[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
有冇巴打用緊lsx連airplay用有時會有noise?
e.g. 椎名林檎首いとをかし 2:35 - 2:55純音樂個段(YouTube同apple music都有,後者會明顯啲)
用藍芽/經電腦aux in就冇事
部機lan線駁switch再駁router,用過2條lan線都係咁
我見reddit都有人講過呢個問題
https://www.reddit.com/r/KEF/comments/kzbrmv/help_with_popping_sounds_with_airplay_and_some/
(我試過用airplay播La Vernatelle - RIOPY同佢一樣都有啲popping sound)
https://www.reddit.com/r/KEF/comments/nks173/will_kef_fix_the_lsx_wifi_airplay_spotify_connect/
AV amp同streamer 都係用airplay?
如果係咁用返AV amp算喇,除非你用streamer 播native tidal/ kkbox/ qobuz
之前用TEAC ai-301da,speaker用Q150,我都係拉電腦同PS
效果以細房仔黎講算ok,不過KEF uni-q driver係會集中啲,聲比較緊密,低音夠動態都唔錯,平價選擇之一,我都係KEF and dali之中選擇

不過剛轉左玩active speaker,我都賣緊部teac
我用KKBOX 聽歌多 發現airplay 落av amp 時首歌好似會downgrade 左咁,本身係Hi-Res 變左無顯示
多謝巴打
用tidal player會好聲好多
DBX 234XL
線路問題, 較大細聲係衰減, 用電視去做衰減同你用HIFI去做衰減你話邊個會好聲D?
經airplay唔會出到hires

KKbox native應該得blueOS (bluesound, NAD), Auralic, playfi (audiolab)

不過唔肯定blueOS playfi support hires未

用Auralic 入AV amp 又好似唔多合理
係咪所以apps 經airplay 出都唔會出到hi Res ?
岩岩check 完見到Auralic 啲product 萬萬聲

大家用咩方法聽高音質既歌多架
用iPad iphone駁usb dac/ ddc會直接啲,apple music都係要咁先聽到hires, 經airplay最多都係lossless

streamer內置通常都係tidal qobuz
想問下有無人有用過klipsch connect去較the fives EQ?...我較完唔覺有效果

師兄玩緊邊部active speaker
之前去聯興試都覺得q150嘅低音唔錯,一浸浸咁。
但dali高音同人聲就突出少少。
但我最想要嘅係音場同個層次感,兩隻都唔係好聽得出個分別。反而上英京試Gold5又覺得個定位同音場幾好,但太嘈又聽唔出低音同人聲好唔好,所以心大心細
而家仲要見到polk個r系列係咩旗艦下放,好似好勁,搞到又多個option
買部二手aries mini 咪得,同bluesound 二手差唔多價
如果純粹想買兩隻喇叭駁落個amp到唱K用,但又唔想買專係KTV果隻咁大舊既speaker,有冇咩書架喇叭可以推薦下 我見有人用jbl control x黎做唱k喇叭,但效果係咪都ok?
其實咩speaker都得
轉咗玩Neumann KH80
如果要層次感就可能唔啱用q150,呢對啱玩大鳴大放炸下機多啲,Dali 就斯文啲

要層次感可能要比多少少先滿足到
係喎唔記得以前出平機
咁可以睇埋Aries 一代二手
係聽多咗弱音同空間定位同好咗

同埋D 低音好似仲突出咗
而家部KTV機同部咪機駁緊去Samsung果d藍光播放機用緊佢跟機果d喇叭,不過聲麻麻地
巴打們 有冇入門版xlr 線推介
啱啱買左對tannoy gold 7
dac 用緊teac ud505
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞