[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
想問下邊度有得買?
sommer深水埗雅歌
Gotham就labkable
睇啲出名youtuber 同hifi圈都係自己國家玩番自己國家出啲牌子好似好少搵到其他國家既嚟玩

香港玩hifi都幾正咩都有
有冇巴打指點迷津
想買對喇叭擺係房,求屌醒
https://lih.kg/2970735
budget?
你用膽機可以夾LS3/5A, ProAc Tablette 10, Harbeth P3ESR
As1200係咪AV amp黎嫁
最衰scm7冇active
190 同 390差別仲大
關30歲咩事
係, ssd因為冇左機械轉動, 我自已應覺提升背景樂器細節 .

不過呢d睇口味。
不過hiendy教人拆機,轉disk有d伏伏地
Hiendy 條友拆到幾個扣爛晒
唔好學佢用暴力拆

睇嚟巴打用啱方法開蓋
開螺絲後, 2隻手指公按蓋頂向前推, 就開到。

冇copy機,
不過試左aomei , 同 再生龍。 aomeui係win下copy唔到。
要整開機usb入再生龍, 先copy到
我用 linux OS live CD, GParted 續個 partition 去 copy

Soundgenic 間個 partition 好賤,有 5 個 partition ,中間會跳咗一個 partition No. ,冇記錯 1,2,3,4,6,要跟足佢個 partition no. 去 copy ,我係蝕咗 1MB 為咗塞個 partition no. 5
未用過linux呀, 好在台仔上網有教HDD copy to 小 ssd linux ,
因為發現wd 2t, 同ssd 2t有容量少少差別。
齋睇spec推ATC 應該抆,但耳聽為實
我之前都換左evo 4.4
但只係用緊yamaha rn803推
我心大心細左好耐 如果一萬budget左右都想upgrade做as1200
唔知分別大唔大

audiolab 8300有出mono block
如果影音分家av amp經rca preout比佢
另外有部teac 503 dac 可以經XLR比佢聽2ch
效果又唔知會點
我都有諗過用雙8300 mono block, 但佢xlr同rca switch係後面粒掣仔…唔通聽歌先過去踎低伸手去後面㩒掣咩
所以如果咁駁最終都係要加個前級,又係錢錢…
btw, as1200 好似冇xlr input

而家我暫時諗法係買as1200再加部2手lumin d4 / cambrudge cxn 做streamer
而家用緊marantz 8012 avm內置個streamer聽歌成件事好平面,所以先想加int. amp
香港土地問題咪仲難解決
8300mb spec岩我需要 但未試過
review又少 一係同類產品完全另一個價
而且出左幾年
但真心想影音分家得黎 又一齊upgrade到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞