[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
bass 深潛應該是room gain
SVS 個apps 都有得教room gain 的野
如果我用active speaker,
就咁插3.5, 就會變左用機入面既sound card解碼 再直出?

如果我轉用usb插speaker, 就會變左用speaker本身黎處理個scource?

passive, 我就要自己配amp黎處理

即係active其實都有大體上叫做有2種選擇?
而家用緊UD505 +隻鐘 喇叭a7x
要用USB輸入先用到個鐘 但而家部機搬左出廳
有冇可能買部串流機之類 係USB輸出去505到
因為今日見到一個cheap 野 product
同一個系列但係又有冇分有源無源

我係係到諗,反正有冇源大家都會用dac
其實有冇源算係考慮因素?
冇咁高級預56千左右
Cambridge cxnv2
了解下先
用緊chora 806, 配緊naim,同集團野好夾聲,如果仲怕高音太出唔耐聽,可以搵D厚聲低D既喇叭線配合
不如賣左 UD505 換 NT505 算,又唔洗拖多舊野
cxn都有digital out 但係無usb out
為左用得返部Dac 洗5,6千

平平地買部ifi zen stream或者bluesound node 算數啦
咁又係
屋企邊得嚟啲鋪頭咁大個聆聽空間
啲喇叭又閒閒哋隔開3、4米
聲場結像都應該好唔同

不過我覺得輝煌個地氈係咪吸咗好多bass,明明上網評價話evo4.4 bass都唔差
我大概都係聽到呢幾個分別
咁即係話至少我都冇聽錯
聽完發覺自己似乎鍾意focal 嗰種取向多啲
不過其實今次唔只揀兩聲道,都係用埋嚟做home theatre ,focal又驚會唔啱
可能都係wharfedale 適合啲
巴打配naim邊部amp?
Whathifi都成日講呢個牌子
可似唔錯
xs2,好耐聽,鋼水好好made in UK,用左成7-8年
https://6moons.com/audioreview_articles/enleum-amp-23r/
https://youtu.be/eEhIVHgg880

Eneleum 23R
呢部嘢25 w 8ohm , USD6K , 但係極好評價,都唔知係真定係廣告
抄到咁諗起Kinki studio
其實係輝煌個場太大地氈其實吸唔到bass
有冇人玩過Soundgenic IO data?
想請教下各巴打,我宜家用緊Cambridge audio 851A+polk L200,發覺851A推對L200係有啲吃力😮‍💨所以想換Amp,請教下大家意見。
如果以下幾部大家有乜嘢意見?預算3萬左右,會揀二手
1-Accuphase E280 (但會唔會因為推力問題推得唔好?)
2-Gryphon Diablo 120
3-Cambridge audio edgeA
4-Denon PMA A110
如果想分析力,定位好啲係唔係應該揀金仔?如果揀金仔都可能會搵上一代高一級嘅型號E370,E470.
本來幾個月前就想換,但一直都就唔到時間去試,我返工時間就係代理營業時間
所以係度請教大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞