[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
所以mola mola 香港冇人賣
加上香港啲潛在客戶唔會like佢個名

外國啲review咁勁,似乎搭對Wilson tunetot 係簡潔退燒之選
其實真係唔知呢啲細書架定位。
又要整個喇叭架,佔用空間又同座地一樣,但音場又唔及座地。價錢同同廠座地唔差太遠.
對amp既要求又同座地差不多。
呢兩日去左幾度試amp
A鋪:舒適試音室,試得好舒服,sales會有講野建議下歌咁,但唔會係聽聽下歌搔擾你

B鋪:試音環境非常差,後面一班講野,係正正疏化後面,個sales仲要係你聽緊歌中途走埋來hard sell,體驗極差
原裝腳係唔係典型釘腳同釘座?

我而家用緊釘腳+雲石,但係個個網上面(forum, YouTube review ,etc)話用左isoacoustic好似識飛咁,唔知係真定係sunk cost fallacy 畀咗錢就用(就好似我買左濾波拖板隔離牛咁, 既然買咗就用)
所以我極少入過去,若果香港再有音響展就好了
原裝腳同墊呀

其實睇你追求咩 講音效真係贏晒原裝釘架
佢又真係無乜音色加落去所以唔錯架
純粹係我覺得原裝釘啲聲舒服啲
空間除咗指有冇位擺,仲有房間食唔食到啲能量,room mode可以好煩

同埋細喇叭容易keep幾對玩,二手買賣又方便啲

同一系列喇叭好多時越細越難推,只係近距離聽唔駛開咁大聲而已

燒癈卷補貼下 HDD換SSD
唔太鍾意行旺角嗰棟hifi舖
代理自己showroom就ok
其實B鋪就係某牌子嘅代理
390同590個分別都應該幾明顯至少30歲前應該聽得出
我諗緊elac 509夾boulder btw有冇人知boulder 1110+1160做緊幾錢
我覺得會 利申用緊590加7仔
電腦出聲 btw我反而覺得optical啲聲靚過usb好似冇咁多雜質咁
想問各位如果係美馬買喇叭或者器材,係咪就咁搵個轉插插住就得?對會拎去改插頭
好似估到係邊間

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞