[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
最近買左對proac 150,二手,點知一邊高音壞撚咗,
喺淘寶買過一對 啱啱size ( 搵咗好耐)既T+A 高音單元, 佢比起B&W 重兩倍,proac 本身個單元重一倍, 好充料嘅磁石,

個高音比原裝嘅好好多,升左幾級咁, 比起之前對B&W好 太多了。
加埋 我之前已經有嘅外置鋁帶高音補下16k 以上既range ( 佢有得揀大細聲同埋 8k, 12k 16k)
btw proac 真係好足料, 佢比起我之前對 B&W 窄少少高少少, dimensions 應該係B&W大啲, 不過佢重到仆街,搬到我死下死下,B&W 嗰隻反而輕身好多
你地會唔會喺房都用passive
我有lsx 同ls50 meta 試過meta轉入房用但書枱加埋部amp無哂位
加上書房multi device 用passive好麻煩買之前要諗好哂啲線點駁
想升級lsx 但又唔知揀咩好
想問LSX 同ls50 meta 音質上有乜分別, 都係用差唔多技術?

我之前係廳用都係 書架喇叭 + stand. 不過用咗坐地返唔到轉頭,個bass 係 書架喇叭畀唔到 ( 大/巨型書架喇叭唔計, 佢哋用呢既位仲多過坐低喇叭)

我都research 左好耐。
用過Kef , b&w , 想試下其他 proac pmc ATC, spendor, etc.
綜合我睇咗n咁多篇

想要靚中音 ATC, 不過佢書架喇叭唔夠bass ( frequency response 60-70 range) 要去到scm 40 50 100 ,啲bass 先開始出, 不過貴到飛起, 又大到飛起,我部250w class ab 又唔夠力推, 應該要買 pre+ power amp or mono.

PMC, 佢嘅價位座地2 路( 一高一中低) 二手都要萬半, 三個單元接近兩萬 or above.
佢嘅前置baffle port 裏面有個tunnel guide 住啲低音出嚟, 不過真係比較貴。

Proac, 上網比較過佢啲 bass 都幾出,不過都係要買三單元先夠bass ( 一高,兩中低 , 可以買咗兩面嘅二手喇叭)

我老婆音響白痴都覺得呢對新二手喇叭音質靚咗。

仲有sonus fabre, 不過二手冇預arm, 有都outbud.
lsx 同meta比
我個人感覺係無得比, 喺meta面前佢叫做一個識出聲既喇叭
但音場解析嗰啲完全無得比
睇盒圖,
IEC in x1
美式out x6
2腳out x1

自已插返隻3腳,落牆身。
聽感行先既話分分鐘啲幾W既膽機最好聽
請教有無離牆不用太遠的喇叭推介around 25cm? 日字直廳約200呎, 聆聽空間實約100呎…Amp用Hegel H190..

1. Harbeth P3esr XD - 人聲好正, 但是否只可中音量聆聽

2. Harbeth C7 - 我聆聽空間是否不適合…因很怕駐波令中音蒙同boomy.

3. Audiovector R1 signature - 我見佢標榜可近牆用10-25cm, 同soundstage好正…有無師兄用緊呢個brand可分享下?

4. Elac BS 403 vela

5. 有無其他推介? thanks.
又等我再推PMC
前氣孔唔怕boom
仲有個牌子Neat Acoustics
見佢同後牆要求30cm
你用緊PMC邊個model呀? 人聲ok嗎? 我都係聽廣東新舊歌為主……..thanks..
P3ESR 用家,密封箱可以睇埋3/5A?

除咗Neat, 其他標榜近牆仲有Totem 但香港冇咗代理
同埋想請教下harbeth用家, 係咪只係聽慢歌小品正, 聽新快歌又得唔得? e.g. Mirror那些….thanks..
Thanks for the info…等我去試聽下先…
我聽jpop 都ok, rock就唔夠刺激,睇電視人聲好正

喺你個list 同elac audiovector(氣動高音?)應該唔同取向

利申有加sub
膽機感覺頗麻煩,同埋(我覺得) 聲音通常偏暖唔夠低音, 除非肯花錢(50k+)及要夾喇叭. 低靈敏度嘅唔使諗。
而且啲膽係消耗品, 又熱, 佢擺位唔同SS amp 咁方便。
貼牆最好唔好買passive
今日聽macross 40th , may'n 同 junna把聲好突出。
比平時人聲出左, 但又未到嘩一聲。

結論,改善係有, 但唔係太大, 有錢多,可以當補品玩下。
本身用緊咩?
德國Brennenstuhl

不過,仲有條 拖板電源線,可以換下。
ATC 喇叭冇bass/baffle port, 放邊度都唔太大限制。
(玩得ATC 應該喺個荷包,佢對amp 都幾大要求)。
Iloud mm 定 eve sc203 好

電腦枱用
egg duo 見誠哥賣緊27xx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞