[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
佢自己都測過支那DAC都話好聲
只不過神奇在佢地玩爛左DAC個segment,搞到消費者疲勞
狂出新款,又有影子sub brand出埋接近一樣既產品
多數強國嘢調聲都好hifi 啲spec靚一靚
一聽會覺得好正 但聽多兩聽就發覺唔係幾對路
果幾個加拿大channel我諗大部份片都係廣告
近排都睇緊20k左右嘅amp
留意到denon pma-a110同soulnote a1
好似唔多巴打講 有冇巴打試過/用緊有咩comment l?
A1 唔介意二手好似萬頭就有
估唔到大家咁激烈討論
其實又唔使激氣嘅
大家都係想搵啲平靚正嘢啫
W4S 啲DAC 喺外國都幾出名
爬文見到有人推Sony Cas1 想問有無類似既小型音響推介

呢套野連Amazon 都無新了
有一排YouTube啲強國DAC review多到
加上有ASR加持
我有friend比較過kinki 同denon, denon 底噪比較高。

soul note a1 80w only, 只係夠推一對易推嘅書架喇叭。
淨係睇過signal to noise bar chart 都流曬口水

南瓜嗰啲high end DAC一律冇份
ASR成日都掃頻 數毛毛
用眼睇音樂
我記得佢有個post話銅線 impedance 畀銀線低, 唔應該用銀做speaker cable. silver speaker cable 係snake oil.

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/does-silver-used-in-interconnects-sound-different-than-copper.21695/

我就買咗幾條做 speaker jumper cables, 老婆blind ab test 同條after market jumper 比都聽到有分別
同audio switch一樣
佢度出嚟無分別 但我聽過就聽得出有分別
Pma-a110 好似都係得80w
不過我睇review話實際俾數據大力
想搵部amp 夾kef r3, av life係咪有得試呢個combo?
兩萬蚊買80w , 你之後換任何比較低物靈敏度喇叭,or 座地喇叭都要換amp

我之前都用緊 YBA audio refinement integrated, 係幾好聲, 不過得50w, 書架(B&W CM1) 換座地即刻唔夠用。
入門玩下ok 既
之後玩耐左有要高求再升級
可以試試,功率數字唔可以盡信
KEF外國出show成日夾Hegel, 都可以explore吓
唔好意思 第一次去音響鋪試機
Av life洗唔洗預先book定?
同埋多數係咪會帶埋自己CD去試?
係新手2ch門入
我係貪佢有埋usb dac可以直接駁source玩住先
我無去過avlife試,預約應該會好啲嘅
有自己聽開嘅碟咪帶埋
HKD 五千幾
呢部 amp 全世界吹到恆 , 我應該會買部玩下,好聲就買多部,可以 bridge. 唔好聲就放床下底,夠細部唔阻地方。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞