[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
我插電腦 有冇藍牙都冇所謂
樓上巴打介紹Q Acoustics M20 HD
呢個牌子嘅平價Hi-fi 喇叭幾好口碑
請教下 小弟用緊teac ud505
佢個line output 有xlr hot2 同 hot3
連落隻active speaker 度 hot2同3有冇分別架
係咪應該3先啱
hi巴打JL,我無試Elac 503啦。老婆唔鍾意佢個樣,佢話Piega 靚仔啲
btw 有冇試其他如 Magico A1/A3?
其實想搵三路書架,選擇唔多,所以A1/A3都無試啦!BTW Piega都係無試,睇過幾編review就訂,算搏
巴打都算Piega 忠粉
加隻iFi Zen Blue 咪有藍牙,以藍牙接收器嚟講佢嘅音質差唔多係最好
再加上Piega 香港代理唔活躍,想知邊度有demo 試都難
唔該巴打
放二手唔會蝕先, B&W 玩過唔再玩了。
ATC 著量聽過下對20 active, 唔知係唔係因為監聽喇叭比較悶?
而家JPY咁平,有無方法可以網購passive 喇叭過黎香港
即是用埋BNS轉運過黎咁?
因為本身要俾10巴仙稅加埋轉運費
以為可以直寄黎可以平D (減10巴仙)
樂天多數音響店都無直運,要代運
好,搵日去試下
我覺得lower end / sound stage 唔多夠。
scm50 個frequency response 可以去得更低,應該好啲
最近想搬返hifi入房 之前一直係獨立插頭 無玩過電既野
如果搬上房用普通安全拖板 同router modem 一齊插對聲影響會唔會好嚴重?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞