重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike
不如試下我揀篇文上黎,你地試下一人譯幾句 ?
文呢屌

〈唔好信北京〉

(A)人情狙詐,無過於京師。余嘗買羅小華墨十六鋌,漆匣黯敝,真舊物也。試之,乃摶泥而染以黑色,其上白霜,亦盦於濕地所生。

又丁卯鄉試,在小寓買燭,爇之不燃。乃泥質而冪以羊脂。

(B)又燈下有唱賣爐鴨者,從兄萬周買之。乃盡食其肉,而完其全骨,內傅以泥,外糊以紙,染為炙爆之色,塗以油,惟兩掌頭頸為真。

(C)又奴子趙平以二千錢買得皮靴,甚自喜。一日驟雨,著以出,徒跣而歸。蓋靿則烏油高麗紙揉作縐紋,底則糊黏敗絮緣之以布。其他作偽多類此,然猶小物也。

(D)有選人見對門少婦甚端麗,問之,乃其夫游幕,寄家於京師,與母同居。越數月,忽白紙糊門,全家號哭,則其夫訃音至矣。設位祭奠,誦經追薦,亦頗有弔者。既而漸鬻衣物,云乏食且議嫁。選人因贅其家。

又數月,突其夫生還,始知為誤傳凶問。夫怒甚,將訟官。母女哀吁,乃盡留其囊篋,驅選人出。越半載,選人在巡城御史處,見此婦對簿。則先歸者乃婦所歡,合謀挾取選人財,後其夫真歸而敗也。黎丘之技,不愈出愈奇乎?

(E)又西城有一宅,約四五十楹,月租二十餘金。有一人住半載餘,恒先期納租,因不過問。一日,忽閉門去,不告主人。主人往視,則縱橫瓦礫,無復寸椽,惟前後臨街屋僅在。蓋是宅前後有門,居者於後門設木肆,販鬻屋材,而陰拆宅內之梁柱門窗,間雜賣之。各居一巷,故人不能覺。累棟連甍,搬運無跡,尤神乎技矣。

(F)然是五六事,或以取賤值,或以取便易,因貪受餌,其咎亦不盡在人。錢文敏公曰:「與京師人作緣,斤斤自守,不入陷阱已幸矣。稍見便宜,必藏機械,神奸巨蠹,百怪千奇,豈有便宜到我輩。」誠哉是言也。

A-F 睇下有無人想試下譯 ? 譯得好會有獎品:成功感一份

出貓工具:http://dict.revised.moe.edu.tw/cgi-bin/cbdic/gsweb.cgi?ccd=YMlzqs&o=e0&sec=sec1&index=1

〈唔好信北京〉

(A)人情狙詐,無過於京師。余嘗買羅小華墨十六鋌,漆匣黯敝,真舊物也。試之,乃摶泥而染以黑色,其上白霜,亦盦於濕地所生。

(B)又燈下有唱賣爐鴨者,從兄萬周買之。乃盡食其肉,而完其全骨,內傅以泥,外糊以紙,染為炙爆之色,塗以油,惟兩掌頭頸為真。

(C)又奴子趙平以二千錢買得皮靴,甚自喜。一日驟雨,著以出,徒跣而歸。蓋靿則烏油高麗紙揉作縐紋,底則糊黏敗絮緣之以布。其他作偽多類此,然猶小物也。

(D)有選人見對門少婦甚端麗,問之,乃其夫游幕,寄家於京師,與母同居。越數月,忽白紙糊門,全家號哭,則其夫訃音至矣。設位祭奠,誦經追薦,亦頗有弔者。既而漸鬻衣物,云乏食且議嫁。選人因贅其家。

又數月,突其夫生還,始知為誤傳凶問。夫怒甚,將訟官。母女哀吁,乃盡留其囊篋,驅選人出。越半載,選人在巡城御史處,見此婦對簿。則先歸者乃婦所歡,合謀挾取選人財,後其夫真歸而敗也。黎丘之技,不愈出愈奇乎?

(E)又西城有一宅,約四五十楹,月租二十餘金。有一人住半載餘,恒先期納租,因不過問。一日,忽閉門去,不告主人。主人往視,則縱橫瓦礫,無復寸椽,惟前後臨街屋僅在。蓋是宅前後有門,居者於後門設木肆,販鬻屋材,而陰拆宅內之梁柱門窗,間雜賣之。各居一巷,故人不能覺。累棟連甍,搬運無跡,尤神乎技矣。

(F)然是五六事,或以取賤值,或以取便易,因貪受餌,其咎亦不盡在人。錢文敏公曰:「與京師人作緣,斤斤自守,不入陷阱已幸矣。稍見便宜,必藏機械,神奸巨蠹,百怪千奇,豈有便宜到我輩。」誠哉是言也。

出貓工具:http://dict.revised.moe.edu.tw/cgi-bin/cbdic/gsweb.cgi?ccd=YMlzqs&o=e0&sec=sec1&index=1

我試呢個
返工悶睇下先

〈唔好信北京〉

嗱,咪話我唔教精你班友。北京嘅人呢,就好撚古惑嘅。我就曾經買過十六塊「羅小華」牌嘅墨,咁裝墨個盒呢,睇落黑過阿嬌隻鮑魚,又爛過我條底褲。咁應該係真野啦,點知一磨,先發覺塊墨原來係用泥整岀嚟,然後再染黑佢。塊墨上面嘅白霜,原來係發咗霉。

又有一年,我去準備考鄉試。諗住買定蠟燭,等考完試就燒撚曬所有野佢啦。點知支蠟燭,就好似牛皮燈籠咁,點極都點唔著。後來發現支蠟燭原來又係用泥做嘅,泥上面再用羊脂嚟覆蓋住。
法比靚助攻

譯得好,有粗口,仲有阿嬌。正
法比靚助攻

譯得好,有粗口,仲有阿嬌。正

失禮晒

仲有盞燈下面賣掛爐鴨嗰條冚家拎,又係伏味濃郁㗎喎。我大佬萬周就瀨過佢野喇,佢買返嚟嗰隻鴨呢,原來係隻二手鴨嚟嘅。乜撚野叫二手鴨?原來嗰隻鴨嘅骨,就好似菠蘿炒飯個菠蘿一樣,係重用嘅。條冚家拎用泥塞滿咗隻鴨,再用紙嚟扮係隻鴨嘅皮。最後染到張紙好似燒鴨皮嘅顏色咁,掃埋層油上去,咁就似到十足十喇。成隻鴨呢,就只有兩隻鴨掌同個頭係真嘅。諗諗吓,條冚家拎又幾好手功喎!
真心求教,「從兄」即係乜野關係?

堂兄弟。

同老豆通常叫胞兄,好似係。
燈下有啲奇怪,唔知有咩借代意思,搵日認真查下

大家真係好,互動譯古文都有人彩我,實在超出想像

堂兄弟。

同老豆通常叫胞兄,好似係。

唔該
高質

話說我屋企個家丁,趙平都曾經中過伏。

有一次佢用咗二千蚊買咗對喺西域嚟嘅皮鞋,打算用嚟yo女啦。有一日落雨,佢照樣著住對皮鞋岀街啦。點知返嚟嗰陣,條粉腸竟然鞋都無著就返嚟。問佢做乜yo女yo到連鞋都無埋,佢先同我講對鞋原來又係黑心貨,個鞋筒係用烏油高麗紙,捽到好似皮嘅縐紋咁。而個鞋底就係用黑心棉,再包一層爛布咁樣整岀嚟。

基本上,北京城嘅造假呢,都係咁上下㗎喇。所以本地人根本就唔會當係乜野一回事。

話說我屋企個家丁,趙平都曾經中過伏。

有一次佢用咗二千蚊買咗對喺西域嚟嘅皮鞋,打算用嚟yo女啦。有一日落雨,佢照樣著住對皮鞋岀街啦。點知返嚟嗰陣,條粉腸竟然鞋都無著就返嚟。問佢做乜yo女yo到連鞋都無埋,佢先同我講對鞋原來又係黑心貨,個鞋筒係用烏油高麗紙,捽到好似皮嘅縐紋咁。而個鞋底就係用黑心棉,再包一層爛布咁樣整岀嚟。

基本上,北京城嘅造假呢,都係咁上下㗎喇。所以本地人根本就唔會當係乜野一回事。

其他作偽多類此,然猶小物也。
我又玩吓

宛平陳鶴齡,名永年,本富室,後稍落。其弟永泰,先亡。弟婦求析箸,不得已從之。弟婦又曰:「兄公男子能經理,我一孀婦,子女又幼,乞與產三分之二。」親族皆曰不可。鶴齡曰:「弟婦言是,當從之。」弟婦又以孤寡不能徵逋負,欲以貲財當二分,而己積年未償借券,並利息計算,當鶴齡之一分。亦曲從之。後借券皆索取無著,鶴齡遂大貧。此乾隆丙午事也。陳氏先無登科者,是年,鶴齡之子三立,竟舉於鄉。放榜之日,余同年李步玉居與相近,聞之喟然曰:「天道固終不負人。」

---閲微草堂筆記 第十九卷---

皇天不負苦心人

喺宛平城嗰度有一個人,姓陳名永年字鶴齡。本身係一個有錢仔嚟,後來好唔好彩家道中落。

陳鶴齡有一個細佬叫陳永泰,一早就死撚咗,而且留低埋老婆仔女。個弟婦就用未亡人嘅身份,要求分身家。陳鶴齡迫不得已,先至勉強應承個八婆。

「嗱大佬你係男人,應該可以好好運用你嗰一份家產。我就一個女人仔,又要帶住兩隻化骨龍,所以我要三分之二嘅家產。」聽到個弟婦開個咁嘅價,大姨媽三叔公四表嬸都話唔應該咁去分家產。但係陳鶴齡又好野呀,佢話:「你不如冚副家產要曬佢吖弟婦講得好啱,你點話點好啦。」

弟婦即刻打蛇隨棍上,又話自己唔適合岀街去收街數,所以想要曬屋企裏面嘅財物嚟當係佢嗰份。而剩底嗰三分之一,全部都係未收返嚟嘅街數,但陳鶴齡亦都應承咗佢弟婦 (仆你個街駛唔駛俾埋個蘿友你呀?)。後來街數全部收唔返,搞到陳鶴齡窮到褲穿窿。

呢件事係喺乾隆丙午年發生嘅,之前陳家無一個人係讀到書嘅。就喺嗰一年,陳鶴齡個仔竟然上到位,喺鄉試度考到舉人。喺放榜嗰日,同我同期高中嘅李步玉聽到呢件事,都話:「個天係唔會辜負好心人嘅」
叻仔呀法比 地球既未來就交畀你
叻仔呀法比 地球既未來就交畀你

如果唔介意我譯得柒,揀嘅文唔夠重口味嘅話。有時間我都可以post上嚟俾大家睇
兩個巴打都好叻仔
好奇古代hehe多,但有冇sheshe
古代記載女人真係好少。

唔係烈婦貞婦就係有特別才能。而哩啲女人,通常係附注喺個男人後面。

要古代男人寫篇文講兩個女人,仲要係sheshe, 其實我懷疑根本就無。
景城西偏,有數荒冢,將平矣。小時過之,老僕施祥指曰:「是即周某子孫,以一善延三世者也。」蓋前崇禎末,河南、山東大旱蝗,草根木皮皆盡,乃以人為糧,官吏弗能禁,婦女幼孩,反接鬻於市,謂之菜人,屠者買去,如刲羊豕。
周氏之祖,自東昌商販歸,至肆午餐,屠者曰:「肉盡,請少待。」俄見曳二女子入廚下,呼曰:『客待久,可先取一蹄來。』急出止之,聞長號一聲,則一女已生斷右臂,宛轉地上,一女戰慄無人色,見周,並哀呼,一求速死,一求救。周惻然心動,並出貲贖之,一無生理,急刺其心死,一攜歸,因無子,納為妾。竟生一男,右臂有紅絲,自腋下繞肩胛,宛然斷臂女也。後傳三世乃絕。皆言周本無子,此三世乃一善所延云。」

---閱微草堂筆記 卷二---

菜人

景城西邊嘅郊外地方,有幾個荒廢咗,就嚟平嘅墳頭。細個嗰陣,我試過同屋企個老僕人施祥行過。佢當時同我講,嗰幾個墳頭原來係屬於周生嘅子孫嘅。當年因爲周生做咗一件好事,先至令到佢有仔送終。

話說崇禎嗰陣,河南山東都發生旱災同蝗禍。當連草根樹皮都食曬嘅時候,就開始食人,官府都理唔到,女人同細路都會俾人綁起對手,當係一件貨咁放喺市集度賣。仲幫佢地改咗個朵叫「菜人」。屠夫買咗「菜人」之後,就會好似豬羊咁樣劏嚟食。

話說周生喺東昌做完生意返嚟,去到餐廳諗住食晏。但個屠夫就話無曬肉,要周生等一陣。隔咗一陣,個屠夫拖咗兩個女人入廚房,又喺度鳩叫:「個客等好耐嗽,上住隻腳俾佢𡃤住先!」周生想去阻止嗰陣就聽到有女人嘅鳩叫聲。

原來其中一個女人,右手臂已經俾個屠夫斬咗落嚟,喺地上面左碌右碌,另一個就嚇到青都面曬。兩個女人見到周生,一個想死一個想走。最後周生唔忍心,所以贖返佢地兩個。無手嗰個女人救唔到,只好一刀攞佢命。另一個就帶返屋企啪啪啪,日啪夜啪後就生咗個仔岀嚟喇。個仔岀世時隻右手臂有條紅色血絲,由腋下到肩胛,就好似嗰個斷臂女人咁樣。後來周生過咗三代先絕後。

好多街坊都話因爲周生本身係無仔送終嘅,就係因為佢做咗呢件好事,先可以斷後香燈。
我今日先睇到原來有呢個post
景城西偏,有數荒冢,將平矣。小時過之,老僕施祥指曰:「是即周某子孫,以一善延三世者也。」蓋前崇禎末,河南、山東大旱蝗,草根木皮皆盡,乃以人為糧,官吏弗能禁,婦女幼孩,反接鬻於市,謂之菜人,屠者買去,如刲羊豕。
周氏之祖,自東昌商販歸,至肆午餐,屠者曰:「肉盡,請少待。」俄見曳二女子入廚下,呼曰:『客待久,可先取一蹄來。』急出止之,聞長號一聲,則一女已生斷右臂,宛轉地上,一女戰慄無人色,見周,並哀呼,一求速死,一求救。周惻然心動,並出貲贖之,一無生理,急刺其心死,一攜歸,因無子,納為妾。竟生一男,右臂有紅絲,自腋下繞肩胛,宛然斷臂女也。後傳三世乃絕。皆言周本無子,此三世乃一善所延云。」

---閱微草堂筆記 卷二---

菜人

景城西邊嘅郊外地方,有幾個荒廢咗,就嚟平嘅墳頭。細個嗰陣,我試過同屋企個老僕人施祥行過。佢當時同我講,嗰幾個墳頭原來係屬於周生嘅子孫嘅。當年因爲周生做咗一件好事,先至令到佢有仔送終。

話說崇禎嗰陣,河南山東都發生旱災同蝗禍。當連草根樹皮都食曬嘅時候,就開始食人,官府都理唔到,女人同細路都會俾人綁起對手,當係一件貨咁放喺市集度賣。仲幫佢地改咗個朵叫「菜人」。屠夫買咗「菜人」之後,就會好似豬羊咁樣劏嚟食。

話說周生喺東昌做完生意返嚟,去到餐廳諗住食晏。但個屠夫就話無曬肉,要周生等一陣。隔咗一陣,個屠夫拖咗兩個女人入廚房,又喺度鳩叫:「個客等好耐嗽,上住隻腳俾佢𡃤住先!」周生想去阻止嗰陣就聽到有女人嘅鳩叫聲。

原來其中一個女人,右手臂已經俾個屠夫斬咗落嚟,喺地上面左碌右碌,另一個就嚇到青都面曬。兩個女人見到周生,一個想死一個想走。最後周生唔忍心,所以贖返佢地兩個。無手嗰個女人救唔到,只好一刀攞佢命。另一個就帶返屋企啪啪啪,日啪夜啪後就生咗個仔岀嚟喇。個仔岀世時隻右手臂有條紅色血絲,由腋下到肩胛,就好似嗰個斷臂女人咁樣。後來周生過咗三代先絕後。

好多街坊都話因爲周生本身係無仔送終嘅,就係因為佢做咗呢件好事,先可以斷後香燈。

菜人呢個都幾好睇喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞