重口味古人筆記

1001 回覆
1162 Like 13 Dislike

公曰:「惡!然乎!若使沐浴,寡人將使抱背。」

巴打可唔可以解詳細d li句,就咁睇以為佢驚俾人執番梘

討厭,原來係咁。那麼在我沐浴的時候,就讓他來給我刷背好了

個惡字,其實應該唔係厭惡既意思。

應該係用黎表示驚訝。「惡!然乎!」正統咁翻譯應該係「哦,原來係咁。」

參:
http://dict.revised.moe.edu.tw/cgi-bin/cbdic/gsweb.cgi?ccd=SF9NZI&o=e0&sec=sec1&op=v&view=1-3

感謝巴打
哩度有無人寄過包裹去美國?

屋企人寄過

屋企人寄過

有無得到付 ? 即係收嗰個畀郵費
無乜重口野喎

係你逼我既

〈龍蝦〉

相傳閩中龍蝦,大者重二十餘斤,須三尺餘,可作杖,海上人習見之,予在會城曾未一睹。後至漳,見極大者亦不過三斤而止。
頭目寔作龍形,見之敬畏,戒不敢食,後從張麡陽席間誤食之,味如蟹螯中肉,鮮美逾常,遂不能復禁矣。

--- 閩小紀 卷一(本書由飛機巴打贊助
無乜重口野喎

係你逼我既

〈龍蝦〉

相傳閩中龍蝦,大者重二十餘斤,須三尺餘,可作杖,海上人習見之,予在會城曾未一睹。後至漳,見極大者亦不過三斤而止。
頭目寔作龍形,見之敬畏,戒不敢食,後從張麡陽席間誤食之,味如蟹螯中肉,鮮美逾常,遂不能復禁矣。

--- 閩小紀 卷一(本書由飛機巴打贊助

相傳福建、浙江嗰邊既龍蝦,大既成二十幾斤,鬚三尺幾長,可以用黎做拐杖。班行船佬成日見呀,但係我住係會城就仲見過。後來我去漳州,見過極大既,都係三斤左右。

龍蝦龍蝦,龍唔似龍,蝦唔似蝦。龍形既蝦,正常人見到就驚,邊有可能夠膽食。

後來呀,我喺陸八狗個party 度唔小心食左,嘩屌,好似蟹鉗肉咁,好撚好食呀 ,之後我就晚晚都食龍蝦了
留名支持

相傳福建、浙江嗰邊既龍蝦,大既成二十幾斤,鬚三尺幾長,可以用黎做拐杖。班行船佬成日見呀,但係我住係會城就仲見過

打漏字, 自膠
最後嗰段唔係話個頭好似龍咁咩,另外其實敬畏一詞係敬大放畏定倒轉
最後嗰段唔係話個頭好似龍咁咩,另外其實敬畏一詞係敬大放畏定倒轉

好好,證明你有睇原文。

紅字唔明你問咩

好好,證明你有睇原文。

紅字唔明你問咩

敬大「於」畏
現代敬畏個畏嘅比例比較細,想知古啟釗時嘅呢個字係同現今日一樣解法,定係好似你咁講得個驚字

好好,證明你有睇原文。

紅字唔明你問咩

敬大「於」畏
現代敬畏個畏嘅比例比較細,想知古時嘅呢個字係同現今日一樣解法,定係好似你咁講得個驚字

屌佢老母個moon自己打啲字出嚟
姐係我會話係佢好似龍,啲人當佢神咁拜,所以無食
我哋諗我都要整個下部機,次次唔係打錯字就自己打啲奇怪字出嚟

屋企人寄過

唔似有,相反美國寄過黎就幫到你
不定期一推

屋企人寄過

問過屋企人上次寄包裹去美國都係自己畀
急唔急? 唔急我今晚問下嗰邊個親戚

屋企人寄過

問過屋企人上次寄包裹去美國都係自己畀
急唔急? 唔急我今晚問下嗰邊個親戚

唔洗唔洗,已解決,多謝你。

事緣有個美國人同我買好多書… 我極度懷疑佢係連登仔 (係你就揮個手喎)
strong post lm
hehe文釋得好搞笑

敬大「於」畏
現代敬畏個畏嘅比例比較細,想知古時嘅呢個字係同現今日一樣解法,定係好似你咁講得個驚字

除非我列哂古時啲「敬畏」例子出黎,否則喱條問題好難答。

我只會講,通常典籍用「敬畏」,都係敬畏天地/ 君王。至於敬多定畏多,我就唔敢答你啦。

樓主釋得好頂癮,留名追Post

巴打有無講腳ge文,聽聞以前好多腳膠,好想知佢地點描述

畀篇美腿文你

〈論腿爪第八〉

腿者,如屋之柱,如樹之根,亦爲最要。若腿爪不佳,仍諸䖏雖好,㮣爲平常,萬不能到十足之羙。

腿根以下肘粗大、不長、不短、不粗、不細,圓而周正,不露骨節,指甲不長,肘小鱗細,状如魚之細鱗敷骨者爲上。其色必鮮明爲上,如去皮之葱白,上有硃砂班粒者爲硃砂腿,爲第一種也。其次葱白腿,純白無斑光亮。又其次銀細腿,其色如銀母 [1] 之色。又有白腿、暗金腿、臘腿、色亮者爲金色,暗者爲臘,皆爲平常。最下者肘大鱗粗、鈍峰腿、三楞腿、毛腿、臘腿、帶油黄色、紅鱗雀斑、烏鱗黒斑者,此種皆不堪畜養。

爪者亦喜鱗細,圓而周正,不露骨節。中長一指卧而勾者,爲蝦爪。三指盡勾爲蟠香爪。皆爲下等。三指内有向上曲者,爲拱指。後指向前者,為抿登。抿登、拱指,無忌。

[1] 銀母:即係雲母。自己google 睇顏色。

---清 佚名《鷄譜》
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞