[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
https://youtu.be/iQUX_RGieTs

我推薦raspberry pi+ dac hat > R2R Dac
raspberry pi+ dac hat 可以駁電腦?
仲有SME->Holbo 都好有趣
唔該你巴打, 咁我睇下有usb 既streamer

nad c700個高度差不多係最大 橫就無乜所謂唔係太誇張就ok
想玩passive+ampdac既原因係因為我有兩部主機同埋本身有1set headphone amp dac, 想直接買部好啲既amp dac駁哂啲野就可以得閒換下speaker 同headphone咁
用pi 個原因,因為電腦多noise 用pi 做player 。
你又駁返電腦未又過翻啲noise 去player?
有無教學可以點玩jumper?
或者taobao link?
215 8ohm AB class 好很貴
我鐘意佢6.5寸500W有速度,bass 唔散,太貴貴隻sub仔又覺得好唔值
Blade 真心屈機地靚
佢果隻kinki 二手一萬有找
Kef都係爽快類架喎,可唔可以講下邊啲位覺得唔夾?
有時聽edm啲位突然有一下凹咗落去,唔識點形容,個一下會攪到個人想避開個首歌,但唔係首首都係咁
咩牌子呀?
kinki studio
巴打已經有headphone dac amp, 有冇諗過加部後級推喇叭?買部用purifi amp module,唔貴又好力,強如NAD M33都係用佢,好似呢部:

https://vtvamplifier.com/product/vtv-amplifier-purifi-eigentakt-stereo-amplifier-based-on-eval-1/
真係全南瓜preamp去到mono power amp.
要有錢到邊個境界先可以玩到咁
誠意推薦, 就咁用可能會有啲clean/dry.
但係換曬裏面五粒opamp ( 1 dual 4single ) 音域即刻無限擴展,opamp 記住用: sparkos or sonic imagery lab.

佢低音好夠, 就算volume 用到 1/255級 都感受到。
volume 佢行R2R resistor , 冇咁易老化/ 耗損. 未試過較多過80/255.

而且佢機身裏面係密封, 沒有塵入到去。

同埋佢整係有integrated amp function, 冇其他多餘嘅DAC/phono stage, 唔會嘥咗啲資源用去到用唔到嘅地方。

Holo audio spring DAC又係誠意推薦.

而家用Spotify Connect (raspberry pi moode audio OS, i2s output to DAC) 音質好過之前嘅tidal subscription好多 ( bluesound coaxial out> gustard dac)。

整體而言唔係用咗好多錢因為全部二手, 而家全部嘢加埋應該剛剛好兩萬多。
香港有PS audio speaker?
呢對係PS audio第一對喇叭,而家仲係要reserve ,我諗要問代理了
你次次推,但唔多見二手
試過好幾部amp 了,有邊一部可以比你roll opamp?
佢又足料,要再上就要pure class A or 300W以上power amp,又重又熱。
用緊cxa80+elac 243,
想搵部大力amp再推盡佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞