[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
咁點解好似呢張圖既駁Front,左右喇叭都各有兩個,因為係兩聲道?
因為係蕉插?
張圖無蕉插喎
唔太明巴打問乜
貼漏咗張圖

張圖係av擴音機, 用 喇叭線 接被動喇叭。
你再上圖係主動喇叭, 所以只有rca in
係,所以想問,係唔係因為主動式就一定係mono x 2? 被動就 stereo x 2?
另外,stereo RCA 線係唔係可以用喺mono RCA既喇叭?唔插其中一邊都OK?因為想買線,索性買stereo,第時係換stereo 都用得返。
被動式有時會做分音
高低音分開駁
你買左喇叭未先?

主動式睇邊款, 一搬鑑聽式/貴喇叭會分開。左右 2隻獨立喇叭, 咁你面需要dac 用rca /xlr線 左右 各接一條落喇叭。

普通電腦喇叭, 左右其實已經有條線連接一齊, 只面將rca紅白接在 其中的主喇叭上。

被動喇叭一定要配擴音機,又分2聲道2 喇叭, av擴音機 7+ 喇叭。每個喇叭基本要一組喇叭線接入 供電/信號。
是咁的,我有一套幾年前買既amp同被動式喇叭,用蕉插,呢幾年已經好少用。
近幾年就用多咗DAC + 主動式 駁電腦用,買喇叭時有bundle ,主動式+sub 仔。因為我都會睇戲打機,就買埋隻十仔。駁法係 DAC 用XLR 出SUB 仔,再由SUB仔 XLR出隻喇叭。不過好快就有問題,每次用咗一段時間就會有底燥同好尖既高頻聲,有啲巴打建議我試吓DAC直駁喇叭,同埋試DAC用 RCA 出SUB仔再XLR出喇叭,果然真係冇咗啲聲。所以而家想買啲好少少既RCA線,咁我先醒起,駁speaker啲RCA線唔係紅白既stereo,而係得一個頭既mono。
你對喇叭咩model呀
Adam A3X
緊係dac xlr出adam平衡一定好過rca
dac再搵條rac 落sub
唔好串埋

上圖,上圖個組。當你dac/前級只有rca時, 比你用rca串埋用。 除非你組多聲道, 唔係唔建議用。
香港依個所謂代理好似係問支那大代理拆貨
我都搞唔清楚
官方話香港是九龍果邊,但九龍完全無出聲
但柒陸網最active 果個是元朗區
但官網又無info

不過點講都好,香港代理都是正福街,買個最低階sb1000 pro 食咁多水,如果sb2000 sb3000差價仲大
但係dac 只可以XLR / RCA 是但一樣,唔可以同時出.
想請教下
而家套system 用緊Naim atom 推805 d3
想upgrade 都係想要all in one amp budget 40000到
因為主要聽Apple music 加tidal
唔想要Hegel 390
之前用過,佢既airplay 有時delay得好勁
想問下有無野取代到?
另外如果我買套e480
想加個steamer 有無好推介? 如果咁玩 budget都係5皮(可以買2手)
Mad M33?

或者任何一部鐘意既amp加部ifi zen stream
naim supernait3 + auralic g1
二手diablo 120 + 二手aurender a100
aurender a100有無airplay?
我驚Naim唔夠力
而家upgrade係為左好力d
有聽過Nad m33 唔係好岩
Musical fidelity M8Xi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞