重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
〈雙縊廟.下集.二〉

雲得書,情急恃寵撒嬌,直告父母。父雖怒其不端,然事已如斯,轉慮其子失所,遂倩密友即任翁之戚,敬備鳧儀[1],徃求鳯卜[2]。

任曰:「西鄰白翁,固所素識,第伊僅有掌珠,那得配我假子。」媒曰:「其女實男子,僞作女粧,以期易餋耳。」任曰:「即雲姐耶?」媒曰:「是也。翩翩美少,諒必中東床之選。」任曰:「不可不可,雲姐昔與我女同舉,若與聯姻,是無私有弊,玷我家聲矣。」媒以童穉何知,决無他故之言再三勸之。任怒掉頭而入,媒覆白翁。

雲不知也,尙歡欣鼓舞與女書曰:同學愚兄雲娥首啟宜妹粧次[3]:

睽隔半年,相思兩地。何期雲間之鶴,忽堕瑶函,原上之鴒,載啣嘉命。焚芸盥誦,頓慰調飢。來諭悉遵,冰人已遣,諒尊甫知我,必允好逑。佇盼河橋鵲影,正當授采之期。緱嶺鸞聲,擬上催粧之什矣。克敦舊好,再締新歡。如鼓瑟琴,重叠香閨之䪨。宜其家室[4],應續化生之文。諒必卿為我喜,我為卿賀,書報宜妹知。
[1] 鳧儀:唔識解,我估係求婚儀式。
[2] 徃求鳯卜:徃,講左咁多次,想大家重溫下。鳯卜,占卜下條女做唔做得老婆。
[3] 粧次:舊時書信中對女子的敬辭。古典書信有好多學問,希望遲啲可以出post 講。
[4] 宜其家室:IKEA 宜家傢俬係香港音意同譯既典範。出自《詩經.周南.桃夭》,為祝賀女子出嫁之詩。:
桃之夭夭,灼灼其華。之子于歸,宜其室家。
桃之夭夭,有蕡其實,之子于歸,宜其家室。
桃之夭夭,其葉蓁蓁,之子于歸,宜其家人。
MK雲收到條女封信,都算有良心,即刻同老豆老母講要埋單。老豆起初嬲到震呀屌,後來諗個仔仲早過佢破處,係值得高興既,襯而家件事未揚出去,就搶佔道德高地,叫佢同任翁個mutual friend,即係任翁親戚,準備定大禮去求親。

任翁就話啦:「鄰居白翁,我梗係識啦。佢得一粒女,點娶我個tb女?」
媒人話:「佢個女其實係男仔黎,只係扮女人,諗住咁會易養大姐。」
任翁問:「即係雲姐?」
媒人話:「岩呀盲生,咁撚靚仔,睇見都出哂水啦,仲想點?」
任翁話:「唔得唔得,雲姐同我個女以前係同學,如果兩個結婚,即係話佢地一早有路啦,咁有辱我家聲,唔得。」 (老人家真聰明 )

媒人再話,細路仔唔識野,無人懷疑既。任翁理佢都有味,唔肯,咁媒人咪返去同白翁講衰左囉。MK雲唔知求親衰左,仲歡天喜地寫信畀條女話:

同學愚兄雲娥 寫信畀宜妹:

半年無見,好掛住你。 (仆街MK )(睽隔半年,相思兩地)
我本來係一隻無腳既雀仔,突然收到你封信。(何期雲間之鶴,忽堕瑶函)
咁就我返落地面埋單囉。(原上之鴒,載啣嘉命)
讀你封信真高興,好快就唔洗再打飛機了。 (焚芸盥誦,頓慰調飢)
結婚啲野,搞撚掂,媒人都搵埋。(來諭悉遵,冰人已遣)
你老豆知我咁靚仔,點會唔肯。(諒尊甫知我,必允好逑)
咁我就等結婚中出你,你就化定妝等我。(佇盼河橋鵲影,正當授采之期。緱嶺鸞聲,擬上催粧之什矣) <---兩句值得欣賞
之前學過既姿勢要重溫,再學過啲新招。(克敦舊好,再締新歡)
到時好似開演唱會咁,啪啪啪啪。(如鼓瑟琴,重叠香閨之䪨)
而你就好似豬西咁,係咁生仔。(宜其家室,應續化生之文)
我真係恭喜你呀,喱鋪就大家咁話啦。(諒必卿為我喜,我為卿賀)
你張單我就實埋既,而家講定畀你聽。(書報宜妹知)
哩篇完左後,下篇就係酒。

Jack 你一定要堅持落去,等我
多手去查已經知下文

哩篇算難。巴打文言相當唔錯

學你話 啲書信真係好難明 完全解唔到咁滯
多手去查已經知下文

雙縊廟
多手去查已經知下文

雙縊廟

咁個故包裝到好似mk呃蝦條咁
多手去查已經知下文

雙縊廟

咁個故包裝到好似mk呃蝦條咁

mk都可以有真愛既
live讀者數量統計:

真係追哂既,留個正/ 負皮

另外我想知,其實有無人睇我啲注釋?
live讀者數量統計:

我有睇,仆街唔比我再正皮
有得比我實日日正皮你架
live讀者數量統計:

有得比我實日日正皮你架

應該係正皮個comment
有睇到注釋
係正皮#660, sor講得唔好
live讀者數量統計:

有得比我實日日正皮你架

阿花 多謝你
live讀者數量統計:

唔睇注釋好多野會唔明
正喎
梗係有睇哂啦

以前D書信
連扑野用乜野招式都可以寫得好含蓄, 好靚
live讀者數量統計:

有睇注釋
今次呢幾篇我覺得好深, 睇完都get唔到7成
只能等解釋
梗係有睇哂啦

以前D書信
連扑野用乜野招式都可以寫得好含蓄, 好靚

唔係呀,原文完全無講過用狗仔式架,唔好誤會

「連鑣並軫」 = 並駕齊驅,嗰句正確意思係兩個人讀書差唔多叻,係我語譯曲解咋
推到28 頁出埋個結局,麻煩各位
要留名了
樓主
正呀喂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞