[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
而家用緊邊對active,想向邊方面升級?
我用緊LSX,因為唔夠BASS,所以走去入左隻subwooder,而家有BASS但有啲位好似好唔夾, 同埋我諗住玩埋MQA所以想升級~~Thanks 師兄
分開玩啲野仲難夾喎

你諗下自己係想試呢樣試果樣定係想簡簡單單聽音樂先

你既budget夠買kef wireless 2 加隻kc62,都係10k喇叭既質素,仲多隻夾到既sub。
我試聽過~~佢用LS50META, 啲聲好乾好薄,第一印象好差
請問下巴打rme adi-2 dac夠唔夠推passive speaker e.g. ls50meta?
未用過combo 推passive驚唔夠力
但一部又慳好多位
sorry我唔係好識
可能講錯左

其實我係想搵部all-in-one去推ls 50meta
我見rme adi-2 dac都有amp
筆直大約15k內唔洗streaming 功能
evo150好正但太貴
喇叭其實我有諗過ATC SCM7,但對野好大食,我20k amp應該餵佢唔飽
我想試多啲野又靈活啲,同埋唔想用sub仔
LS50Meta其實難推,可以去試下Cambridge CXA81

利申:未試過
係香港用緊ifi zen DAC + HD6xx
係英國打算買套書架玩下, budget 唔多
望過Quad S2 + rega brio
主要聽歌和睇靜態的電影
Source會入rega planar 3 玩黑膠
電腦駁返ifi dac用住先

有無差不多價位的選擇可以比較下?
YouTube有幾段片都有講
20k要搵二手krell, hegel, atoll
NAD C700 一半價錢
Hegel 應該要390先夠做~~
咁咪即係同普通amp一樣

大力出奇蹟,仲有class ab ,睇落無得輸。

我見外國有人用黎推LS50

Amp貴過喇叭
Amp 同source 貴過喇叭其實無乜所謂
玩盡對喇叭仲爽
買左Jamo s801
有冇可以加?
加多隻sub仔, 組2.1 想點dup心口都得。
點解係amp貴過喇叭
ls50 不嬲都話要用貴過佢嘅amp 推
bluesound powernode ok嗎?
如果你駁唔駛streaming以外既訊源
又唔駛LCD display, 其實都OK架
不過都係耳聽為實
我訊源無電腦
所以上面講streaming 有無都無所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞