[音響撚]音響HIFI討論區(18)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
試過bluesound node 2i 就算optical / coaxial 都係麻麻地,直出簡直同電腦直出一樣質素。
如果要方便bluesound 做到既,如果唔介意麻煩少少 raspberry pi + hat dac 用i2s 出去DAC 好好多
書架喇叭要dup心口加sub最直接,用部有bass management 嘅amp, 易啲玩得好

利申之前用Naim 80k前後級, 低音差過而家用 20k Lyngdorf 1120 + 10k KC62 好多
係,玩3/5A班友好多都6位數amp
去KEF gallery 聽過佢哋用Naim NAP 500DR (£25k) 推LS50 meta, 好痴線
最早期佢地用麥仔,用得麥仔都贏咗一半
唔知點解,玩完隻LSX + earthquake 之後就想轉番2.0
其實AMP貴過喇叭唔係好正常咩
正常發燒友心路歷程,分久必合合久必分
我都覺得係
啲人笑人頭重腳輕唔係講緊個amp太平咩
如果你要有lower end , 要喇叭+ amp 配合。
我之前就係用bookshelves speaker + 座地喇叭架 + sub , 聽音樂唔太協調。
結果都係用座地喇叭 + 215w class ab amp。

座地喇叭理優勢,書架喇叭好難超越。
quad artera solus play點睇,差不多價,睇緊佢or nad c700
係earthquake 啲sub太渣
我都睇過好多部,streaming機其中一part幾緊要而又好易忽略左既就係個部機個平台, 個user experience得唔得,support多唔多串流平台。呢方面似乎bluos算係數一數二,dtsplay-fi就睇review麻麻

但係nad class d聲底係咪岩口味就係另一個問題 旗艦如m33都唔係人人鍾意
係TB 買左啲純銀線用黎當speaker jumper, 之前己經用 speaker jumper 代替跟黎既銅片。
銀線個分別都好明顯 (i.e.高音既音尾) ,搵埋老婆AB test, 佢都估中.
見到 /r/audiophile 有個香港人share
https://www.reddit.com/r/audiophile/comments/u0r8vf/replaced_all_my_audiophile_gear_with_this/

佢而家套野

之前既setup
冇整頭,直接綑上下
買左啲jumper 頭,不過太懶唔想焊焊焊.
又唔係賣出去,直接用結果一樣, 費事搞咁多野。
下面個YouTuber話 對PS audio好過Kef meta 好多

利申: Wilson or 呢啲靚喇叭未聽過。
https://youtu.be/gvf6sMGjd-A
剛剛換埋另一邊,聲音立體左,高音冇左齒音,啲低音tight左, 缺點係低音量少咗 10%到,
不過Proac 不嬲低音量十另,overall a very good upgrade for HKD 100
之前有問過房用點玩passive
見上面巴打有講起差唔多topic
今日對ls50meta終於正底可以轉入房用
如果訊源係電腦 筆直一萬多啲有無邊啲一體機推介因為張枱唔係超大分開放amp同dac就無乜位, 見到上面有巴打推介NAD C700, evo 150

同埋有啲streaming 機都有問朋友借玩過但有啲係認唔到電腦做唔到audio output只可以放廳玩

另外有做過research 見巴打話電腦既soundcard 有底噪問題, 但如果高階rog嗰啲唔係低階板係咪都會有? 定一定要外置soundcard最好
問題有啲長唔該哂咁多位巴打
由全套南瓜推wilson變咗devialet 推kef 的確係幾有趣嘅變化,可能係因為對wilson 啲聲太惡?wilson 要玩得好真係唔易,唔係個個都係鄺大俠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞