[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
你試果時睇下可唔可以試番同一首歌, 最好聽開既, 容易比較到分別
最近買左個電子分音, 再玩BI-AMP, 好聲左勁多, 個結象又清左, 不過就好煩多勁多線
Iloud mm 起邊度試
唔夠底音, 清水聲。
個間用平板出mp3 , 落喇叭。
可以叫佢開BT 連自己電話試下
除左果間唔知仲有邊間有 a80 試...
定係ching 知邊度有得試
黃金上層,最尾有間,都有E記喇叭賣, 不過會轉款, 唔知咩機播(唔會比你睇到平板mp3 先啦)
旺電一樓有間都齊E牌喇叭
thanks ching , 去睇下先, 我都諗緊買 a80 定 egg duo , 定等埋下期消費卷上lsx 好
唔該巴打
個人對E記喇叭,麻麻地, 太多打手,youtube 似吹水多。
現場聽,個sales又倒米,鳩播鳩答

個人建議你買台好少少all in one dac 作調聲, 配對淨喇叭,會好聲好多,喇叭越少野,越少幹擾。
jbl/ gold/ yamaha /adam一堆鑑聽喇叭
我地下用緊成套kef都唔推介egg duo
鍾意個樣另計
想平就a80
捨得嘅就lsx
all in one dac 有冇入門推介
你最少要咩, 多功能就貴d.
諗緊passive dali oberon1/kef q150/polk r100 配個平平地嗰class D amp定係買個Tannoy Gold 5。
放電腦枱,有冇師兄試過或者用過依幾隻可以分享下
問下各位大佬
本身用緊EDIFIER S880DB 想用下 5000消費卷 BUDGET
All in speaker (Audioengine A5+) 還是
Speaker +Dac (EDIFIER A100 + TOPPING DAC D50)好?
想問下
自己玩av amp 用wharfedale d320 同d300c 有sub 仔用svs
諗緊升級換左對L 同R d320
睇中左evo 4.2 同 focal chora 806

evo 4.2 就夾我而家套野但貴少少
chora 806而家平左平過evo 4.2 成千四蚊 又好似好靚高音

低音我主要用svs 出

想問下大家意見,謝謝

以前無研究喇叭,係黃金經過都覺得啲聲唔掂,個低音好難聽
你舊個對喇叭打算點處理
我又係用緊相同款 但如果換又唔知擺去邊
平時都係睇netflix/youtube多

屋企set up 5.1

對surround成日都好似無乜聲咁 唔知關唔關個amp唔夠力事

假如真係amp唔夠力,假如由5.1轉番3.1,唔知會唔會好聲啲?

amp用緊Onkyo NR555
喇叭用緊b&w dm603/dm601/htm61
minidsp?
應該係amp唔夠力,B&W 喇叭要靚聲都唔易推, 有D頭大身細喇叭貴過amp咁多, 不過片源都好影響,你可以拿套Blu-ray marvel 碟試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞