[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
冇avm幫手, 你駁幾多個喇叭,只你同時出2聲道x喇叭。 冇環繞效果。
Q50A 係俾 AVR 用, 被動式黎
moodeaudio可以玩Spotify connect?
係呀,音質真心唔差.
依家啲支那廠係咁,做起咗就會貴勁多
買舊AV PRE-AMP先得
買咗hifi拖板同部Amp 嘅電源線,屋企人聽到分別

套機配置:
Amp - Cyrus One HD
CD機 - Cyrus cdi
Turntable - Rega P3
Speaker: Tannoy autograph mini
Streamer: Node
Powerbar & cord: Supra
前級有冇得較gain 一個唔小心傷到對喇叭就慘
拖板洗左幾錢
呢到有無師兄用pi 連tidal
比較過插pi同插laptop
pi用picoreplayer對比直插laptop啲聲好似痴埋一舊又唔清晰 重點係本身插laptop已經唔係特別好 關唔關電源/setting事
用乜output去DAC? 定你直出?
我試過USB out去dac 都係麻麻地

最好tb 買個DAC hat ,有i2s output ,再駁去DAC 解碼。
我都係usb去dac
買hat/改output之後你有改善?
i2s output ,好大改善

for more info about usb, i2s, etc
https://youtu.be/Jvu_doQfAI0
kinki而家都要兩萬幾
新手初燒想問下
AV展啲機會唔會真係賣得平啲?
而家心郁郁想upgrade
唔知等唔等到8月好
有冇巴打分享下
做下research先 thanks ching
咁清你用緊咩電源?settings先?

有無跟住呢度set?
https://soundcheck-audio.blogspot.com/p/the-engine.html?m=1

另外你部解碼係乜?有無i2s輸入?無既話你買個hat黎做乜?

搞掂軟件先到硬件啦,買買埋埋倒不如一部ifi zen stream算數
high low gain啫
唔係叫你搞eq
AV 展好少賣機,通常賣都係賣配件嘢多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞