[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
去英國未來店買
想問下各位大佬
小弟我想買喇叭放廳可以聽下歌之餘又可以睇下netflix同disney+
budget預1.5k±100
有冇好推薦?
YES
2部都石機
高音遲D可能轉TUBE /PURE A
買SOUND BAR 啦
其實我係隔離問過
然後因為我都係主聽歌副睇電影
兼且感覺sound bar冇喇叭咁靚聲
所以先喺度問
二手 active speaker .
其實二手fb market , r33 都好多平喇叭+ amp. 你自已見到有乜post 出嚟再Google 下.
你又要新,又唔要sound bar 未去腦場求其執一套 2.1
soundbar /sony/三星/yamaha 將價就貨
想請教下
而家電腦用緊pm0.3 3.5直出(電腦3.5去右邊,右邊去左邊)
最近左邊無聲,自己試番之後發現直出左邊係有聲嘅,但超細聲(應該因為一條3.5唔夠power俾佢?)
右邊獨立用都係有聲嘅,我懷疑係右邊output過左邊個到出左事
呢個情況仲有無得救?拎去整係咪仲貴過買新嘅?或者會唔會可以加amp/dac,變對喇叭做被動式咁用?
廠線定diy先?
二手收可以二手走(只要是真線)
不過33好少有極低價廠線
如果有煲audio science review forum ,好多線才( and 補品)都係 immeasurable snake oil 。
只要係full copper ,low impedance 就不錯了。
3.5 同rca 差唔多原理
1. 睇下用其實機output有無問題
2. active speaker變被動式,what?
最新有篇話aq 電線是snake oil

hdmi 同 rca 線就唔知asr 有無研究
其他機做output?
我試過換啲3.5線,但都仲係一樣

2.個到我係想知可唔可行,因為都幾中意對pm0.3,如果加野可以用番我都唔想買新喇叭
如果部機係真平衡,xlr 先會好聲
1. 自己troubleshooting,可能係outpuy/source 問題,可能係internal amp 問題。

2. 有話唔得,不過你有冇聽過其他牌子?
near field有Kef lsf ,
又有Proac, ATC .

anyway 如果你想佢變做 passive , 你要
a. 拆咗裡面份amp 出嚟
b.佢應該有crossover (唔想信佢行biamp),,係taobao 買binding Post + 後板 封咗後面喇叭, 裏面貼啲海綿
C. 另一隻都要加binding Post.

不過搞咁多嘢,買嗰隻好過啦,你想學野另計。

若果你個隻係ATC PASSIVE speaker 想變active 可以諗下嘅
d watt 數淨係標左某個impedance level 個watt 數
但聲音係唔同嘅frequency response 所需嘅current 係有變化
好嘅amp 就係對於唔同frequency 底下都能夠出足力 令到你聽嘅聲唔會有某一段fr出得唔好
所以watt數只係基本參考 太大力同唔夠力都係問題
音響不嬲都唔係數字遊戲咁簡單

利申: 好似係咁 有錯請指教
tube amp 係class A,所以個幾10w 係足秤.
AV amp 係最冇力既class D,

自己Google class a ab 同D 既分別。

然後, 整體上當然越大越好啦, 越大越容易駕駛個喇叭。

你要想像出音頻率有高中低, 如果你部機本身弱, 最常見係淨係聽到中音/高音,但唔夠bass 。

普遍情況有
1. 你個source 廢, 要有部夠力既DAC 夠gain feed 去你個amp
2. 你部amp 唔多夠力
3. 你個喇叭支援嘅頻率唔夠寛, 一般而言spec 會寫佢support 既frequency response . 若果你買咗對80hz-20khz, 80 當然會唔夠bass , 係個廠方設計個喇叭嘅時候已經決定咗。
亦都係咁好多ATC 書架喇叭都係中音王( floor standing speaker 唔計),但就唔夠低音。

4. 儀器/喇叭老化都有影響,amp 唔好買太中古, a.易壞,b.冇得整, 你面太多嘢老化 C. 佢哋嗰個年代啲聲音 未必咁高清, 聲音比較暖.
有無師兄用Crown 既amp去推2聲道?效果如何?

見到火數又大,電流都唔細,damping factor都過百,好奇想知同啲郁啲過萬既amp有乜唔同
小弟想賣左對ACTIVE拆返開Stearmer + integrated + passive 咁玩, 平時聽ROCK / METAL / EDM多~~ 如果玩書架仔,有冇邊對喇叭會DUP心口啲呢?? (喇叭 budget 10K)
暫時諗緊呢啲AMP (Budget 20K), 希望大大比下意見
1) Cambridge CXA81 / 80
2) Soulnote A1
3) NAD C399
喇叭10k amp 20k?
仲未計streamer同Dac ,加少少買到ATC啲active了
我玩緊active , 想拆返開黎玩
收到,唔該師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞