩枚猩唇包到好靚咁送俾我。嗰兩枚猩唇,嚴格嚟講係塊面皮,因為佢係由額頭𠝹到落下巴,然後再臘成一塊。塊面皮嘅眼耳口鼻,都可以睇得清清楚楚。所以「猩唇」其實唔係淨係得兩片咀唇,而係好似喺戲院見到嗰d面具咁樣。

當時我將兩枚猩唇俾咗屋企個廚師,但佢連點處理都唔識,莫講話係煮吖。於是我就送咗俾個朋友,但係佢個廚師都係唔識。所以我朋友又再轉送俾人。最後送吓送吓,都唔知去咗邊,所以我到宜家都唔知呢樣食材係點煮法。

*八珍,係指八種珍貴食材(唔係甜醋),呢篇文章指嘅係「山八珍」,詳情請參考https://zh.m.wikipedia.org/wiki/八珍
lm
八珍惟熊掌、鹿尾為常見,駝峰出塞外,已罕覯矣。猩唇則僅聞其名。乾隆乙未,閔撫軍少儀饋餘二枚,貯以錦函,似甚珍重。乃自額至頦全剝而臘之,口鼻眉目,一一宛然,如戲場面具,不僅兩唇。庖人不能治,轉贈他友,其庖人亦未識。又復贈人。不知轉落誰氏,迄未曉其烹飪法也。

---閱微草堂筆記 卷十五---

八珍*嚟講呢,最常見嘅就係熊掌同鹿尾,而駝峰呢,就算你去到塞外呀,都好難搵到㗎喇。仲有一樣叫猩唇嘅食材,都淨係聽過個名唧。

乾隆乙未年嗰陣,閔少儀將兩枚猩唇包到好靚咁送俾我。嗰兩枚猩唇,嚴格嚟講係塊面皮,因為佢係由額頭𠝹到落下巴,然後再臘成一塊。塊面皮嘅眼耳口鼻,都可以睇得清清楚楚。所以「猩唇」其實唔係淨係得兩片咀唇,而係好似喺戲院見到嗰d面具咁樣。

當時我將兩枚猩唇俾咗屋企個廚師,但佢連點處理都唔識,莫講話係煮吖。於是我就送咗俾個朋友,但係佢個廚師都係唔識。所以我朋友又再轉送俾人。最後送吓送吓,都唔知去咗邊,所以我到宜家都唔知呢樣食材係點煮法。

*八珍,係指八種珍貴食材(唔係甜醋),呢篇文章指嘅係「山八珍」,詳情請參考https://zh.m.wikipedia.org/wiki/八珍

推一推
法比加油呀。尋晚你表現唔錯,係其他人on 9
不如試下我揀篇文上黎,你地試下一人譯幾句 ?

〈唔好信北京〉

(A)人情狙詐,無過於京師。余嘗買羅小華墨十六鋌,漆匣黯敝,真舊物也。試之,乃摶泥而染以黑色,其上白霜,亦盦於濕地所生。

又丁卯鄉試,在小寓買燭,爇之不燃。乃泥質而冪以羊脂。

(B)又燈下有唱賣爐鴨者,從兄萬周買之。乃盡食其肉,而完其全骨,內傅以泥,外糊以紙,染為炙爆之色,塗以油,惟兩掌頭頸為真。

(C)又奴子趙平以二千錢買得皮靴,甚自喜。一日驟雨,著以出,徒跣而歸。蓋靿則烏油高麗紙揉作縐紋,底則糊黏敗絮緣之以布。其他作偽多類此,然猶小物也。

(D)有選人見對門少婦甚端麗,問之,乃其夫游幕,寄家於京師,與母同居。越數月,忽白紙糊門,全家號哭,則其夫訃音至矣。設位祭奠,誦經追薦,亦頗有弔者。既而漸鬻衣物,云乏食且議嫁。選人因贅其家。

又數月,突其夫生還,始知為誤傳凶問。夫怒甚,將訟官。母女哀吁,乃盡留其囊篋,驅選人出。越半載,選人在巡城御史處,見此婦對簿。則先歸者乃婦所歡,合謀挾取選人財,後其夫真歸而敗也。黎丘之技,不愈出愈奇乎?

(E)又西城有一宅,約四五十楹,月租二十餘金。有一人住半載餘,恒先期納租,因不過問。一日,忽閉門去,不告主人。主人往視,則縱橫瓦礫,無復寸椽,惟前後臨街屋僅在。蓋是宅前後有門,居者於後門設木肆,販鬻屋材,而陰拆宅內之梁柱門窗,間雜賣之。各居一巷,故人不能覺。累棟連甍,搬運無跡,尤神乎技矣。

(F)然是五六事,或以取賤值,或以取便易,因貪受餌,其咎亦不盡在人。錢文敏公曰:「與京師人作緣,斤斤自守,不入陷阱已幸矣。稍見便宜,必藏機械,神奸巨蠹,百怪千奇,豈有便宜到我輩。」誠哉是言也。

A-F 睇下有無人想試下譯 ? 譯得好會有獎品:成功感一份

出貓工具:http://dict.revised.moe.edu.tw/cgi-bin/cbdic/gsweb.cgi?ccd=YMlzqs&o=e0&sec=sec1&index=1

話說西城有筍盤出租,四五十楹*1都係月租廿幾兩銀子左右。

有條友租咗落嚟住一段時間,主人家見佢次次喺收數之前就已經交晒租金咁,就列咗佢入白名單,話撚之佢係裡面做乜柒。

點不之有日條友屁都唔放就走撚咗去,主人家覺得有古惑,就走去𥄫下啲屋啦。嘩屌!啲屋好似唐山大地震咁,有幾碎得幾碎,一碌木都無得淨,得番前後近街嗰兩間無事。

原來條濕鳩係間屋前門扮無嘢,係後門呢就拆屋賣木,陰啲陰啲咁拆,逐件分開夾雜賣,最後拆到無晒貨咪走囉。咁撚大間屋都可以唔聲唔聲咁拆撚晒,條仆街真係無得頂。

*1 量詞, 上網揾到一楹指一列/一間屋

無咩研究,志在參與
鮑魚麵巴打呢?
過左16 號就會浮水
支持一下
pish 一下先
pish 一下先

pish 一下先

等下,再等下,好快有
留名學習
等下,再等下,好快有

留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞