[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
應該就唔可以, A5X 既 rca output 係俾stereolink 用.
咁如果
nt503=>xlr=>SUB=>rca=>A5X

nt503=>rca=>SUB=>xlr=>A5X

邊個會好啲, 定係冇分別?
你個咩sub有xlr in /out做乜唔用晒 xlr
乖巴你又放毒了

用得diamond 可以用埋12.2 見好多人都大推
決定左budget先,唔係好快推到去6位數
因為兩個都用XLR 會有高頻好尖既we we 聲 呢度既巴打提議我試吓其中一段用RCA睇吓仲有冇問題
尖聲, 試下換唔同材質既線材, 話唔定有驚喜
我想請教你另一個問題,
我見宜家我電腦底版音訊都有幾多唔同output

最簡單既3.5
又有rca
又有一條好似光纖咁既野
同埋USB

之前有睇過一個巴打話係唔係用USB做輸出反而係最好?
我見如果TANNOY REVEAL 大約
4K一對喇叭, 1K一個藍牙/wifi 擴音既物體用住先

如果wharfedale diamond 12.0 就5k 一對speaker
再加一埋野應該會變左6位數字

q accoustics 遲d再試埋睇下咩料
原來係叫S/PDIF
試咗兩條, 搞唔掂
我諗我同你個情況一樣 經過巴打講完

我就會簡gold5 + ifi zen one signature dac + XRL 線 咁樣就連到電腦 又有得用Bluetooth (但聲會差小小)
之前請教完各位巴打, 最後應該決定NAD C700 + Diamond 12.1 上路
真係睇你想唔想要升級空間
如果naim啱聲,又鍾意個app:
1. uniti nova
2. 加250DR
3. 等新streaming preamp換咗部nova
3k 喇叭配13k既all in one,又係聽左啲遲啲可以升級既理論?

入門喇叭配Yamaha R-N803或者WXA-50算數啦
多謝巴打意見, 之前都有提過少少
就係新蝸居入伙, 所以就想砌套入門音響系統
Budget得20k (spk +amp+ turntable)
NADC700 好似可以一機應付哂電視, 黑膠唱盤, CD機等輸入
所以就咁樣配搭
琴日去咗旺角試聽Polk r600,個bass好強好震撼,開大聲啲會有少少開咗subwoofer 嘅feel,初初聽人聲好似都算出
但同場聽埋focal 826,就發覺826 個人聲、高音出好多,清晰好多,bass叫做可以
再落幾層試埋wharfedale evo4.4,就覺得高音好似冇826咁清晰,但明明上次聽係高音唔錯好滿意,有冇巴打都聽過呢幾款,可以分享吓聽感?係826 真係清啲,定係純粹我隔咗段時間(聽完826去咗食飯先再聽evo4.4)再聽,感覺模糊咗
傳統都是話
polk 是美國音,大開大合,home theater 用好爆
focal 法國野一向中高音出色,低音唔是佢專門
wharfedale 就英國聲,樣樣都四平八穏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞